βουδούρης-σημαντικές-σκιές-στο-υπο-90452
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.09.2016 | 20:03

Βουδούρης: Σημαντικές «σκιές» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στην αντεπίθεση περνάει ο Οδυσσέας Βουδούρης, εξηγώντας ότι εξάντλησε τα περιθώρια που είχε για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε. «Είχα ηθική και πολιτική υποχρέωση να παραιτηθώ από τη θέση του γενικού γραμματέα υποδοχής προσφύγων» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Βουδούρης έκανε λόγο για… σημαντικές «σκιές» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ότι ο ίδιος δεν ήθελε να παραμείνει σε έναν τέτοιο χώρο, αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι το προσωπικό του στοίχημα ήταν αυτό της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, δηλαδή να μη συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, το οποίο όμως – όπως είπε – δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για αυταρχισμό και ότι αδρανεί, ακυρώνοντας με τη στάση του μακροχρόνιες προσπάθειες τόσο για το θέμα των ανηλίκων, όσο και συνολικά για τη διαχείριση του προσφυγικού. «Είναι απαραίτητο, το αρμόδιο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της Υπηρεσίας Υποδοχής να αξιοποιηθεί επιτέλους και να αναλάβει το θεσμικό του ρόλο, τον οποίο μέχρι σήμερα οικειοποιείται αποκλειστικά η προσωπική σύμβουλος του υπουργού. Η παράτυπη και απαξιωτική αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει σκιές, όπως αυτή του τριπλασιασμού του προυπολογισμού ενός καταυλισμού και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει κι άλλες σκιές, αν τα κρίσιμα τούτα ερωτήματα, καθώς και η μειωμένη απορρόφηση των Ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, για το Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού(ΚΕΠΟΜ), ο κ. Βουδούρης κατήγγειλε ότι λειτουργεί με προφορική εντολή, χωρίς να έχει θεσμική υπόσταση, ενώ τα συνολικά νούμερα προσφύγων που παρουσιάζει καθημερινά έχουν μεγάλη απόκλιση, σχεδόν 15.000 ατόμων, από εκείνα που παρουσιάζει το αρμόδιο όργανο του στρατού (ΚΕΣΔΟΠ), γεγονός που επηρεάζει και τον προϋπολογισμό για το προσφυγικό αλλά και ειδικότερα ζητήματα όπως το κόστος σίτισης στους καταυλισμούς.

Επιπλέον χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ενώ οι συνολικοί αριθμοί προσφύγων δεν μεταβάλλονται ριζικά, οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκτός δομών έχουν αυξηθεί ραγδαία από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα και από τα 1.500 άτομα προσεγγίζουν πλέον τις 8.000. Απέδωσε μάλιστα την αριθμητική ασάφεια στη «ροπή» του υπουργού να διογκώνει τον αριθμό των προσφύγων.

Σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση, ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι δεν υπάρχει συνολικός προϋπολογισμός για το προσφυγικό, ούτε ημερήσιο κόστος ανά πρόσφυγα και ότι ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν έχουν δοθεί τα χρήματα στο υπουργείο, επεσήμανε όμως ότι όλα τα χρήματα που έχουν παρασχεθεί προς την Ελλάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι άμεσα διαθέσιμα και με τις κατάλληλες διαδικασίες θα μπορούσαν να απορροφηθούν μέσα στο 2016. Την ίδια ώρα, είπε, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 800 εκατομμύρια για το τρέχον έτος, η απορρόφηση χρημάτων από τον κρατικό μηχανισμό είναι μόλις 28%, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απορροφούν κανονικά τα κονδύλια που προορίζονται γι αυτές.