βούτσης-απορώ-γιατί-τα-εξοπλιστικά-πα-55034
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.03.2017 | 18:55

Βούτσης: Απορώ γιατί τα εξοπλιστικά Παπαντωνίου ήρθαν στη Βουλή με 10ετή καθυστέρηση

Σε τρία επίκαιρα θέματα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες βράδυ στα ΜΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Επιμελητήριο της Πιερίας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε:

«Χθες υποβλήθηκε στη Βουλή από δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου από το 2002-2003 και ύστερα. Είναι προφανές πως κάποιες από τις πράξεις αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες στη βάση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, για το οποίο όλες οι πολιτικές ομάδες λένε ότι θα πρέπει να αλλάξει στην επόμενη Αναθεώρηση, πλην όμως θα ήθελα να εκφράσω την απορία μας, τουλάχιστον, γιατί υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά λειτουργών της Δικαιοσύνης για να φτάσουν κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις στη Βουλή.

Διότι ο κόσμος θεωρεί ότι έρχονται στη Βουλή κατά δεκάδες δικογραφίες, οι οποίες στοιβάζονται κι επειδή δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον δεν παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά για μερικές απ’ αυτές, πάρα πολύ σημαντικές, όπως είναι η παρούσα, που αφορά και μεγάλα ποσά και πολιτικά στελέχη όπως ήταν ο κ. Παπαντωνίου, καθυστέρηση 10 και 11 ετών, που οδηγεί σε παραγραφές για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να διερευνηθούν, δεν δικαιολογείται.

Και δεν είναι υπαιτιότητα της Βουλής ότι δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε, για να σταλούν πίσω στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, εάν υπάρχουν, διότι καταλαβαίνουμε όλοι πως αυτά είναι θέματα προς διερεύνηση. Κατά το Σύνταγμα θα πρέπει αμελητί, όταν ένας δικαστικός λειτουργός οδηγηθεί σε πολιτικό πρόσωπο, να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Και το λέω ευθέως και δημοσίως ότι καθυστερήσεις πολλών ετών, που οδηγούν σε παραγραφή αδικημάτων πολιτικών προσώπων, δημιουργούν προβλήματα, προβλήματα και στις σχέσεις της κοινωνίας με τη Βουλή και το πολιτικό σύστημα.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, επειδή έγινε πολλή συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά την άμεση, εντός του προσεχούς διαστήματος, εναρμόνιση της φορολογίας του συνόλου των βουλευτικών εισοδημάτων με τα γενικότερα φορολογικά δεδομένα, ώστε να υπάρχει πλήρης ισονομία όλων των πολιτών. Είχε μείνει σε εκκρεμότητα αυτή η εναρμόνιση, ενώ εναρμονίστηκε η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία για όσους βουλευτές δεν έχουν άλλα εισοδήματα οδηγούσε πράγματι σε μείωσή της. Μελετάμε με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και της Βουλής και του Δημοσίου ακριβώς τον τρόπο και τα ποσά προκειμένου να γίνει η πλήρης φορολογική εναρμόνιση.

Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, θα πάμε στη Ρώμη, όπου θα γίνει η σύνοδος των Προέδρων των Κοινοβουλίων όλης της Ε.Ε. ενόψει των συζητήσεων -ας μην πω εορτασμών- που γίνονται για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της και λίγο πριν γίνει η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. Εκεί θα συζητήσουμε, την Παρασκευή, ακριβώς για το μέλλον της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι και το μέλλον των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης της ελληνικής υπόθεσης, του προγράμματος που εξελίσσεται, εξαρτάται πάρα πολύ από το μεγάλο κάδρο που διαμορφώνεται μέσα και από αυτές τις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε., σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο είναι άκρως αντιφατικό και μεταβατικό, με σοβαρές διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει στους πολιτικούς συσχετισμούς ή σε ευρύτερες διεθνείς συμμαχίες, μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, μετά το Brexit, με αποσταθεροποιημένες τις περιοχές γύρω μας, στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική, μια Τουρκία που βρίσκεται σε αμηχανία, και σε επικινδυνότητα ως εκ τούτου, για τον ευρύτερο περιφερειακό ρόλο που θέλει να παίξει και μια Ε.Ε. η οποία, είναι προφανές εδώ και πολύ καιρό, ως μέσος όρος των ηγετικών της προταγμάτων και δυνατοτήτων βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από τις απαιτήσεις των καιρών.

