τι-σηματοδοτεί-η-παραίτηση-σακελαρίο-483018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.05.2018 | 11:39

Τι σηματοδοτεί η παραίτηση Σακελαρίου -Όλο το παρασκήνιο

Η χθεσινή αιφνίδια και «ηρωική έξοδος» -παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου, 45 μέρες πριν την συνταξιοδότησή του (30 Ιουνίου) έχει πολλαπλές αναγνώσεις και αναμένεται να πυροδοτήσει νέα μεγάλα πολιτικά και δικαστικά σενάρια.

Ο κ. Σακελλαρίου ως λόγο της παραίτησής του επικαλέστηκε ότι αδυνατεί να ελέγξει τις διαρροές του περιεχομένου των διασκέψεων (κεκλεισμένων των θυρών) επί των εκκρεμών υποθέσεων που κρίνονται από το δικαστήριο.

Οι τελευταίες διαρροές που έγιναν ήταν στις 30 περίπου υποθέσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Όμως, οι εξηγήσεις του δεν αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα τη βασική αιτία αφού οι διαρροές από τις διασκέψεις του ΣτΕ και των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων γίνονται εδώ και δεκαετίες και αποτελεί πλέον έθιμο.

Δηλαδή, δεν είναι πρωτοφανές γεγονός.  Η κίνηση λοιπόν του κ. Σακελλαρίου, έχει μια διαφορετική διάσταση ειδικά όταν αφήνει σαφείς αιχμές και συναδέλφους του αλλά και για τον πολιτικό κόσμο.

Επιπρόσθετα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου και μέχρι το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μια σειρά από μεγάλες υποθέσεις θα κληθούν να προεδρεύσουν άλλοι δικαστές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τελικές αποφάσεις. Αποχωρώντας, ο κ. Σακελλαρίου αφήνει πίσω του ανοιχτά τα θέματα του ασφαλιστικού νόμου, των τηλεοπτικών αδειών, και της χορήγησης ασύλου των 8 Τούρκων .

Παράλληλα πρώην συνάδελφοι του κ. Σακελαρίου σημείωναν ότι η αιφνίδια προ 45 ημερών παραίτηση του κ. Σακελλαρίου διευκολύνει και επισπεύδει την Κυβέρνηση στην επιλογή για την ανάδειξη του νέου ή της νέας προέδρου του ΣτΕ, κατά 45 ημέρες. Έτσι, μπορεί να γίνει άμεσα από το υπουργικό συμβούλιο η επιλογή του νέου πρόεδρου με τετραετή θητεία και στη συνέχεια να επισπευσθεί ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών εντός του 2018.

Έτσι η Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές και αν ακόμη δεν εκλεγεί ξανά πρώτο κόμμα (κυβέρνηση), θα έχει πρόεδρο τον οποίο η ίδια επέλεξε για την επόμενη τετραετία.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική  επιλογή του κ. Σακελλαρίου δεν ευχαρίστησε πολλούς δικαστές, καθώς όπως οι ίδιοι λένε, επρόκειτο για έναν απομονωμένο και μοναχικό δικαστή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν από νωρίς τα προβλήματα στο ανώτατο δικαστήριο, με τους φίλους του Νίκου Σακελλαρίου να υποστηρίζουν ότι από την αρχή της θητείας του δεχόταν «εσωτερικό» πόλεμο.

Οι μάχες συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με εσωτερικά θέματα του δικαστηρΊου. Οι άδειες προκάλεσαν άλλωστε και το πρώτο ρήγμα με την κυβέρνηση, αφού ο νόμος Παππά τελικά δεν πέρασε, με την κυβέρνηση να «χρεώνει» αυτήν την ήττα και στον Νίκο Σακελλαρίου, ο όποιος είχε ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, άποψη με την οποία δεν συμφώνησε όμως η πλειοψηφία.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τη απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστών και έφτασε ακόμη και σε δημόσια σύγκρουση μεταξύ Σταύρου Κοντονή και Νίκου Σακελλαρίου στην γενική συνέλευση της ένωσης δικαστών, με τον πρόεδρο του ΣτΕ να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας των δικαστών.

Η χθεσινή παραίτηση του κ. Σακελλαρίου δεν ήταν γνωστή στο ανώτατο δικαστήριο. Οι συνάδελφοι του έμειναν εμβρόντητοι όταν πληροφορήθηκαν από τους δημοσιογράφους την είδηση, αλλά και το κείμενο της παραίτησης. Πολλοί μάλιστα δεν έκρυβαν τον θυμό τους για το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζει εαυτόν ως προστάτη των συνταξιούχων που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων τους και τους ίδιους ως ανάλγητους που λένε ναι στα μνημόνια.

Στην αντίπερα όχθη φίλοι του Νίκου Σακελλαρίου πάντως υποστηρίζουν ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος έχει μειοψηφήσει σε πολλές μνημονιακές διατάξεις, παραμένοντας πιστός στις αντιμνημονιακές του θέσεις, όπως έπραξε και τώρα.