συνάντηση-κ-μητσοτάκη-με-τον-αντιπρόε-363869
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.11.2017 | 14:46

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τα ενεργειακά

Τα ενεργειακά θέματα και η προβλεπόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, συζήτησαν για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής της ΕΕ, καθώς και τους στόχους της τελευταίας.

«Η πολύ περιορισμένη πρόοδος της σημερινής κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την ενεργειακή πορεία και σταθερότητα της χώρας, ιδίως μετά το 2018, ενόψει της προβλεπόμενης ιδιωτικοποίησης του 40% της ΔΕΗ», λένε στη ΝΔ, ενώ σημειώνουν πως έγινε εκτενής συζήτηση και για τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων ρευστότητας της ΔΕΗ στο εγγύς μέλλον.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση, όχι μόνο στην ανάγκη ανοίγματος της αγοράς, μέσω της εκπλήρωσης του στόχου ιδιωτικοποίησης του 40% της ΔΕΗ, αλλά κυρίως στη διάσωση της επιχείρησης.

«Η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση των πιο προσοδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ (βλ ΑΔΜΗΕ), αλλά δυστυχώς, στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Οι ελληνικές αρχές, όχι μόνο δεν έχουν διασφαλίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών (οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν ως στόχο την αποεπένδυση από τις αγορές άνθρακα), αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ίδιας της εταιρίας» επισημαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συμπληρώνουν επίσης, ότι στο ζήτημα της ΔΕΗ επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν εκτινάξει σε 2,4 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν τη συμβολή της Επιτροπής σε θέματα τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη μη λιγνιτικών περιφερειακών μονάδων ενέργειας.

Ο επίτροπος τόνισε την ανάγκη αποεπένδυσης της χώρας από λιγνιτικές αγορές και ανάπτυξης ΑΠΕ και αγορών γκαζιού (βλ East MED). Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει απορροφήσει 520 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για ενεργειακά ζητήματα, τα οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει με την μέθοδο της μόχλευσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το σχέδιο Γιούνκερ και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν, πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής.