πώς-να-γεμίσετε-εύκολα-και-γρήγορα-το-π-221768
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 19.04.2014 | 00:20

Πώς να γεμίσετε εύκολα και γρήγορα το πασχαλινό σας τραπέζι

Όπως όλες οι μεγάλες γιορτές το Πάσχα εκτός από γιορτή της αγάπης είναι και γιορτή του… φαγητού. Γι’ αυτό η aftodioikisi.gr ετοίμασε για εσάς μερικές πασχαλινές συνταγές που πιθανόν να χρειαστείτε τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικά: 

Πασχαλινά κουλουράκια

Συστατικά

1 κιλό αλεύρι, 8 αυγά, 400 γρ ζάχαρη, 1 φακελάκι αμμωνία, 250 γραμμάρια φυτίνη, 1 φλιτζάνι του καφέ γάλα, 3 βανίλιες, 2 κουταλιές μπεικινγκ παουντερ

Οδηγίες

Ανακατεψτε τη φυτίνη με τη ζάχαρη στο μίξερ και πρόσθεσε ένα, ένα τα αυγά

Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα (πρόσεχε αν το ζεστάνεις πολύ, θα χαλάσει η αμμωνία και δεν θα φουσκώσουν τα κουλουράκια) και ρίξτε μέσα την αμμωνία να λιώσει

Προσθέστε το γάλα με την αμμωνία και τις βανίλιες στο μείγμα σου και συνέχισε το χτύπημα

Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά, σιγά και το αλεύρι στο οποίο έχετε ανακατέψει και το μπέικιν πάουντερ

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο πλέκετε τα κουλουράκια σας σε κοτσίδες, στρογγυλά, κοχυλάκια και ότι άλλο θέλετε

Ψήστε στους 180oC για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δετε να πέρνουν χρώμα

Tlife.gr

Η κυρά Σαρακοστή

Συστατικά

3 κούπες αλεύρι , 1 κούπα νερό ,1 κούπα αλάτι, Λαδόκολλα ,γαρύφαλλα

Οδηγίες

Κάνουμε ζύμη με τα υλικά μας ,αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Την βάζουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε περίπου μια ώρα στο ψυγείο.

Ανοίγουμε φύλλο σε λαδόκολλα σχηματίζουμε την κυρά Σαρακοστή με χέρια δεμένα για προσευχή , δίχως στόμα γιατί νηστεύει και με 7 πόδια όσες οι εβδομάδες της Σαρακοστής.

Την ψήνουμε 40 λεπτά στούς 200 βαθμούς ,όταν κρυώσει την δένουμε με σπάγκο και την κρεμάμε.

Κάθε εβδομάδα θα κόβουμε και από ένα πόδι.

mageirikesdiadromes.gr

Παραδοσιακή Μαγειρίτσα

Υλικά:

1 συκωταριά,  έντερα,  1 φλιτζάνι λάδι, 2 μαρούλια ψιλοκομμένα, 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι ρύζι, 3 αυγά, 2 λεμόνια,  Άνηθος

Οδηγίες:

Αφού πλύνουμε πολύ προσεκτικά τα έντερα και την συκωταριά τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό. αφού βράσουν τα ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Σε κατσαρόλα με καυτό λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και στην συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.

Ακολούθως προσθέτουμε τα μαρούλια και τον άνηθο και αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας 4 φλιτζάνια νερό

Μόλις βράσουν προσθέτουμε και το ρύζι.

Σβήνουμε την φωτιά αφού βράσει και ετοιμασθεί το μείγμα.

Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους, προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάμε

και σιγά σιγά τα στυμμένα λεμόνια, στην συνέχεια λίγο λίγο προσθέτουμε το ζουμί από την μαγειριτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς για να μην κόψει. αφού έχει προστεθέι αρκετό για να ζεσταθεί το μείγμα ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα (στείλτε του και ένα φιλάκι όπως κάνανε οι γιαγιάδες μας) ανακατεύοντας ελαφρά το μείγμα για να πάει το αυγολέμονο παντού.

