ηρώδειο-aνοιχτό-μέχρι-τον-οκτώβριο-με-σ-94930
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 01.09.2016 | 13:40

Ηρώδειο: Aνοιχτό μέχρι τον Οκτώβριο με σειρά εκδηλώσεων (πρόγραμμα)

Την σκυτάλη από την Επίδαυρο και τους υπαίθριους χώρους ανά την Ελλάδα παίρνει το Ηρώδειο, το οποίο θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις μέχρι και τον Οκτώβριο όπου και θα παραμείνει ανοιχτό.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων από 30 Αυγούστους έως και 9 Οκτωβρίου

30 Αυγούστου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Εννέα και Πέντε

Την ιστορία μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ξεδιπλώνουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου στον ρόλο του αφηγητή. Μια παράσταση για τους κοινούς μας τόπους, για τις προσωπικές διαδρομές που τέμνουν τη συλλογική μνήμη. Ενα ακόμα ατού της παράστασης, η σκηνοθετική υπογραφή και οι βιντεοπροβολές του Παντελή Βούλγαρη

1 Σεπτεμβρίου
Σαββόπουλος και Βιτάλη – «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα»

Μια παράσταση που ένωσε τους δυο μεγάλους καλλιτέχνες, τους μουσικούς και το κοινό, θυμίζοντας τις αξίες και όσα μας δένουν, με την πάντοτε επίκαιρη τραγουδοποιία του Σαββόπουλου, αλλά και την αναφορά στο ηλεκτρικό, το παραδοσιακό και το λαϊκό ελληνικό τραγούδι. Μια παράσταση – «θέατρο τραγουδιών» που εμπνεύστηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος με συνοδοιπόρο επί σκηνής τη σπουδαία λαϊκή μας τραγουδίστρια, Ελένη Βιτάλη.

4 Σεπτεμβρίου
«Μικρασία φεύγαμε και για σένα λέγαμε»
Εκατόν πενήντα χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου ταξιδεύουν το κοινό στη Σμύρνη, την Πόλη, την Καππαδοκία και τον Πόντο μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και κείμενα ποιητών και λογοτεχνών που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί: Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης κ.ά.

5 Σεπτεμβρίου
Τάνια Τσανακλίδου – «Μείναν τα τραγούδια»
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των συναυλιών της στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου,  η μουσική παράσταση επαναλαμβάνεται στο Ηρώδειο.

7 Σεπτεμβρίου

«Ορέστεια» του Αισχύλου

Μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Χουβαρδά.Με τους: Κ. Μαρκουλάκη, Κ. Καραμπέτη, Ν. Κουρή, Στ. Γουλιώτη, Ν. Ψαρρά, Ιερ. Καλετσάνο, Κ. Αβαρικιώτη, Αλκ. Πουλοπούλου, Δ. Παπανικολάου, Σ. Κεκέ, Π. Βογιατζή και Χρ. Μαξούρη.

8 Σεπτεμβρίου
«100 Τσιγγάνικα Βιολιά»
Πενήντα τέσσερα βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα και 100 δεξιοτέχνες απατρίζουν την μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου απαρτίζεται από

10 Σεπτεμβρίου
«Ρεμπέτικο Μυστήριο» – Κώστας Φέρρης
Λαϊκή όπερα σε δύο πράξεις. Μουσική: Θέσια Παναγιώτου, σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, ήχος: Μιχάλης Μπούφης, σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης.

14 Σεπτεμβρίου
«Πλούτος» – Γιώργος Κιμούλης

Ηταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του φετινού Φεστιβάλ στην Επιδαύρου Οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, σε ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος & Πενία), Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων), Τάσος Γιαννόπουλος (Βλεψίδημος, Συκοφάντης Γριά, Ερμής), Αλμπέρτο Φάϊς (Δίκαιος & Ιερέας).

Χορός: Γκιζέλη Χριστέλα, Δαβάκη Βερόνικα, Ζησάκης Ευθύμης, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Κατσώλης Παναγιώτης, Μαούτσου Κατερίνα, Σπατιώτη Χριστίνα, Στασινοπούλου Ντένια, Τσαβά Ειρήνη, Τσιμπρικίδου Ελένη, Τσουρής Γιώργης, Χιώτης Χάρης.

15 Σεπτεμβρίου

«Συρανό ντε Μπερζεράκ»

Θεατρική παράσταση  σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Με τους: Β. Χαραλαμπόπουλο, Δ. Ματσούκα, Κ. Μπερικόπουλο, Γ. Παπαγεωργίου κ.ά.

16 Σεπτεμβρίου

«100 Κιθάρες στο Ηρώδειο»

Ο Βαγγέλης Μπουντούνης, η Μάρω Ραζή και 300 περίπου συντελεστές – χορωδοί, σολίστες, ερμηνευτές – τιμούν την μαγεία της κιθάρας και της μουσικής. Συμμετέχουν η Βάσια Ζαχαροπούλου (τραγούδι), κι ακόμη η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και οι Παιδικές Χορωδίες Εθνικού Ωδείου. Μαζί τους οι String Demons.

