Το Σάββατο εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαλαμίνιο Πέτρο Αν. Φουρίκη

Τιμητική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878 – 1936), διοργανώνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00μ.μ. ο Δήμος Σαλαμίνας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σαλαμίνας (Λεωφ.Κων/νου Καραμανλή & Αμμοχώστου 1), με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου, Αρχαιολόγου – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής, χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Πέτρου Φουρίκη από:

  • τον Φιλόλογο – Αρχαιολόγο – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου «Λίγα λόγια για την έκδοση του τόμου – αφιέρωμα στον Πέτρο Φουρίκη»
  • τον Ερευνητή – Ιστοριοδίφη Φάνη Καπαραλιώτη «Ο κοινωνικός περίγυρος, η ζωή και η δραστηριότητα του Πέτρου Φουρίκη στη Σαλαμίνα»
  • τον Θεολόγο – Ερευνητή Τάσο Καραντή «Η εργογραφία του Πέτρου Φουρίκη»
  • τον Ερευνητή Β΄ Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Μπέη «Πέτρος Φουρίκης και το Κέντρο Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»
  • τον Διευθύνοντα του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Καραμανέ «Ο Πέτρος Φουρικής στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών»
  • τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννο Λώλο «Η αρχαιολογική συμβολή του Πέτρου Φουρίκη»
  • τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Παντελίδη «Η σημασία της έρευνας του Πέτρου Φουρίκη για την ελληνική γλωσσολογία»
  • τη Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρομάχη Οικονόμου «Η αρβανίτικη κοινωνία και ο πολιτισμός της στο έργο του Πέτρου Φουρίκη»
  • την Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας Έλενα Μπότση «Η συμβολή του Πέτρου Φουρίκη στη μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας»
  • τον Φιλόλογο – Λαογράφο Παναγιώτη Βελτανισιάν «Ο Πέτρος Φουρίκης και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου στα Λεμόνια της Σαλαμίνας».

Αποσπάσματα από έργα του Πέτρου Φουρίκη θα διαβάσουν η Φιλόλογος Φωτεινή Μ. Μπόγρη, ο Εκπαιδευτικός Τεχν. Εκπαίδευσης – Ερευνητής – Συγγραφέας Ηλίας Θ. Δρίβας και η Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευγενία Λ. Πούτου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση, όπου θα παρουσιαστούν αρβανίτικα τραγούδια που διέσωσε ο Πέτρος Φουρίκης, τα οποία θα ερμηνεύσει ο Σπύρος Μπρέμπος με τη συνοδεία τετραμελούς μουσικού σχήματος (Γ. Κυριακού – κλαρίνο, Ν. Μπρέμπος – βιολί, Γ. Παπαπέτρου – νταούλι, Δ. Ράπτης – λαούτο). Επίσης, θα χορέψουν η χορευτική ομάδα «Έρευνα» του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Νένα Παπαγγελή και τον συντονισμό της διοργάνωσης της εκδήλωσης έχει ο Χρήστος Σ. Μυλωνάς.