βουλή-προαπαιτούμενα-σφοδρή-αντιπαρ-35200
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.06.2017 | 13:01

Βουλή-Προαπαιτούμενα: Σφοδρή αντιπαράθεση -Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΔΗΣΥ (Live)

Θυελλώδης είναι ήδη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία συζητούνται και ψηφίζονται σήμερα τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ηδη από την Ολομέλεια έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα προαπαιτούμενα κατατέθηκαν την Πέμπτη με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να έρθει στη Βουλή και νέο πακέτο τροπολογιών προκειμένου τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν απόψε από την Ολομέλεια.

Οι αντιπαραθέσεις γίνονται κυρίως για τις τροπολογίες που αφορούν το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, διάταξη που προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Θύελλα αντιδράσεων

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες. «Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». «Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί».

«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία που έχετε επιλέξει για να φέρετε τα ρέστα του μνημονίου, και ζητάμε να ανοίξετε κατάλογο», είπε ο κ. Αμυράς και χαρακτήρισε «σκαμπίλα για τους έλληνες», αυτά που φέρνει η κυβέρνηση.

«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, σε αρκετά συμφωνώ αλλά επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο eurogoup. Ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είναι διαφανής και δημόσια. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: « να μιλήσετε καθαρά. Να είμαστε αδύναμος κρίκος, στις 15 eurogroup και στις 22 σύνοδο Κορυφής; Μιλήστε έντιμα, θέλετε να μην τα ψηφίσετε; Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια, είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια».

«Αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Βουλής αντί για την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού», είπε ο Μάκης Βορίδης και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας . Ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε και τη γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου για το ζήτημα των συντάξεων. «Είναι οικτρή αυτή η διαδικασία που έχετε επιλέξει. Εγώ δεν σας λέω ότι είναι καλή πρακτική οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά γίνεται συζήτηση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και είναι διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Προσπαθούν να υφαρπάξουν την απόφαση του κοινοβουλίου και να συγκαλύψουν τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Οι Τροπολογίες

Υπνθυμίζουμε ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κατέθεσε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης τις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα τα οποία θα ψηφιστούν σήμερα.

Η πρώτη τροπολογία αφορά στο πάγωμα των συντάξεων (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣκαι για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΣΕ)ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019 (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ).

Οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ  και τη XΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.