ξυδάκης-να-επανέλθουν-οι-προβλέψεις-154190
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.05.2018 | 20:01

Ξυδάκης: Να επανέλθουν οι προβλέψεις «Καλλικράτη» για έκπτωση & αργία αιρετών

Το θέμα της επαναφοράς των αυστηρών προβλέψεων «Καλλικράτη» για έκπτωση και αργία αιρετών ζήτησε ο βουλευτής Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

«Δεν είναι δυνατό να έχουμε δήμαρχο, ο οποίος για παράδειγμα να είναι καταδικασμένος πρωτοδίκως για δωροδοκία-δωροληψία και παράνομο στοιχηματισμό και να μην είναι σε υποχρεωτική αργία. Πώς θα «πιστέψει» ο πολίτης το θεσμό -όχι το πρόσωπο- τη στιγμή που διαχειρίζεται την τύχη του κατέχοντας εκτελεστική εξουσία ένας καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό και υπόδικος ίσως σε δεύτερο; Και πώς θα εμπιστευτεί το συνολικό σύστημα «δημοκρατία-θεσμοί-δικαιοσύνηη» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Ν. Ξυδάκης «το 2010 με τον «Καλλικράτη» είχε επεκταθεί σε πέντε έτη η θητεία των αυτοδιοικητικών αρχόντων με την ευγενή πρόθεση να δοθεί χρόνος στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Ως αντίβαρο στην αύξηση της θητείας είχαν προβλεφθεί  ορισμένοι περιορισμοί, για να διαφυλαχθεί το κύρος, η λειτουργία και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, εάν ένας αιρετός άρχοντας καταδικάζονταν τελεσιδίκως για κακούργημα ή σοβαρά πλημμελήματα, τα οποία τα όριζε καταλεπτώς ο νόμος, εξέπιπτε του αξιώματος. Στο μεταξύ, εάν καταδικάζονταν σε πρώτο βαθμό για τα ίδια σοβαρά πλημμελήματα ή παραπεμπόταν για κακούργημα, ετίθετο σε αργία έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Το 2014 με νόμο του τότε υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλοιώθηκε το πνεύμα της διάταξης, καθώς οι όροι για να τεθεί αιρετός σε αργία έγιναν πολύ ελαστικότεροι. Έτσι, εάν παραπομπή σε κακούργημα δεν συνοδεύεται από περιοριστικούς όρους, δεν τίθεται σε αργία και εξακολουθεί να διοικεί το δήμο καθώς οι αιρετοί των ΟΤΑ έχουν ΚΑΙ εκτελεστική εξουσία. Ούτε ο καταδικασθείς σε πρώτο βαθμό σε μια σειρά σοβαρών πλημμελημάτων τίθεται σε αργία!  Παρά τη μερική επανόρθωση από τον Π. Κουρουμπλή παραμένει ισχυρό το αίτημα να θωρακιστεί ο θεσμός και να διαφυλαχθεί ακέραια η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι το θέμα περιλαμβάνεται στον «Κλεισθένη Ι» με συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες έχουν τεθεί σε διαβούλευση, ώστε ουσιαστικά να επαναφερθεί το προηγούμενο καθεστώς που προβλεπόταν στον «Καλλικράτη». Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισορρόπηση ανάμεσα στην περιφρούρηση του θεσμού, αλλά ταυτόχρονα να μην τίθεται σε «καθεστώς δυσφήμισης» έναν άνθρωπος και να μην του αναγνωρίζεται το δικαίωμα «να είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Όλα τα ανωτέρω ζητήματα πρόκειται να συζητηθούν εκτενώς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον προσεχή Ιούνιο.

Στη δευτερολογία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι θα πρέπει και οι δικαστές να αντιληφθούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιλαμβάνονται και να λειτουργούν με ταχύτητα προς όφελος όχι μόνο των ανθρώπων που είναι εμπλεκόμενοι, αλλά και προς όφελος του αισθήματος δικαιοσύνης και δημοκρατίας στους πολίτες.