θα-διεκδικήσει-τη-δημοκρατική-συμπαρ-27310
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.07.2017 | 20:24

Θα διεκδικήσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Τι απάντησε ο Γ.Ραγκούσης

«Δεν είναι ώρα αποφάσεων για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους κατά τη γνώμη μου». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «το μεγάλο στοίχημα είναι να προσελκύσουμε ξανά την προσοχή, το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών. Να μας ακούσουν ξανά. Να τους εμπνεύσουμε ξανά. Πολλά, αν όχι όλα, θα κριθούν από το αν η εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση, θα καταστεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τη χώρα. Για να αποκτήσει κοινωνική αίγλη η ιδέα ενός νέου φορέα πρέπει στην πορεία συγκρότησής του να εκπροσωπηθούν και να αναμετρηθούν έντιμα όλες οι διαφορετικές απόψεις και ατζέντες», όπως συμπληρώνει

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για το «διαζύγιο» με την ΩρΑ και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, στη συνέντευξη δηλαδή που απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι υποψήφιος επικεφαλής για το νέο φορέα, ξεκαθάρισε παράλληλα πως αν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να αυτοδιαλυθεί, τα χρέη του πρέπει να μεταβιβαστούν στο νέο φορέα, επισημαίνοντας πως «είναι ζήτημα ηθικής τάξης απέναντι στους πολίτες».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

-Δηλώσατε πρόσφατα ότι «ένας προοδευτικός φορέας, έχει αντίπαλο τη Δεξιά». Σε ένα μελλοντικό δίλημμα κυβερνητικών συνεργασιών η δική σας ζυγαριά θα έγερνε περισσότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ;

Στην δική μου αντίληψη θα έγερνε προς την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Για να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα ή για να καταργηθεί το άρθο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τα μη κρατικά ΑΕΙ δεν θα δίσταζα να συνεννοηθώ με τη ΝΔ σε σχετική πρόταση νόμου που θα ετοιμάζαμε. Για το σύμφωνο συμβίωσης και για την απόδοση της ιθαγένειας σε παιδιά, θα ψήφιζα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στο πολιτικό σύστημα, με κανέναν από τους δύο θα μπορούσα να συνεννοηθώ και να ψηφίσω. Γιατί; Διότι ουδείς εκ των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ως συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, δεν πιστεύει ούτε προωθεί αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Το είπα και στο συνέδριο, είμαι κατά της λογικής της συγκυβέρνησης, των κρατικών αξιωμάτων και μισθών. Είμαι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών.

-Με ποιο ιδεολογικό πρόσημο αριστερό, δεξιό ή κεντρώο;

Ένας από τους εχθρούς της προοδευτικής σκέψης είναι τα συνθήματα και τα στερεότυπα που εγκλωβίζουν τη σκέψη. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω βάλει την υπογραφή μου, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στην αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο, στο νέο νόμο για την ιθαγένεια, στη Διαύγεια, τον Καλλικράτη κλπ. Αυτές τι πολιτικές είναι; Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε δεξιές, ούτε αριστερές, ούτε κεντρώες. Προοδευτικές είναι. Γιατί κατά τη γνώμη μου ανοίγουν νέους δρόμους. Η προσωπική μου επιλογή λοιπόν, είναι μπροστά και προοδευτικά για να πάμε στην επόμενη Ελλάδα κι όχι για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη.

-Υπάρχουν αρκετές φωνές στο ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ως κόμμα και σύμβολο – άρα ο νέος φορέας να είναι ενιαίος πολυκομματικός και όχι πολυτασικός. Η δική σας γνώμη, δεδομένης της διαδρομής σας;

