τσίπρας-ν-σ-αναδοχή-θεσμική-τομή-φλερ-362863
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.05.2018 | 14:21

Τσίπρας -Ν/Σ Αναδοχή: Θεσμική τομή -Φλερτάρει με ακροδεξιό λαϊκισμό ο Μητσοτάκης

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος».

«Είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να το κάνει αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου».

Επίσης, τον χαρακτήρισε βαθιά συντηρητικό, που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα.

«Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα και από τα όσα δημοσιεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θεσμική τομή  το νομοσχέδιο για την επίσπευση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια λίγο πριν την ψήφισή του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο επιλύει δύο βασικά ζητήματα:

–Το πρώτο που λύνει είναι ότι τα παιδιά σε ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα απ’ την πολιτεία. Σε κανένα κράτος και συντεταγμένη πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι θλιβερό, είπε, ότι αδυνατούμε ως πολιτεία να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό που φιλοξενούνται στα ιδρύματα. Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία κάθε παιδιού χωριστά για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι, με στόχο μακροπρόθεσμα κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα. Θα διευκολυνθεί η διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε παιδί- όταν ενηλικιωθεί θα μπορεί να ανατρέξει σε αυτά τα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του.

–Το δεύτερο αφορά τους υποψήφιους γονείς, που μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε πολυετή αναμονή που φτάνει μέχρι και τα 6 χρόνια, ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αγάπη και που βρίσκουν ένα παιδί που μπορεί να μην έχει πάει στο σχολείο κ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το παιδί έχει πάει στο γυμνάσιο. Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και η ολοκλήρωση θα γίνεται μέσα σε 8 – 12 μήνες (στις περιπτώσεις υιοθεσίας θα ακολουθεί δικάσιμος).

“Μετατρέπουμε μια υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής αρκετών χρόνων σε μια υπόθεση που θα μπορεί να διεκπεραιώνεται επιτυχώς μέσα σε ένα μόνο έτος.Πρόκειται “για σημαντική συνεισφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας” και “ανθρώπινο χρέος από την πλευρά της Πολιτείας’ τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διάκριση μεταξύ υιοθεσίας και αναδοχής

Βεβαίως δεν παρέλειψε την αναφορά στο θέμα που, όπως είπε, προκάλεσε πολύ σύγχυση στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες. “Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία με αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς που κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα έχει επαφή μαζί τους. Επιλέγουν μόνο να δώσουν χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα και συνάπτεται μέσα από συμβολαιογραφική πράξη αφού έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Γίνεται ενιαίο το πλαίσιο για κάθε πολίτη, υπογράμμισε, μέσα από μια αδιάβλητη και με επιστημονικά κριτήρια διαδικασία όπου οι γονείς ελέγχονται και περνούν και από μια δοκιμασία γονεϊκότητας

Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας να δώσουν αγάπη στα παιδιά που τη στερούνται.

Και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε: “γιατί δεν συζητάμε για την ουσία του νομοσχεδίου που αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική τομή και συζητάμε το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων”;

“Μια μερίδα συναδέλφων μας το κάνει επειδή αρέσκεται στο να αναπαράγει στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, ανέφερε και συνέχισε:

“Η άλλη μερίδα το κάνει επειδή αυτό που τη θρέφει είναι το μίσος για το διαφορετικό ξένο αλλόθρησκο ακόμη και η υποτιθέμενη αγάπη προς την πατρίδα, ψεύτικη, επιτηδευμένη και φαλκιδευμένη

Μια μερίδα αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσους τους τρέφει δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Άλλη μια κατηγορία που αναπαράγει με υποκρισία φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα, στο όνομα μάλιστα μιας θρησκεία που είναι δομημένη στην αγάπη για το συνάνθρωπο, εξ ου και η υποκρισία

Η πολιτεία μας είμαστε υποχρεωμένοι εκ του Συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει συνθήκες ώστε τα παιδιά να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον φροντίδας” κάτι στο οποίο είπε δεν πρέπει να είναι εμπόδιο ο σεξουαλικός προσανατολισμός.