το-πανηγύρι-της-χορωδιακής-μουσική-2490
ΚΟΣΜΟΣ | 13.10.2017 | 17:40

Το «πανηγύρι» της χορωδιακής μουσικής ξεκίνησε στην Καλαμάτα

Τον ελληνικό πολιτισμό και την περιοχή μας προέβαλε με τον καλύτερο τρόπο η συναυλία έναρξης του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017, το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα. Η διαχρονία του ελληνικού χορού έλαμψε μέσα από τους τοπικούς χορούς που λαμπρά απέδωσε το συγκρότημα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Επίσης, τα πολιτιστικά επιτεύγματα του λαού μας προβλήθηκαν όταν τραγούδησαν τοπικές χορωδίες, όπως και όταν όσοι είχαν γεμίσει την Τέντα, Έλληνες και ξένοι, τραγούδησαν ποίηση Γιώργου Σεφέρη («Στο περιγιάλι το κρυφό») σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (διασκευή Agneta Sköld / Christian Ljunggren), υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη.

2.000 ΧΟΡΩΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 13 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Από τις 11 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2017, στην Καλαμάτα, εξελίσσεται ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο πολιτιστικός οργανισμός Interkultur. Πρόκειται για ένα «πανηγύρι» της χορωδιακής μουσικής, στο οποίο εκπροσωπούνται η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες, με 32 ελληνικά σχήματα (πολλές χορωδίες είναι Καλαματιανές) και 20 ξένες χορωδίες.

Στη χθεσινή συναυλία έναρξης, η Καλαμάτα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό της, τις ομορφιές της πόλης, την πεντακάθαρη θάλασσά της και τα πανέμορφα βουνά της, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της, αλλά και να θυμηθεί υπέροχες στιγμές από τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών του 2015, μέσα από ένα βίντεο.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από την περιοχή της Καλαμάτας, που ακολουθούν αυθεντικά την αρχαιοελληνική παράδοση, τους οποίους απέδωσε χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (καλλιτεχνικός διευθυντής Τάσος Μίχος), με εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας Έλληνες και ξένους να κρατούν με παλαμάκια το ρυθμό. Το Λύκειον των Ελληνίδων χόρεψε τα εξής κομμάτια: «Γαργαλιανιώτισσα», «Απόψε πίνει ο αφέντης μου» (ανασηκωτός), «Στου Παπαλάμπρου την αυλή» και τον Καλαματιανό.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Άννα Μαύρου.

Π. Ε. ΝΙΚΑΣ: «ΣΑΣ ΚΑΛΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό (αναγνώσθηκε και στην αγγλική), στον οποίο ανέφερε τα εξής:

«Φίλες και φίλοι της χορωδιακής μουσικής,

Η Καλαμάτα σας υποδέχεται απόψε, όλους εσάς τους εκατοντάδες φίλους της χορωδιακής μουσικής, που ήλθατε εδώ από πολλές χώρες.
Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, μια πόλη με μακρά παράδοση στις καλές τέχνες, μεταξύ των οποίων η μουσική και μάλιστα η χορωδιακή μουσική, την οποία οι κάτοικοι της Καλαμάτας καλλιεργούν με μεγάλη επιτυχία και επί πολλές δεκαετίες.

Ευχαριστώ τον πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, τον Πρόεδρο Γκίντερ Τιτς (Günter Titsch) και τα στελέχη του, με τους οποίους συνεργασθήκαμε αρμονικά και δημιουργικά για τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017 και είμαι απολύτως βέβαιος για τη μεγάλη επιτυχία του.

Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό το μεγάλο καλλιτέχνη της χορωδιακής μουσικής, τον αείμνηστο Κρίστιαν Γιούνγκρεν, επίτιμο Πρόεδρο της Interkultur και παλιό φίλο της Καλαμάτας, που έθεσε μαζί με τον Γκίντερ Τιτς τα θεμέλια αυτού του Διαγωνισμού.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων της Καλαμάτας, τις χορωδίες που ήλθαν εδώ από άλλες χώρες: από Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Δανία, Εσθονία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Μαλαισία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία και, βεβαίως, από την Ελλάδα.

Ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την πολύτιμη συμβολή του.

Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς όλους τους χορηγούς μας, με πρώτο το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ, τέλος, τους δεκάδες εθελοντές μας, που είναι το «χαμόγελο» της πόλης και οι πρεσβευτές της και όλους εσάς για την παρουσία σας και τη φιλόξενη διάθεσή σας.
Η πόλη μας, η ιστορική Καλαμάτα, ανοίγεται στον κόσμο όχι μόνο τουριστικά αλλά κυρίως πολιτιστικά και αγωνίζεται για τη θέση που της αξίζει, στην Ευρώπη και σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Εύχομαι και ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας!

Καλή διαμονή στην πάντοτε όμορφη και φιλόξενη Καλαμάτα! Ραντεβού το 2019 στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας!

Σας ευχαριστώ όλους και κηρύσσω την έναρξη του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας».

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Στη συνέχεια, η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της Αλεξάνδρας Μάτζαρη, τραγούδησε τα κομμάτια «Ουρανός» και «Γεια χαρά», σε χορογραφία Αλεξάνδρας Μάτζαρη, διασκευή Ιβάν Μάτζαρη και με το Λουκά Γεώργα στο πιάνο.

Κατόπιν, το Μελίφωνο και το Νεανικό Μελίφωνο, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη και σε διασκευή του ιδίου, με το Λουκά Γεώργα στο πιάνο, απέδωσαν το «Σ΄ αγαπώ σ΄ όλες τις γλώσσες» και την «Ψαροπούλα».

