τα-τέσσερα-κρίσιμα-διλήμματα-του-α-τσί-227944
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.03.2014 | 09:25

Τα τέσσερα κρίσιμα διλήμματα του Α. Τσίπρα

Στα κρίσιμα διλήμματα που τίθενται στους λαούς της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών, εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα σε πλατιά σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής για τις επερχόμενες εκλογικές μάχες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη καλείται να πει «όχι» στη γερμανική ηγεμονία και στην επιβολή της απάνθρωπης λιτότητας, γιατί, όπως υποστήριξε, η σημερινή πολιτική δεν είναι μόνο άδικη και αναποτελεσματική, αλλά διασπά και την Ευρώπη, καθώς «ευνοεί τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό, τρέφει τον ευρωσκεπτικισμό, ανοίγει δρόμους για την ακροδεξιά και τον φασισμό».

Όπως επισήμανε: «Οι λαοί καλούνται να πουν ένα αποφασιστικό όχι σ’ αυτή την πολιτική. Γιατί αυτή η πολιτική δεν συμφέρει σε κανένα λαό, σε καμιά χώρα, όσα κι αν λέγονται για το αντίθετο. Συμφέρει μόνο σε συγκεκριμένες ελίτ του χρήματος που τείνουν να επιβάλλουν στην Ευρώπη ένα καθεστώς αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, ένα νέο ευρωπαϊκό αυτοματισμό, που καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μπροστά σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη τίθενται σε όλους τους λαούς της Ευρώπης κρίσιμα διλήμματα (για τα οποία, όπως επισήμανε, πρέπει να τοποθετηθούν όσοι θέτουν υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλες οι πολιτικές ηγεσίες):

-«Δίλημμα πρώτο: Πέτυχε ή απέτυχε το μνημόνιο; Είναι η Ελλάδα success story ή είναι τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη; Όποιος πιστεύει ότι είναι success story μπορεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά. Όποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό, δεν έχει παρά να ψηφίσει, έστω και για πρώτη φορά Αριστερά».

-Το δεύτερο δίλημμα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι: «δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας; Δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953; Ναι ή όχι;».

-Το τρίτο δίλημμα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι: «πρέπει η κάλπη της 25ης Μάη να δικαιώσει την κ. Μέρκελ; Ή πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης στην πολιτική της;».

-Και το τέταρτο: «Δικαιούται η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο; Ναι ή όχι;»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν για την Ευρώπη όμως είναι κρίσιμες, για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές είναι μάχη ζωής και θανάτου», καθώς «αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση στην οποία η ανηθικότητα βαφτίζεται ρεαλισμός, η κοινωνική αδικία μονόδρομος, η καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων μεταρρύθμιση, η κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών πρόοδος. Ζούμε μια κοινωνική τραγωδία που την επιβάλλει, τη στηρίζει, τη δικαιολογεί μια πολιτική κωμωδία. Η πολιτική μετατρέπεται σε τέχνη της εξαπάτησης. Και όσο βαθύτερα στην πραγματική απόγνωση βυθίζονται οι άνθρωποι τόσο ψηλότερα στην τεχνητή αισιοδοξία βλέπουμε να υψώνονται οι αριθμοί. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ίδια η πραγματικότητα θέτει τα εκλογικά διλήμματα και «πρέπει να είναι φανερό σε όλους ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο πολιτικές, σε δυο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων. Το ένα έχει κυβερνήσει επί δεκαετίες τη χώρα με μέσα και μεθόδους που πια είναι γνωστά στους πάντες και απεχθή στον λαό. Είναι υπεύθυνο γι’ αυτό που ζούμε όλοι σήμερα. Και επιμένει στις πολιτικές, στις μεθόδους, στα μέσα, που μας έφεραν ως εδώ. Και το άλλο, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στον αντίποδα της φθοράς, της σήψης, της υποταγής και της γερασμένης πολιτικής κωμωδίας. Εμείς έχουμε υπάρξει και μεγαλώσει μέσα στη μάχη εναντίον της πολιτικής που οδήγησε στη σημερινή ελληνική τραγωδία. Δεν έχουμε καθαρά μόνο τα χέρια μας. Έχουμε και πολύ καθαρή άποψη για το τι πρέπει να αλλάξει, προς όφελος τίνος να αλλάξει και με ποιες μεθόδους θα αλλάξει. Είμαστε η δύναμη που προσβλέπει στο αύριο, επαγγέλλεται το αύριο, προετοιμάζεται για το αύριο, προετοιμάζει το αύριο. Κι αν θέλετε – χωρίς καμία διάθεση έπαρσης – εμείς είμαστε το αύριο. Απέναντι σε ένα χτες που γίνεται ολοένα και πιο… χτες. Που θέλει να γυρίσει τη χώρα σε ένα μεσαίωνα εργασιακό, κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι δυνάμεις του χτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», σημειώνοντας ότι μέχρι τις εκλογές η «κυβερνητική και μνημονιακή προπαγάνδα θα ταΐζει τον μπαμπούλα του φόβου, της χρεοκοπίας, της δραχμής, τον φόβο του αύριο που εμείς καλούμε το λαό να διεκδικήσει», ενώ παράλληλα «ετοιμάζουν άλλη μια πράξη της ίδιας κωμωδίας. Η Μπάρμπι ξανάρχεται. Το success story νούμερο δύο σκαρώνεται».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε μαζί με τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε «είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε τα μνημόνια και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τον κατώτερο μισθό, τις κατώτερες συντάξεις, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Είμαστε έτοιμοι για βαθιές τομές στην υγεία και στην παιδεία. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στη θέση της κερδοσκοπικής αγριότητας. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε παντού, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη , τον άνθρωπο και όχι τους εκμεταλλευτές του. Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι η αφοσίωση στα λαϊκά συμφέροντα, η εμμονή στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, η ανιδιοτέλεια και ο ριζοσπαστισμός της αριστεράς, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα ξεκολλήσει την Ελλάδα από το τέλμα και θα την οδηγήσει προς τα μπρος. Από την άποψη αυτή οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο μια πράξη τέλους για ένα καθεστώς που μας οδήγησε στη σημερινή τραγωδία. Θα είναι μια πράξη μάχης, ελπίδας, αισιοδοξίας. Θα είναι μια νέα αρχή».