σκουρλέτης-για-μακεδονικό-υπάρχου-375199
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.01.2018 | 18:31

Σκουρλέτης για “Μακεδονικό”: Υπάρχουν περιθώρια για βέτο αλλά, κυρίως, για λύση

Υπάρχουν περιθώρια για βέτο στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά “σημασία έχει να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, τονίζει σε συνέντευξή του στον real fm ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Προσθέτει δε ότι για το θέμα υπάρχει ανάγκη όχι για οριακές αλλά για ευρύτερες πλειοψηφίες στη Βουλή. Τέλος ο κ. Σκουρλέτης κάνει λόγο για εκλογές το 2019.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με αφορμή και τις συζητήσεις που γίνονται με τη γειτονική χώρα, θέλω να ρωτήσω ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε αυτό το θέμα, ποια είναι τα όριά μας, μέχρι που μπορούμε να πάμε.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν να θυμίσουμε ότι πάνω από 25 χρόνια μας ταλαιπωρεί και «σέρνεται» αυτό το θέμα (σ.σ. της ονομασίας των Σκοπίων)…

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλήθεια είναι αυτό και όχι μόνο σέρνεται κύριε Υπουργέ, αλλά τους αποκαλούν Μακεδονία ανά τον κόσμο.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως, γιατί ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών τους έχει ήδη αναγνωρίσει…

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άνω των 130…

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Άρα φάνηκε ότι κάτι δεν κάνουμε καλά ως προς τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης. Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου δημιουργείται η δυνατότητα να επιλυθεί αυτό το θέμα στη βάση μιας αμοιβαίας συμφωνίας. Αυτό το οποίο έχουμε ορίσει ως σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με έναν επιθετικό προσδιορισμό. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, διότι συμπίπτει και με μία προσπάθεια, η οποία φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της, εννοώ στο πεδίο της οικονομίας. Συνεπώς η επίλυση αυτού του θέματος με την γειτονική χώρα της ΦΥΡΟΜ, θεωρώ ότι ανεβάζει την αξιοπιστία της (σ.σ. της χώρας μας) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την αξιοπιστία της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και εμπεδώνει αυτό το οποίο χαρακτηρίζει την Ελλάδα, ένα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Ευκαιρίες δεν δίνονται πάντοτε, η ιστορία έχει γυρίσματα και δεν πρέπει απλώς να την παρακολουθούμε, πρέπει να παρεμβαίνουμε και να διαμορφώνουμε τις καταστάσεις. Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας άκουσα κύριε υπουργέ και άκουσα χθες και τον υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά που τον είχα προσκεκλημένο στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, να μιλάτε για επιθετικό προσδιορισμό, χωρίς να χρησιμοποιείτε τον όρο γεωγραφικό και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο προσδιορισμός να μην είναι μόνο γεωγραφικός, αλλά και άλλος, για παράδειγμα το «Νέα», «Νόβα Ματσεντόνια» ή τρίτος προσδιορισμός που ακόμη δεν τον γνωρίζουμε εμείς.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ας αφήσουμε αυτά τα περιθώρια στην διαπραγματευτική ομάδα και ας κρατήσουμε την ουσία της στόχευσής μας, που είναι ένας επιθετικός προσδιορισμός όπου, βεβαίως, θα συνοδεύεται και από την δική μας απαίτηση να εγκαταλειφθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις εκ μέρους της ΦΥΡΟΜ.

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι αυτές υπάρχουν και στο Σύνταγμά τους, αυτό είναι το δύσκολο.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς, είναι τέσσερις, πέντε όροι, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι μαζί. Αλλά ο ισχυρός σε αυτή την περίπτωση, όπως γνωρίζουμε, όχι μόνο τώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήταν η ελληνική πλευρά. Βέβαια συμπεριφέρθηκε, αν θέλετε, ως ο ανίσχυρος σε αυτή τη συζήτηση, κακώς νομίζω.

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα σε ότι αφορά σ’ αυτή την υπόθεση, άκουσα χθες τον υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι αν δεν συμφωνήσουν τα Σκόπια στο θέμα του ονόματος, δεν μπορούν να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλω να σας ρωτήσω αν έχει τα περιθώρια η χώρα μας, μετά το Βουκουρέστι, σήμερα, που είναι και σε μια πιο δύσκολη φάση, καθώς εξέρχεται με πολλές δυσκολίες από την οικονομική κρίση, να θέσει ένα δεύτερο βέτο για το ζήτημα αυτό.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα έχει τα περιθώρια και το έχει ξανακάνει. Σημασία έχει να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Άρα, δηλαδή, να εκμεταλλευτούμε αυτή τη θετική συγκυρία που λέγαμε πριν από λίγο -είδατε και την πρόσφατη συνέντευξη και εκ μέρους των γειτόνων μας, συνεντεύξεις που έχουν δώσει- συνεπώς πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να βρούμε μία λύση. Έτσι δεν είναι;