Όταν συζητούσαμε ως Ωρ.Α. με το Ποτάμι, είχαμε κατ’επανάληψη δημοσίως δηλώσει ότι δεν απαιτούμε την διάλυση του Ποταμιού, για να προχωρήσει ένας νέος φορέας μεταξύ μας. Πως λοιπόν τώρα θα μπορούσα να θέσω μία τέτοια εναρκτήρια προϋπόθεση και μάλιστα για το κόμμα στο οποίο έδωσα περίπου 30 χρόνια από τη ζωή μου; Προσωπικά θα εργαστώ για ένα νέο, ενιαίο και μεγάλο προοδευτικό φορέα. Το καθοριστικό ζήτημα είναι το νέο Μητρώο Μελών από το οποίο θα αντλήσει πολιτική νομιμοποίηση το σύνολο της ηγετικής ομάδας του νέου φορέα. Το νέο Μητρώο νομοτελειακά οδηγεί σε ενιαίο κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω ευθέως να σας πω ότι ακόμα και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να αυτοδιαλύθεί, τα χρέη του θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο νέο φορέα υποχρεωτικά. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης απέναντι στους πολίτες.

-Θα είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσελκύσουμε ξανά την προσοχή, το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών. Να μας ακούσουν ξανά. Να τους εμπνεύσουμε ξανά. Πολλά, αν όχι όλα, θα κριθούν από το αν η εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση, θα καταστεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τη χώρα. Για να αποκτήσει κοινωνική αίγλη η ιδέα ενός νέου φορέα πρέπει στην πορεία συγκρότησής του να εκπροσωπηθούν και να αναμετρηθούν έντιμα όλες οι διαφορετικές απόψεις και ατζέντες.

-Αυτό σημαίνει πως θα είστε ή όχι;

Δεν είναι ώρα αποφάσεων για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους κατά τη γνώμη μου. Καταλαβαίνω γιατί επιμένετε, σας λέω όμως ότι προέχει να βγει σε πέρας το κρίσιμο έργο της ανεξάρτητης επιτροπής Αλιβιζάτου.

-Σας αιφνιδίασε η απόφαση των υπόλοιπων συνιδρυτών της «Ώρας Αποφάσεων», να «χωρίσουν οι δρόμοι σας» μετά την επιλογή σας να παραστείτε στο συνέδριο της Συμπαράταξης;

Η ΩρΑ γεννήθηκε ως πρωτοβουλία με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, ενωμένου προοδευτικού φορέα. Αυτός ήταν και ο λόγος που τις προτάσεις μας, υπογεγραμμένες από όλους μας, τις αποστείλαμε και στη ΔΗΣΥ. Από τη στιγμή που οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΣΥ – νέο μητρώο μελών, νέο κόμμα, εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες, ανεξάρτητη επιτροπή Αλιβιζάτου – σχεδόν ταυτίζονται με τις απόψεις της ΩρΑ, για εμένα ήταν, όχι απλώς αυτονόητο, αλλά και υποχρεωτικό για λόγους αξιοπιστίας και συνέπειας να τις συνυπογράψω. Ιδίως μάλιστα από την ώρα που πολιτικός στόχος είναι η στρατηγική ήττα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήττα που μπορεί να επέλθει μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί όχι μόνον από τη ΝΔ αλλά και από έναν νέο προοδευτικό φορέα.

-Τους είχατε ενημερώσει για την πρόθεσή σας;

Βεβαίως. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω, όπως θα πρέπει να θυμάστε κι εσείς, ήταν δημοσίως γνωστοποιημένα από την ΩρΑ.

-«Κυρία πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ – επικεφαλής της ΔΗΣΥ, αγαπητή Φώφη, Θανάση, Γιάννη, Απόστολε…». Με αυτά τα λόγια ξεκινήσατε την ομιλία σας στο Συνέδριο. Γιατί ξεχάσατε τον Γιώργο Παπανδρέου;

Μα γιατί ο κ.Παπανδρέου δεν ήταν παρών στην αίθουσα την ώρα που μιλούσα. Από όσο γνωρίζω ήταν στην Κρήτη για το Συμπόσιο της Σύμης.

-Τέλος, θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω κάτι που συζητείται έντονα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ετοιμάζεστε για την Ευρωβουλή;

Την μία για αρχηγός, την άλλη ευρωβουλευτής. Σας είπα, είναι ώρα αποφάσεων μόνο για τη γενέθλια πράξη ενός νέου κι ενιαίου προοδευτικού φορέα.