τσίπρας-πάμε-να-πάρουμε-πίσω-το-όνομα-487364
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.05.2018 | 15:28

Τσίπρας: Πάμε να πάρουμε πίσω το όνομα «Μακεδονία»

Ειδική αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων ως προς την ονομασία των Σκοπίων έκανε την Παρασκευή (25/05/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τα Σκόπια εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία» κι επισήμανε πως «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία…».

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση. Προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για συμπληρώσει στη συνέχεια: «Επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι που εδώ και 70 χρόνια έχει δοθεί από άλλους. Κάποιοι ανόητοι λένε “πάτε να δώσετε”… Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές».

Ακολουθεί ολόκληρο το απόσπασμα από τη δήλωση του πρωθυπουργού:

“Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς, προχωράμε, υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση. Και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, να το πω κι αυτό. Διότι ακούω ορισμένους να λένε «μην παραδώσετε». Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς.

Οι βόρειοι γείτονές μας, εδώ και πάνω από 70 χρόνια, έχουν μια κρατική οντότητα, είτε στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία. Και φέρουν ένα όνομα, το οποίο, χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό, είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε «πάτε να δώσετε». Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας, που βεβαίως, αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μια κρατική οντότητα που επί εβδομήντα χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές. Και το παραδέχονται οι άνθρωποι.

Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία, είναι μια μεγάλη νίκη. Και ακόμη μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία, που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δε θεωρούμε ότι δεν υπάρχει. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας.”