τσίπρας-κατάργηση-αποκεντρωμένων-με-37100
ΟΤΑ | 01.06.2017 | 15:02

Τσίπρας: Κατάργηση Αποκεντρωμένων με την σημερινή μορφή

Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με την σημερινή μορφή τους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της συνέντευξη τους, στο υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν “είναι αναγκαία (σ.σ. η Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται”, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: “Με τον τρόπο που είναι σήμερα πιστεύω πως όχι”. 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Αφού τόνισε ότι “υπάρχει το Σύνταγμα που επιβάλλει αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους”, πρόσθεσε με νόημα: “Μέσα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε είναι η θεσμοθέτηση του ελεγκτή νομιμότητας.  Αυτό  θα δημιουργήσει κάποια  νέα δεδομένα. Άρα κάτω από αυτό το πρίσμα θα δούμε πια την αποκεντρωμένη παρουσία του Δημοσίου και τη μορφή που αυτή θα έχει”, κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Τ.  ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να σας ρωτήσω, μέσα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης πώς αντιλαμβάνεστε ή πώς σχεδιάζετε να είναι στο μέλλον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεδομένου ότι προεκλογικά είχατε πει ότι χρειάζεται να καταργηθεί ο συγκεκριμένος θεσμός. Πράγματι δε διορίστηκε, δεν υπάρχει διορισμένος Περιφερειάρχης, υπάρχει όμως Διευθυντής και υπάρχει, σας βεβαιώνω, από προσωπική εμπειρία, η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, για μια απλή μεταβολή στο Δήμο Αθηναίων, μάλλον μια πρόσθεση επωνύμου, χρειάστηκε 6 μήνες για να δώσει την έγκρισή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό σας το αναφέρω σαν παράδειγμα, προφανώς δε μπορείτε να το ελέγξετε αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει σαφής παρέμβαση.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή έστω μετεξέλιξής της;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δούμε και έχουμε σκέψεις, να εξετάσουμε το θέμα. Σας ανέφερα ότι ένα από τα πεδία αλλαγών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” είναι και το πεδίο των αρμοδιοτήτων. Και άρα είναι προφανές ότι το θέμα που θέσατε είναι ένα από τα θέματα τα οποία εξετάζουμε να δούμε με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα υπάρξει μια μετεξέλιξη στη βάση της  ανακατανομής των αρμοδιοτήτων και των ρόλων.

Τ.  ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρείτε όμως ότι είναι αναγκαία, πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τον τρόπο που είναι σήμερα πιστεύω πως όχι. Αλλά θα ήθελα να μη γίνω πιο συγκεκριμένος πριν να έχουμε μπορέσει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες και διατυπώσεις. Αν θέλει ο Υπουργός μπορεί να προσθέσει κάτι.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να συμπληρώσω κάτι σε σχέση με τον προβληματισμό που υπάρχει αλλά και τα πραγματικά προβλήματα τα οποία με την ερώτησή σας τα θέσατε. Διότι τα γεγονότα που είπατε..

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πραγματικά, τα έχω βιώσει, δεν είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, σ’ αυτό  το ζήτημα νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Προφανώς υπάρχει το Σύνταγμα το οποίο επιβάλλει την παρουσία  του κράτους σε ορισμένα πεδία πολιτικής. Και αυτό είναι ένα δεδομένο θέμα.

Το πιο κρίσιμο απ’ όλα όμως είναι  να δούμε αυτά  τα πράγματα που νομίζω εσκεμμένα, όταν θεσμοθετείτο ο “Καλλικράτης”, δε διευκρινίστηκαν. Δηλαδή εκείνο το «πεδίο αρμοδιοτήτων» γύρω από το οποίο υπήρχε μια ασάφεια, τί κάνει η αιρετή Περιφέρεια, ποια ζητήματα είναι ευθύνη πια των Υπουργείων. Άρα αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, σας θυμίζω ότι μέσα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε είναι η θεσμοθέτηση του ελεγκτή νομιμότητας.  Αυτό  θα δημιουργήσει κάποια  νέα δεδομένα. Άρα κάτω από αυτό το πρίσμα θα δούμε πια την αποκεντρωμένη παρουσία του Δημοσίου και τη μορφή που αυτή θα έχει.