τσίπρας-υπουργικό-συμβούλιο-πράξη-το-56436
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.03.2017 | 14:45

Τσίπρας-Υπουργικό Συμβούλιο: Πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης -Οι στόχοι

Βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης την επόμενη διετία και ότι με αυτό θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

«Αυτό είναι το πιο κρίσιμο και σημαντικό έργο που καλείται αυτή η κυβέρνηση να υλοποιήσει: Να κάνει, δηλαδή, πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, να του δώσει σάρκα και οστά. Και είναι το πιο δύσκολο χωρίς να υποτιμώ καθόλου το έργο της διαπραγμάτευσης. Αντιθέτως, αλλά θεωρώ ότι είναι το πιο δύσκολο γιατί είναι αυτό που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση. Και είμαι βέβαιος ότι με αποφασιστικότητα, με αφοσίωση και με ανοιχτό μυαλό αυτό το πιο δύσκολο έργο το οποίο θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με βάση αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας – αυτό το δύσκολο, το πιο δύσκολο έργο, θα καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας με επιτυχία», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η επόμενη μέρα είναι εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και αφού σημείωσε πως οι εκτιμήσεις όλων «είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωζώνης», δήλωσε πως «αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα την επόμενη μέρα για τη χώρα, την επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία. Μας υποχρεώνει αυτή την επόμενη μέρα να μην την αφήσουμε στην τύχη».

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», επισήμανε και υπογράμμισε πως το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της ελληνικής οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στο χώρο της συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

«Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και στις γνωστές και συνήθεις δυσκολίες στα συνήθη εμπόδια και τις καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι, ωστόσο είναι πλέον σαφές πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Γιατί, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε. Και όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά παίζεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συνήθη εμπόδια» και άφησε αιχμές εναντίον όσων από τους δανειστές παραμένουν «αμετανόητοι» στις απαιτήσεις τους και «παράφωνοι», λέγοντας ότι «η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει» και παρατήρησε: «Στο πεδίο των τεχνικών κλιμακίων, μπορούν κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι, ωστόσο η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει. Και μπορεί αυτοί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει πια το σκοπό τους απόλυτα παράφωνο. Κι έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ».

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η κυβέρνηση είναι σε θέση να «συνθέσει την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας», αφού υπερβεί την ύφεση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η αντοχή της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έχουν ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγούν σιγά σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης. Αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα ήμασταν όλοι αναγκασμένοι να ακούμε για πολύ ακόμα παράφωνους σκοπούς και μελωδίες. Τώρα, όμως, είμαστε πια σε θέση -ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι, αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουν φορά τα διαγράμματα και να δείχνουν πιο αισιόδοξα τα στατιστικά στοιχεία, αλλά το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία και στην κοινωνική πλειοψηφία. Να μεταφραστεί σε όρους σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας», τόνισε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει συντεταγμένα τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας, την επόμενη μέρα του τόπου.

Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να οικοδομηθεί με το ίδιο στρεβλό μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι η ατζέντα του ιδίου και του κόμματός του είναι πως η κοινωνία θα ευημερήσει αν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των φτωχών.

Αυτό, ακριβώς, είναι που θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με εργαλείο την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, είπε ο κ. Τσίπρας και έθεσε το 2021 ως ορίζοντα του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.

Στόχοι του σχεδίου, όπως ανέρερε, είναι:

– Η σταθεροποίηση της οικονομίας.

– Η δραστική μείωση της ανεργίας.

– Η ανατροπή του brain drain και η μετατροπή του σε brain gain.

– H μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

«Να ξαναστηθεί η κοινωνία στα πόδια της», είπε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση της κυβέρνησης θα γίνει με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση για να σχεδιάσουν μαζί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τους εξής 4 στόχους:

1. Τη στροφή της παραγωγής σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας

2. Την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

3. Την ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού

4. Την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις μες τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων

Οι παραπάνω στόχοι αφορούν παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς και αφορούν όλα τα υπουργεία -και όχι μόνο τα παραγωγικά-, τόνισε ο πρωθυπουργός. Για τη διαβούλευση είπε ότι θα δοθεί εύλογος χρόνος για να γίνει αυτή σε κεντρικό επίπεδο, στην αρχή, και σε περιφερειακό επίπεδο, στη συνέχεια. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συμφωνία σε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες, με καθορισμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.