R. VANAGS: «ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 2oy Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, Romāns Vanags, χαιρέτισε τους συγκεντρωθέντες, αναφέροντας τα εξής (ο χαιρετισμός έγινε στην αγγλική και διαβάσθηκε και στην ελληνική):

«Αγαπητοί επίτιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί φίλοι της χορωδιακής μουσικής!

Θα ήθελα, κι εγώ με τη σειρά μου, να απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς σε όλους όσοι συμμετέχουν στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. Εκ μέρους της lnterkultur, και με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ αυτού, σας εκφράζω τη μεγάλη χαρά και τιμή μου να σας υποδέχομαι σε αυτόν τον υπέροχο και ηλιόλουστο τόπο, όπου θα περάσουμε όλοι υπέροχες μέρες γιορτάζοντας τη μουσική.
Εν πρώτοις, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Interkultur, κυρίου Günter Titsch. Εύχεται σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία σε αυτό το σημαντικό διαγωνισμό. Είναι βέβαιος ότι θα απολαύσετε τον ήλιο, τα αξιοθέατα και, φυσικά, τις συναυλίες και τους διαγωνισμούς!

Θυμάμαι πολύ καλά το προηγούμενο Φεστιβάλ, πριν δύο χρόνια. Αποτελεί ιστορικό γεγονός, καθώς αποτέλεσε την απαρχή αυτής της υπέροχης παράδοσης! Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διοργανώνουμε το 2o Φεστιβάλ. Πιστεύω δε ότι θα συναντηθούμε σε δύο χρόνια και πάλι, όλοι, στην Καλαμάτα, για το 3ο Διαγωνισμό και Φεστιβάλ! Η χορωδιακή μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Και ακριβώς αυτό αποδεικνύει η συμμετοχή σας σε αυτή την εκδήλωση.

Πενήντα δύο χορωδίες από 14 κράτη ήρθαν στην Καλαμάτα να διαγωνιστούν, να δώσουν συναυλίες, να μοιραστούν τη μουσική και να οικοδομήσουν νέες φιλίες.
Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης αυτού του διαμετρήματος δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή εξαίρετων τοπικών συνεργατών. Για το λόγο αυτό, ήδη από την αρχή του Φεστιβάλ, δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας:

• Κατ’ αρχάς στο Δήμο Καλαμάτας
• και ιδιαιτέρως στο Δήμαρχο Καλαμάτας, κύριο Παναγιώτη Νίκα,
• και, φυσικά, στον πολύ καλό μου φίλο, επίσης Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, το Στάθη Γυφτάκη!
Τέλος, εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία και ευχάριστη διαμονή στην Καλαμάτα».

Η ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ HENDRIKSHOLM KIRKES

Ακολούθως, η Δανέζικη εκκλησιαστική χορωδία Hendriksholm Kirkes Kor, με διευθύντρια την Karin Schmidt Andersen, τραγούδησε τραγούδια αφιερωμένα στο καλοκαίρι της Δανίας: “Den lyse nat” του Bjørn Hjelmborg και “Midsommersang” του Svend Simon Schultz.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η παιδική χορωδία Raduga Moscow, με διευθύντρια την Anna Moskovchuk, εντυπωσίασε παρουσιάζοντας το παραδοσιακό ρωσικό τραγούδι «V derevne bilo Olhovke», σε διασκευή του Yuriy Tugarinov.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ DA CAPO ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Με συμμετέχουσα και διευθύντρια την Gunilla Frödén, η γυναικεία χορωδία Da Capo από το Linköping της Σουηδίας ερμήνευσε το “Min plats på jorden”, που μιλά για την προσπάθεια να βρει κανείς τη θέση του στον κόσμο, ένα τραγούδι των Fredrik Kempe και Py Bäckman, σε διασκευή Henrik Bergion.

CORAL BRASILIA

Η πολυμελής Coral Brasilia, από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, την Μπραζίλια, με διευθυντή τον Deyvison Miranda, απέδωσε δύο χαρακτηριστικά τραγούδια της μεγάλης αυτής χώρας, που μιλούν για την αγάπη, καθώς και τη σάμπα και την καποέιρα: «Eu sei que vou te amar» των Tom Jobim και Vilnicius de Morais, σε διασκευή Deyvison Miranda και το παραδοσιακό “Samba de roda e de capoeira”, σε διασκευή Elenice Maranesi.

ΚΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

Η συναυλία έκλεισε με θαυμάσιο τρόπο, καθώς οι χορωδίες είχαν προετοιμασθεί να τραγουδήσουν μαζί ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη: «Στο περιγιάλι το κρυφό». Διηύθυνε ο Ιβάν Μάτζαρης, ενώ τους χορωδούς και το κοινό συνόδευσαν η Λαϊκή Ορχήστρα Καλαμάτας και ο πιανίστας Λουκάς Γεώργας.

Ο παλμός περίπου δύο χιλιάδων ανθρώπων οδήγησε τη βραδιά σε κορύφωση, θέτοντας το καλύτερο θεμέλιο για μεγάλη επιτυχία του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Σημειώνεται πως οι χορηγοί του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2017 είναι:

• το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• η Wind ΧΟΡΗΓΟΣ

• Η Αιγέας ΑΜΚΕ ΧΟΡΗΓΟΣ

• ο «Μορέας» ΧΟΡΗΓΟΣ και

• το Μανιατάκειον Ίδρυμα ΧΟΡΗΓΟΣ.