17 Σεπτεμβρίου
«Αν θυμηθείς το όνειρό μου – Ο χορωδιακός Μίκης με τρόπο Επτανησιακό»

Περίπου 30 τραγούδια και αποσπάσματα από διάφορα έργα μελοποιημένης ποίησης του Μ. Θεοδωράκη σε χορωδιακή εκτέλεση συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας σε τρόπο Επτανησιακό.

18 Σεπτεμβρίου
«Tango en eros» 
Μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Tangarto» και 9 ζευγάρια χορευτών από την Αργεντινή και την Ευρώπη.

20 Σεπτεμβρίου
ΚΟΑ-Concha Buika Trio
Συνύπαρξη της Concha Buika που παρουσιάζζει ένα συμφωνικό project με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 μουσικών και της Κρατικής Ορχήστρα; Αθηνών. Διευθύνει ο διεθνούς φήμης μαέστρος Toni Cuenca.

22 Σεπτεμβρίου

«Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή
Η σύμπραξη του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ πραγματοποιείται με το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, που μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο του. Ο λόγος για τον «Οιδίποδα Τύρανο», μια σπουδαία συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

24 Σεπτεμβρίου
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Ενα σύνολο σημαντικών ηθοποιών και η πρώτη – πολυσηζητημένη – συνάντητη του Μιχαήλ Μαρμαρινού με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει η Λένα Κιτσοπούλου. Με τους: Αιμ. Χειλάκη, Γ. Μπινιάρη, Γ. Βογιατζή, Χ. Τσιτσάκη, Θ. Πάνου, Ελ. Τοπαλίδου, Λ. Παπαληγούρα, Αθ. Μαξίμου κ.ά.

26 Σεπτεμβρίου
«Μαζί για το Παιδί»
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής ντύνουν την επέτειο των 20 χρόνων του Μαζί για το Παιδί με ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή, με τίτλο «Με τα φτερά της ποίησης». Μία  μουσική συνάντηση με τραγούδια σε ποίηση των κλασικών μας ποιητών Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Κωσταντίνου Καβάφη αλλά και των πιο σύγχρονων όπως ο Νίκος Γκάτσος,. Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στους σκοπούς της ΄Ενωσης.

27 Σεπτεμβρίου
Μάριος Φραγκούλης και Γιώργος Περρής
Τραγούδια από τη διεθνή τους πορεία σε 5 γλώσσες, με τη συνοδεία 15 μουσικών και δύο special guest stars από το εξωτερικό – τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα – από τους Μ. Φραγκούλη και Γ. Περρή.

28 Σεπτεμβρίου

«Piaf The Show»
Η ζωή του θρυλικού «Σπουργιτιού» μέσα από τα τραγούδια της που έγραψαν ιστορία. Η παράφορη και γοητευτική ζωή της κορυφαίας Γαλλίδας ερμηνεύτριας ξετυλίγεται σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα. H παράσταση συμπλήρωσε περισσότερες από 200 παραστάσεις σε τρεις ηπείρους.

29 Σεπτεμβρίου
Sivert Høyem
 Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Sivert Høyem, επιστρέφει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο μετά τις δυο sold out συναυλίες του στην Αθήνα μόλις την περασμένη άνοιξη. Με τη συναυλία του στο Ηρώδειο πραγματοποιεί  ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο, «κλείνοντας» σ’ αυτή τη βραδιά τραγούδια από όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Μαζί του στο Ηρώδειο θα βρεθεί η μπάντα του, κουαρτέτο εγχόρδων αλλά και η Marie Munroe, που στο τελευταίο album του, «Lioness», ερμηνεύουν μαζί το τραγούδι «My Thieving Heart».

30 Σεπτεμβρίου
Μαρία Φαραντούρη και  Γιώργος Νταλάρας
Υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας συναντούν τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.

1 Οκτωβρίου

Σταμάτης Σπανουδάκης

Συναυλία ορχηστικής μουσικής του Σταμάτη Σπανουδάκη με νέες και παλιές συνθέσεις του.

3 Οκτωβρίου

«Μίκης Θεοδωράκης και μελοποιημένη ποίηση»

Συναυλία «Μίκης Θεοδωράκης και μελοποιημένη ποίηση» σε καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνας Παπαγεωργίου. Θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων και ξένων ποιητών που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης. Το πρόγραμμα θα εστιάσει στο βυζαντινό ύφος του συνθέτη.

4 Οκτωβρίου
Αλέξια

«Η Αλέξια στο Ηρώδειο, μια μουσική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της 30ετούς μουσικής της πορείας», με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

5 Οκτωβρίου
«Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο»

«Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο» με τη συμμετοχή του Θ. Μικρούτσικου, του Β. Παπακωνσταντίνου και του Μ. Πασχαλίδη.

8 Οκτωβρίου
«The original Johann Strauss Orchestra»
«The original Johann Strauss Orchestra». Συναυλία με τη συμμετοχή 25 μουσικών.

9 Οκτωβρίου
Συναυλία «Ο Ντελικανής»
Με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου παρουσιάζεται το έργο του Μ. Σκουλούδη, που αναφέρεται στην απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό περιβάλλον της Κρήτης, τη δεκαετία του 1950.