χαραμάδες-συμβιβασμού-αναζητεί-η-αθή-66380
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 18.01.2017 | 10:03

Χαραμάδες συμβιβασμού αναζητεί η Αθήνα με τους Θεσμούς

Βήματα προσέγγισης με τους Θεσμούς επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε, ει δυνατόν, να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Με όπλο μάλιστα στοιχεία ανάκαμψης της οικονομίας (αύξηση επενδύσεων, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των ελληνικών επιχειρήσεων, αύξηση πληθωρισμού, τόνωση εξαγωγών, προώθηση διαχείρισης κόκκινων δανείων) αλλά κυρίως τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού με το γερό μαξιλάρι πλεονάσματος έστειλε με τον πιο επίσημο τρόπο μήνυμα στους δανειστές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή τη συζήτηση για την παράταση του περίφημου «κόφτη» με επίσημο τρόπο επανέλαβε κάτι που ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει περιγράψει πολλές φορές. Όπως τόνισε η εν λόγω «ολοκληρωμένη πρόταση» θα έχει τη μορφή ενός μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων, για μετά το 2018, υποσύνολο του οποίου θα είναι η παράταση του «κόφτη».

Ο κ.Τζανακόπουλος περιορίσθηκε να πει ότι οι «λεπτομέρειες» θα συζητηθούν, ενώ, για πρώτη φορά, δεν διέψευσε τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει και μείωση του αφορολόγητου.

Στην σχετική ερώτηση, απάντησε χαρακτηριστικά: «Όταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να υπερβούμε και την τελευταία δυσκολία που υπάρχει για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης».

Διευκρινίζοντας βέβαια, πως μια τέτοια λύση θα ήταν δεκτή υπό δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, ότι θα συμφωνηθούν πρώτα τα μέτρα για το χρέος και δεύτερον το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018.

Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο ουσιαστικά επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό όσο γίνεται γρηγορότερα ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους να κλείσει η συμφωνία-πακέτο και να ανοίξει η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτά τα δύο είναι απαραίτητα για να κρατηθεί σε τροχιά η ανάκαμψη της οικονομίας, να γίνει τόνωση του οικονομικού-επενδυτικού κλίματος και κυρίως να πιαστούν οι μακροοικονομικοί στόχοι του 2017.

Είναι γνωστό άλλωστε στο Μαξίμου και κυρίως στο Υπ. Οικονομικών ότι Ολλανδοί και Γερμανοί εν όψει εκλογών δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε συζήτηση αποχώρησης του ΔΝΤ που είναι και το βασικό αγκάθι. Γιαυτό η Αθήνα κάνει κάποια βήματα προσέγγισης θέλοντας να «βοηθήσει» την άλλη πλευρά να συγκατανεύσει σε επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η τακτική και τα μηνύματα Σόιμπλε

Στο φόντο αυτό έχει ενδιαφέρον το τι γράφει η DW σε σχέση με τη συζήτηση για τις προτάσεις Σόιμπλε και το ρόλο του Ταμείου.

Όπως τονίζει «η φαινομενική αυτή ψυχραιμία του Β. Σόιμπλε έχει περισσότερο χαρακτήρα τακτικής και θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένα μήνυμα με δυο βασικούς αποδέκτες: αφενός την ελληνική κυβέρνηση στην οποία ουσιαστικά και μέσω των δυο πρόσφατων συνεντεύξεων συστήνει να φροντίσει ώστε να παραμείνει εντός προγράμματος το ΔΝΤ.

Διότι διαφορετικά η εναλλακτική επιλογή, την οποία ο ίδιος σκιαγράφησε στη SZ (μεταφορά αρμοδιοτήτων ΔΝΤ στον ESM) μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή.

Αφετέρου ήταν όμως και ένα μήνυμα προς τους συντηρητικούς βουλευτές του κόμματός του ότι εάν λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές δεν θέλουν να δουν το ελληνικό ζήτημα να μπαίνει και πάλι στην ημερήσια διάταξη της Bundestag, θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προχωρήσουν σε ορισμένες εκπτώσεις ώστε να παραμείνει “ο σκληρότερος και αποτελεσματικότερος εκ των τριών θεσμών” στο ελληνικό πρόγραμμα.

Γιώργος Αλεξάκης