βαρουφάκης-είχαμε-plan-x-129208
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.01.2016 | 08:35

Βαρουφάκης: Είχαμε Plan X

Την ύπαρξη ενός «Plan X», το οποίο είχε εκπονήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από το Σόιμπλε και τους άλλους εταίρους για Grexit, αποκάλυψε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός, παραδέχτηκε παράλληλα ότι ηχογράφησε όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας για το «Plan X», βασικό όπλο της κυβέρνησης θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο όρος «Plan X» προέκυψε μάλιστα, όπως είπε, από το γεγονός ότι η ΕΚΤ είχε το «Plan Z».

Στο στενό πυρήνα «6-7 ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών». Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε, όπως παραδέχτηκε.

Ο πρώην υπουργός διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.

«Είχαμε συμφωνία με την Κίνα, αλλά ανατράπηκε μετά από τηλεφώνημα του Βερολίνου στο Πεκίνο»

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.

«Την πρώτη ημέρα που ανέλαβα έμαθα από το Γενικό Λογιστήριο ότι τα χρήματα έφταναν για 12 ημέρες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε πως η απειλή για κλείσιμο των τραπεζών διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, λίγο μετά τις εκλογές.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για την τρόικα και απάντησε πως δεν πρόκειται για θεσμοποιημένο όργανο της Ευρώπης και πως η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί μαζί της. Ο κ. Ντάισελμπλουμ «θύμωσε, έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν μου έδωσε αρχικά το χέρι και μου ψιθύρισε “μόλις σκότωσες την τρόικα”».

Αναφερόμενος στις δικές του προσπάθειες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι μετοχές των τραπεζών έκαναν βουτιά, μετά τις επαφές μου ανέβηκαν τουλάχιστον 20%».

«Ηχογράφησα όλα τα Eurogroup εκτός του πρώτου»

Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι ηχογράφησε όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου, που κράτησε μάλιστα πολλή ώρα και ο ίδιος «βρέθηκε στα όρια της σωματικής εξόντωσης».

«Συνειδητοποίησα ότι αν πάω στο Κοινοβούλιο και μου ζητούσουν να πω τι είπα, δεν θα θυμόμουν. Ζήτησα τα πρακτικά και έμαθα ότι δεν κρατιούνταν. Ήταν ηθική μου υποχρέωση να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των υπουργών και της βουλής», δήλωσε εξηγώντας για την επιλογή του να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις.

«Κατηγορήθηκα ότι παραβίασα την εμπιστευτικότητα, ενώ είμαι ο μόνος που δεν το έκανε», δήλωσε.

Ερωτώμενος εάν χρησιμοποίησε ποτέ αυτές τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε πως το έκανε μετά τη σύνοδο στη Ρίγα και τα «απίστευτα ρεπορτάζ» σχετικά με την αντιμετώπιση που του επιφύλαξαν οι εταίροι του.

«Έδωσα στικάκια στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την ηχογράφηση για να γνωρίζουν τι ειπώθηκε», είπε, εξηγώντας όμως πως γενικά δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τις ηχογραφήσεις.

«Ο Σόιμπλε είχε εκνευριστεί επειδή ο Ντάισελμπλουμ είχε συμφωνήσει με τη Μέρκελ»

Περιγράφοντας το Eurogroup της 22ης Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο Σόιμπλε ήταν εκνευρισμένος επειδή ο Ντάισελμπλουμ είχε συμφωνήσει με τη Μέρκελ να μας δώσει ό,τι ζητούσαμε. «Μίλησε 22 φορές πρώτος και τελευταίος, κάθε φορά ήταν και πιο εκνευρισμένος. Όλοι οι άλλοι υπουργοί ήθελαν να του είναι αρεστοί», περιέγραψε.

Αναφερόμενος στο Eurogroup στη Ρίγα, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Το βράδυ πριν από τη μάζωξη του Eurogroup έπεσα σε μία συνάθροιση υπουργών που “άσπρισαν” όταν με είδαν. Κάτι είχε “στηθεί” στη Ρίγα. Δεν επρόκειτο για επίθεση στο πρόσωπό μου, όπως έλεγαν οι εφημερίδες, αλλά για μια επίθεση κατά της Ελλάδας. Στη Ρίγα μπήκε στην ατζέντα η περαιτέρω λιτότητα. Ο Σόιμπλε έθεσε θέμα Grexit. Στην τοποθέτησή μου προσπάθησα να επαναθέσω τη συζήτηση στο πλαίσιο του συμβιβασμού».

Η συνομιλία με τον Τσίπρα πριν την παραίτηση

Περιγράφοντας πώς οδηγήθηκε σε παραίτηση, μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Όταν μπήκα στο Μαξίμου ένιωσα μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, μια αίσθηση παράδοσης. Ο Τσίπρας μου μετέφερε ότι θα προχωρούσε σε συνθηκολόγηση. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση, σε κάποιο άλλο πόστο. Του είπα “Αλέξη γνωρίζεις καλά ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπουργός, θα σε διευκολύνω παραιτούμενος”».

Όσο για 3ο μνημόνιο, ο πρώην υπουργός είπε ότι κανένας δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα αυτό θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Λαγκάρντ, ούτε φυσικά και ο Τσίπρας. «Ο Σόιμπλε μου είπε ότι στη θέση μου δε θα το υπέγραφε. Η Λαγκάρντ μου είπε ότι δεν είναι βιώσιμο».

«Νιώθω ευθύνη για τη ζημιά που έγινε με τα capital controls. Θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά, αλλά δεν θα έκανα πίσω στη διαπραγμάτευση του χρέους», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Έμαθα πολλά πράγματα τη χρονιά που πέρασε αλλά ένα μάθημα που πήρα είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Έχουμε ένα έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στις 9 Φεβρουαρίου ξεκινάμε πανευρωπαϊκό κίνημα εκδημοκρατισμού της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.