τι-σημαίνει-για-την-ελλάδα-το-brexit-τρεις-106200
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.06.2016 | 08:59

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Brexit – Τρεις αναλύσεις

Τρεις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις επιτπώσεις στην Ελλάδα από ένα Brexit σταχυολόγησε η aftodioikisi.gr:

 Aνάλυση του Politico.eu:

Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ελλάδα: Οι οικονομικές συνέπειες

Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.

Aποστολος Διαμαντής (tvxs.gr)

Η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως ακριβώς το ζητάνε οι δανειστές και για το λόγο αυτό υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και στήριξη από την αμερικανική πλευρά. Ένα brexit δεν πρόκειται να διαταράξει καθόλου αυτήν την σχέση. Αντίθετα, θα ενισχύσει τις τάσεις συσπείρωσης εντός της ΕΕ και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστεθεί σε ένα brexit μια σύγκρουση για την Ελλάδα. Να το πούμε απλούστερα, μετά από ένα brexit η κυβέρνηση θα πάρει και άλλη παράταση ζωής, καθώς είναι απίθανο μέσα στο φθινόπωρο να την στριμώξουν με απαιτήσεις μέτρων. Το πιθανότερο είναι, μετά από τη βρετανική θύελλα, πως θα ακολουθήσει νηνεμία για μερικούς μήνες τουλάχιστον, σε όλη την ευρωπαϊκή ζώνη….. Λύνοντας το ζήτημα της Βρετανίας, ο γαλλογερμανικός άξονας θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως πρόβλημα διαχειριστικό, όχι ως πολιτικό ζήτημα. Εδώ υπέκυψαν οι Άγγλοι, θα τους τρομάξουν οι Έλληνες;  Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύει στο brexit, εάν θέλει διατήρηση του πολιτικού προβλήματος εντός της ΕΕ και επομένως διατήρηση της πολιτικής αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.

 Γεράσιμος Χιόνης (naftemporiki.gr)

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα μας, αναλογικά με το ΑΕΠ της, διαθέτει την πέμπτη υψηλότερη έκθεση στην οικονομία της Μ. Βρετανίας. Ενδεικτικά, το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία, ενώ το 0,3% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά «χέρια». Υψηλή είναι και η τραπεζική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία αριθμεί στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οι χώρες με την υψηλότερη έκθεση, οι οποίες ως κατ’ επέκταση κινδυνεύουν περισσότερο από το Brexit, είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Και οι τρεις διαθέτουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις και έντονες επενδυτικές – τραπεζικές διασυνδέσεις, καθιστώντας τες άκρως ευάλωτες στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Υψηλή εξάρτηση εμφανίζουν τόσο η Γερμανία, όσο και το Βέλγιο, ενώ η Γαλλία διαθέτει μία σχετικά «ασφαλή» έκθεση, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία.

Η περίπτωση της Κύπρου

Ιδιαίτερης ανάλυσης χρήζει η περίπτωση της Κύπρου, η οποία για ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους, έχει αναπτύξει μία πολυ-επίπεδη σχέση με τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Κύπρου ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα, η τραπεζική εξάρτηση των δύο χωρών υπερβαίνει το 70% του κυπριακού ΑΕΠ, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση Brexit. Εκτός του οικονομικού τομέα, οι δύο χώρες παρουσιάζουν και έντονους πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, ενώ περίπου 300.000 Κύπριοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο και τις υπόλοιπες πόλεις της Βρετανίας.