Η Μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη!

logia.gr

Και για όσους δεν τρώνε εντόσθια…

Μαγειρίτσα κοτόπουλου

Υλικά

1 ½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο (στήθος και μπούτια), 3 μαρούλια ψιλοκομμένα, 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο άνηθο, 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 φύλλα δάφνης, 1 ποτηράκι κονιάκ, 2 αυγά και 1 ασπράδι, 1 λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε αλατισμένο νερό μαζί με τα φύλλα δάφνης να βράσουν για 20 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το νερό και το κόβουμε σε μπουκίτσες. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά-σιγά βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, ρίχνουμε και τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αυγολέμονο λίγες κουταλιές από του ζουμάκι της μαγειρίτσας. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην μαγειρίτσα και ανακατεύουμε απαλά. Καλή όρεξη!

dietup.gr

Τσουρέκια σμυρνέϊκα

Υλικά

7 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι, 1 φλιτζ. Βούτυρο, 1 ½ φλιτζ. Ζάχαρη, 4 κρόκους αβγών, 1/3 φλιτζ. γάλα χλιαρό, 1 κουτ. τσαγιού ξύσμα πορτοκαλιού, 1 ασπράδι αβγού ελαφρά χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό, 75 γρ. αμύγδαλα (ασπρισμένα και κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους των αβγών έναν έναν και το γάλα. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ενσωματώνετε λίγο λίγο στο μείγμα. Ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Την πλάθετε σε τσουρέκια και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφετε με το ασπράδι του αβγού, τα πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και τα ψήνετε για 20΄περίπου.

athinorama.gr

Γαρδουμπάκια

Από τα πιο νόστιμα πασχαλινά μεζεδάκια. Πανεύκολα στην παρασκευή τους, καταναλώνονται σε χρόνο ρεκόρ!

Υλικά συνταγής

1 συκωταριά, 1 αντεριά, 2 δαφνόφυλλα , 2 σκελίδες σκόρδο , 3-4 κόκκους μοσχοπίπερο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια,  2 κ.σ. πελτέ λάδι , αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα έντερα πολύ καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Πλένουμε το συκώτι και τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι γλυκάδι και δύο συκώτια και τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι έντερο. Βάζουμε σε ταψί λάδι και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Κόβουμε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στο ταψί να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε από πάνω τα γαρδουμπάκια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους και τον πελτέ, τον οποίο έχουμε λιώσει σε λίγο νερό. Ρίχνουμε νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Στην αρχή στους 200οC και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε στους 170οC και ψήνουμε περίπου 1-2 ώρες.

argiro.gr

Κουλούρα λαμπριάτικη

Υλικά

½ κιλό αλεύρι, 4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, ½ φλιτζάνι βούτυρο, ½ φλιτζάνι γάλα, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 αυγά, ξύσμα 1 λεμονιού, 1 σφηνάκι λικέρ κεράσι, 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για άλειμμα, ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, το ξύσμα, το λικέρ και το γάλα. Αφήνουμε τα υλικά στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια  σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε την κουλούρα στο σχέδιο που θέλουμε και την τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αλείφουμε την κουλούρα με αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Βάζουμε ένα κόκκινο αυγό και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 45 λεπτά.

dietup.gr

Φρυγαδέλια

Υλικά

2 αρνίσια συκώτια, την μπόλια από ένα αρνί, Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

Εκτέλεση

Πλένουμε το συκώτι και το κόβουμε σε κομμάτια (σαν μεγάλες μπουκιές). Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε κομματάκια από την μπόλια και τυλίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια του συκωτιού, τα οποία μετά τα περνάμε σε ξυλάκια από σουβλάκια (3-4 κομμάτια ανά ξυλάκι). Τα ψήνουμε στα κάρβουνα. Φοβερός μεζές!

dietup.gr