σπριντ-από-την-κυβέρνηση-για-να-φέρε-20602
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.08.2017 | 12:29

«Σπριντ» από την κυβέρνηση για να φέρει την ανάπτυξη

Μπαράζ κινήσεων ώστε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην αγορά σπεύδει να κάνει η κυβέρνηση. Έτσι προβαίνει σε προσπάθειες να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καθώς ο στόχος για το 2017 είναι έσοδα 2 δις ευρώ με τη συνέχιση του προγράμματος για τις ενεργειακές εταιρείες, την Εγνατία, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΘ, τον ΔΕΣΦΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα 10 Περιφεριακά Λιμάνια, τα ακίνητα, τις μαρίνες και τα αναμενόμενα έσοδα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συνολικά ο στόχος είναι για έσοδα ως 6 δις ευρώ την τριετία 2016-2018.

Ειδικά με βάση τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές Ιουλίου κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου ο ΔΕΣΦΑ και η Εγνατία Οδός ήταν στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα κρίνεται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Ελληνικό όπου το ορόσημο για είναι για οικονομικό κλείσιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ένα από τα κεντρικά θέματα στο Ελληνικό είναι κι αυτό για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση του καζίνο που δημιουργεί την ανάγκη για πολλές παράπλευρες κινήσεις στην αγορά του τζόγου στην Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να τις διαχειριστεί αυτές, ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση του πλαισίου για τις παιγνιομηχανές «Vlts» με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι συμβατή με την ιδιαίτερα ισχυρή σύμβαση που έχει ο ΟΠΑΠ μετά την ιδιωτικοποίσή του.

Παράλληλη δοκιμασία για την κυβέρνηση θα είναι και το market test της ΔΕΗ όπου θα φανεί εάν υπάρχει ενδιαφέρον μόνο για τις λιγνιτικές μονάδες ή θα τεθεί το ζήτημα για τα υδροηλεκτρικά.

Πάντως και στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων αλλά και της προσέλκυσης μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα θετικό στις αγορές ότι «έχει στρώσει κόκκινο χαλί».

Έτσι χτες Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενέκρινε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Οικονομικές,  ομόφωνα κατόπιν αξιολόγησης και εισηγήσεως από την Enterprise Greece, την ένταξη στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων μίας άμεσης ξένης επένδυσης ύψους 408 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του τουρισμού.

Πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, spa,  αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, καθώς και τη δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας στο Δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 408,49 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Παράλληλα και σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει το αφήγημα της ανάπτυξης. Έτσι σε σειρά συσκέψεων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου με υπουργούς και συνεργάτες έθεσε επί τάπητος ζητήματα οικονομικής συνεργασίας με της Γαλλία και την Ιταλία εν όψει των επισκέψεων Μακρόν και Τζεντιλόνι στην Ελλάδα. Όλα αυτά εν όψει:

1. Της επίσκεψης του γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν στην Αθήνα το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου

2. Της διεξαγωγής του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Iταλίας στην Κέρκυρα, στις 14/09 , όπου ο Α. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

3. Της ευρωαραβικής Διάσκεψης στην Αθήνα, η οποία οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και funds από τον αραβικό κόσμο.

Γιώργος Αλεξάκης