η-αδυναμία-της-πολιτείας-και-η-αδιαφορ-194580
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | 04.11.2014 | 16:30

Η αδυναμία της Πολιτείας και η αδιαφορία της ΟΠΑΠ οδήγησε άλλους χορηγούς στην «Υιοθεσία» των ελλήνων αθλητών

Χθες το βράδυ (Δευτέρα 3/11) ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Άλλωστε ήταν δικό του εγχείρημα η εύρεση χορηγών, για την «υιοθεσία» αθλητών, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό φάνηκε χθες, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΟΕ. Μιας προσπάθειας η οποία άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο και πέρασε μέσα από μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες.

Λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΟΕ μιλήσει για το εγχείρημα που έφερε εις πέρας και τη νέα σελίδα που φαίνεται να ανοίγει στον ελληνικό αθλητισμό.

«Αυτή την ιδέα την είχαμε από τη στιγμή που είδαμε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα του παρελθόντος από την Πολιτεία. Σκεφτήκαμε αυτή τη λύση, πήγαμε πόρτα πόρτα και τελικά καταφέραμε να βρούμε 28 εταιρίες και ιδιώτες που θέλησαν να βοηθήσουν» είπε αρχικά αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε έναν αθλητή”.

Η ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δόθηκε λύση για 55 αθλητές ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.

«Είναι η επόμενη μέρα του ελληνικού αθλητισμού»

Ο κ. Καπράλος μίλησε για το στόχο του, που είναι να μπορέσει αυτή η ιδέα να ανοίξει ένα νέο δρόμο στο μέλλον:

«Σήμερα ήταν μια πολύ χαρούμενη ημέρα της ζωής μου. Όχι μόνο, γιατί ήξερα το αποτέλεσμα, δηλαδή ότι 55 αθλητές βρήκαν 28 εταιρίες για να τους βοηθήσουν να λύσουν το πρόβλημα της Ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά κυρίως γιατί όλοι αυτοί, τόσο οι χορηγοί όσο και οι αθλητές, ένιωσαν αυτή τη ζεστασιά και τη χαρά. Νομίζω ότι αυτή η χημεία που ξεκίνησε σήμερα δίνει πολλά και για την επόμενη ημέρα του ελληνικού αθλητισμού».

Ο δρόμος που χρειάζεται να διανύσει ο ελληνικός αθλητισμός για να μπορέσει να σταθεί στο μέλλον είναι μακρύς και όχι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η βρύση του κρατικού χρήματος έχει στερέψει λόγω κρίσης αναγκάζοντας τον Σπύρο Καπράλο να φθάσει ως το Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Απρίλιο, για να μην κλείσουν οι αθλητικές Ομοσπονδίες.

«Βοήθεια χωρίς την παρεμβολή τρίτων»

«Δεν ξέρω εάν θα έχει συνέχεια αυτό. Οι χορηγοί που ήρθαν το ευχαριστήθηκαν και ένιωσαν ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά τους. Από την άλλη οι αθλητές ένιωσαν τη ζεστασιά η οποία βεβαίως μεταφράζεται και σε οικονομική βοήθεια από τους χορηγούς. Για παράδειγμα οι άνθρωποι της εταιρίας “STOIXIMAN.GR”, που αποφάσισαν να αναλάβουν πέντε αθλητές. Αθλητές οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν την οικονομική βοήθεια. Αυτό έδεσε πάρα πολύ όλο το πρόγραμμα. Χάρηκα που μία εταιρία σε αυτό το χώρο έρχεται να βοηθήσει τον ελληνικό αθλητισμό. Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλοι που υπάρχουν από πίσω οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η βοήθεια που θέλουμε να έρχεται επιθυμία μας είναι να πηγαίνει απευθείας στους αθλητές. Δεν θέλω να παρεμβάλλονται τρίτοι. Αν όλοι αυτοί που σήμερα βοήθησαν τους αθλητές δεν με γνώριζαν δεν μου είχαν εμπιστοσύνη και δεν ήξεραν την αγάπη μου για τον αθλητισμό, μπορεί να μη γινόταν τίποτα. Πάντως όπως και να το δει κανείς έχουμε μπει σε έναν καλό δρόμο».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ εκτός της αδύνατης οικονομικά Πολιτείας είχε να αντιμετωπίσει και την αδιαφορία του ΟΠΑΠ, με τους Τσέχους να απαντούν: «Βοηθάμε με τους φόρους που πληρώνουμε»

Ο Σπύρος Καπράλος μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε: «Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Ο ΟΠΑΠ ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για εμένα γιατί ήταν ο στυλοβάτης του ελληνικού αθλητισμού για πολλά χρόνια. Ήλπιζα ότι και αυτός θα βοηθούσε τη γενικότερη προσπάθεια». Ωστόσο, άφησε ορθάνοικτη την πόρτα τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να βοηθήσει: «Ποτέ δεν είναι αργά και πάντα οι πόρτες τόσο των αθλητών όσο και της Ολυμπιακής επιτροπής είναι ανοικτές για όλους».

«Περηφάνια για τη σημαία, ελπίδα για μετάλλια»

Τέλος, ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε και στις αλλαγές στη δομή του ελληνικού αθλητισμού. Αλλαγές που και ο ίδιος πρόσφατα είχε τονίσει ότι είναι απαραίτητες να γίνουν. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το κράτος πια δεν μπορεί. Δεν είναι ότι δεν θέλει, αλλά έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε άλλους τομείς. Παρ’ όλα αυτά όλοι ξέρουμε πόσο περήφανοι θα είμαστε όλοι οι Έλληνες όταν θα μπαίνει στο στάδιο η ελληνική σημαία και θα έχει από πίσω αθλητές τους οποίους τους έχουν βοηθήσει ιδιώτες. Ελπίζω να έχουμε μετάλλια σε αυτούς τους αγώνες και θα βοηθήσει και τους επόμενους αθλητές και χορηγούς να συμμετάσχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια αργότερα».