θράκη-το-επόμενο-βήμα-ο-τίτλος-του-νέ-112168
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 17.05.2016 | 16:04

«Θράκη: Το επόμενο βήμα» ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ευρ. Στυλιανίδη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μίνωας» το νέο βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη με τίτλο «Θράκη: Το επόμενο βήμα». Στα βιβλιοπωλεία μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος έναντι του ποσού των 18 ευρώ.

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαϊου και ώρα 19:00 στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται:

-Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.

-Τα λάθη αλλά και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».

-Η εικόνα που αιφνιδίασε θετικά τον Τ. Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την περιοχή ως Πρωθυπουργός.

-Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

-Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

-Μια πρόταση για να καταστεί η Θράκη ιδανικός επενδυτικός προορισμός, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εδραιώνοντας την Ανοιχτή της Κοινωνία και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Εθνικής Οικονομίας προς τις γειτονικές αγορές.

Η Θράκη, παρά τις διαχρονικές θυσίες των κατοίκων της, πάντα άλλαζε χέρια, όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές…

Μια έξυπνη Εθνική Αναπτυξιακή και Δημογραφική Πολιτική μπορεί να τη μεταβάλει από «ασπίδα» σε «δόρυ» της οικονομικής διπλωματίας και από «πύλη» σε «γέφυρα» της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή. Αν υπάρξουν Σχέδιο, Πολιτική Βούληση και Τόλμη, η «ακριτική γη» θα επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εθνική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή στις 8 Απριλίου 1966. Είναι παιδί προσφυγικής οικογένειας από τις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικής Θράκης. Οι γονείς του, Στυλιανός Στυλιανίδης και Γεωργία Πετρά, ήταν εκπαιδευτικοί. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Γιούλη Παπαχρήστου και πατέρας τριών παιδιών, του Στυλιανού, της Έλενας και της Γεωργίας. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου της Γερμανίας και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου.

Εκλέχθηκε 9 φορές πρώτος βουλευτής Ροδόπης από το 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της Διαρ¬κούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, 2000-2001. Εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2001. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2007), Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009), Υπουργός Μεταφορών (Ιαν.-Σεπτ. 2009) και Υπουργός Εσωτερικών (2012-2013).

Ως αρμόδιος Γραμματέας προετοίμασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ (2011-2012). Υπήρξε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1994-1995) και υποψήφιος Ευρωβουλευτής (1994). Προή-δρευσε του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1984-1989) από το οποίο και αποφοίτησε, ενώ εκπροσώπησε τον Σύλλογο στη Σύγκλητο και στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε σε προγράμματα νέων ηγετών στις ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), στη Γαλλία (Υπουργείο Εξωτερικών) και στη Γερμανία.

Έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων από τους Προέδρους της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και τους Βασιλείς της Δανίας και του Βελγίου για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Εργάστηκε ως τοπικός συνεργάτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αμβούργο (1991-1994) και ως ερευνητής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα της Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2000). Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται πάνω από 30 επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι συγγραφέας των παρακάτω βιβλίων: Grundrechte und Gesetzesvorbehalt in der griechiscen Verfassung und im Grundgesetz der Bundesrepublik Deutschland, Διδακτορική Διατριβή, εκδ. Mauke Söhne, Hamburg 1995, Σπάστε τη Σιωπή, εκδ. Ανατολικός, 1997, Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων – Μια παρέμβαση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, εκδ. Ι. Σιδέρης, 2007, Ενεργοί πολίτες – Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα: Μια συγκριτική προσέγγιση, εκδ. Ι. Σιδέρης, 2010, Όλα είναι θέμα Παιδείας: Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας – Έργο 2007-2009, εκδ. Μίνωας, 2011.