Βλέπανε να συσσωρεύονται αδιέξοδα από τις πολιτικές που ακολουθούνταν, π.χ. στο επίπεδο της οικονομίας ή στο επίπεδο των πολεμικών εμπλοκών στην ευρύτερη περιοχή, και δεν ασκούσαν πολιτικές αποτροπής και σύγκλισης σε αυτά τα ζητήματα ή υπήρχαν άλλα πολύ μεγάλα ζητήματα που εξελίχθηκαν σε προβλήματα, όπως αυτό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στα οποία επίσης, ενώ είχαν προειδοποιηθεί και υπήρχαν όλες τις ενδείξεις, δεν ασκούσαν επί της ουσίας πολιτικές.

Είναι λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, προφανές ότι καμία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, καμία Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, δεν μπορεί να οδηγηθεί σε διέξοδο και σε επίλυση ζητημάτων που αφορούν στρατηγικές, πολιτικές, επιλογές και τη ίδια τη θεσμική οργάνωση της Ε.Ε. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι θα μπορούσε κατ’ οικονομία να αναζητηθεί στο πλαίσιο μιας πιο ευέλικτης διαμόρφωσης των πραγμάτων η συνέχιση της πορείας της Ε.Ε., πλην όμως και πάλι η επίλυση του προβλήματος της οντότητας της Ε.Ε. δεν μπορεί παρά να αφορά μεγάλες αλλαγές και μετασχηματισμούς στον πυρήνα της, δηλ. στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον ρόλο των εκλεγμένων οργάνων της και την ενίσχυσή τους, στην ενίσχυση του προϋπολογισμού τους, στην υποβάθμιση μη θεσμοθετημένων οργάνων και των δυνατοτήτων που έχουν -όπως είναι αυτό του Eurogroup- και κυρίως στην αναζήτηση μιας νέας αρχιτεκτονικής και για την ΟΝΕ και για τις άλλες πράξεις που διαμορφώνουν αυτό το κατ’ αρχήν οικονομικό κοινό οικοδόμημα, που θα αποτρέπει τη συνεχή, επί δεκαετίες, λειτουργία του κοινού νομίσματος υπέρ των πλεονασμάτων των χωρών του κέντρου -και ιδιαίτερα της Γερμανίας- και σε βάρος των ελλειμμάτων των χωρών του νότου και άλλων χωρών.

Τη Δευτέρα, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα γίνει μια ημερίδα, με την παρουσία και την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Η ελληνική πολιτική ζωή μπαίνει, ίσως καθυστερημένα, σε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το θέμα αυτό. Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σε αυτό το κάδρο των γενικότερων εξελίξεων και των πολιτικών εξελίξεων θα κριθεί και το μέλλον της αξιολόγησης και της συμφωνίας της χώρας μας, για την οποία πιστεύουμε ότι αρκετά έγκαιρα θα επιτευχθεί. Με αυτή την έννοια, είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η γενικότερη συζήτηση και ελπίζουμε η χώρα μας να έχει μια πρωταγωνιστική βαθμίδα συμμετοχής.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της συζήτησης σε σχέση με την αξιολόγηση, σωστά δεν πηγαίνει φέτα-φέτα, γνωρίζετε ποια θέματα έχουν τεθεί πάνω στο τραπέζι, σε ποια έχουν υπάρξει συγκλίσεις, σε ποια οι αποκλίσεις είναι μεγάλες. Είναι όμως σαφές ότι μια συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τα δύο κεντρικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον, δηλ. το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων, για το οποίο γνωρίζετε ότι υπάρχει η μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μια διαφωνία που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, στο όνομα της επικράτησης του ενός απέναντι στον άλλον από πλευράς λογικών για τα πλεονάσματα που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα μας, να αποβεί σε βάρος μας».