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι κύριε υπουργέ. Πλειοψηφία στη Βουλή υπάρχει για να περάσει αυτή η λύση; Και ρωτώ γιατί έχει σηκωθεί πολλή σκόνη, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, σε σχέση με τις τοποθετήσεις του κόμματος των ΑΝΕΛ και του υπουργού Άμυνας του κυρίου Πάνου Καμμένου, οι οποίοι καταρχήν δήλωσαν πως δεν δέχονται ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του και στη συνέχεια βέβαια έκαναν μία έτσι πιο «θολή» τοποθέτηση, μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δύο υπουργούς, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμύνης. Σας ρωτώ γιατί και σήμερα το πρωί βγήκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ο κύριος Δημήτρης Καμμένος, που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και είπε ότι δεν ψηφίζουμε εμείς Μακεδονία.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν νομίζω πως έχουμε ανάγκη όχι για οριακές Κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, αλλά για ευρύτερες πλειοψηφίας πάνω στα εθνικά ζητήματα. Θεωρώ ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις από την παρούσα Βουλή, αρκεί όλοι να σταθούν, όπως λέγαμε και πριν, στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση έχει θέση, ανεξάρτητα από το εάν ο ένας εταίρος από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση έχει τις δικές του απόψεις, αλλά όπως έχετε καταλάβει, η κυβέρνηση προσέρχεται με ένα πλαίσιο θέσεων, το οποίο είναι απολύτως σαφές. Αυτό πρέπει να κάνουν, πια, και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Θα σας έλεγα, δε, ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές προσεγγίσεις…

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν τους έχετε ενημερώσει πάντως κ. Σκουρλέτη, δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως τα κόμματα, άκουσα το πρωί την κυρία Μπακογιάννη να λέει ότι δεν έχουν επισήμως ενημερωθεί τα κόμματα από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εκείνη όταν τότε προ του Βουκουρεστίου είχε προκύψει το θέμα, είχε καλέσει τους υπεύθυνους των κομμάτων και τους ενημέρωσε.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα γίνει και αυτό στην ώρα του και να είστε βέβαιος. Αλλά, βεβαίως η κυρία Μπακογιάννη θα όφειλε να κάνει και έναν απολογισμό των δικών της χειρισμών -δεν γνωρίζω αν τον έκανε το πρωί στην συνέντευξη που λέτε- δεν είναι ένα τρίτο πρόσωπο, είναι ένα πρόσωπο που πρωταγωνίστησε και χειρίστηκε αυτή την υπόθεση. Άρα θα περίμενε κανείς να μην υιοθετεί μία αντιπολιτευτική μόνο ρητορική, αλλά να μιλά με περισσότερη προσοχή σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα…

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως το Βουκουρέστι φαίνεται ότι ήταν επιτυχής χειρισμός, άλλωστε όλοι λέτε τώρα ότι στηρίζεστε στο Βουκουρέστι.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως, αλλά το θέμα είναι το εξής, εάν το σύνολο των πολιτικών προσώπων και των απόψεων εντός της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει αυτή την πολιτική, του Βουκουρεστίου. Και αυτό σας έλεγα πριν, ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση η οποία χαρακτηρίζεται από διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι αυτό που έχει τις μεγάλες διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, δε γίνεται να έχω τον υπουργό Εσωτερικών και να μην βάλω τη λέξη εκλογές στη συζήτηση, διότι είστε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, αν το 2018 θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε εκλογική χρόνια. Πολλοί λένε ότι με το τέλος του τρίτου μνημονίου είναι μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο αποφεύγοντας, έτσι, να εφαρμόσει και επώδυνα μέτρα που η ίδια ψήφισε για το 2019, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι μειώσεις των συντάξεων.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο εκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι δεδομένος, να εξαντλήσει την τετραετία, άρα να πάμε το 2019, τον Σεπτέμβριο, στις εκλογές. Εγώ θα έλεγα, όμως, ότι πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για το 2018, πράγμα που φαίνεται πραγματοποιήσιμο. Δηλαδή, μία αισθητή αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα μας επιτρέψει -και αυτό νομίζω έχει μεγαλύτερη σημασία, όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η αναπτυξιακή προοπτική- να επανασχεδιάσουμε και ένα μέρος των δεσμεύσεών μας. Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι κάτι που συνιστά μία εύκολη συζήτηση, πρέπει να την κάνουμε με όσο το δυνατόν καλύτερους υποκειμενικούς όρους, όπου εκεί, βέβαια, θα δούμε και ποιες από τις δεσμεύσεις που θέλουν να μας επιβάλλουν, με βάση τους δεδομένους συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Εκεί θα δούμε το μέγεθος αυτών των δεσμεύσεων, εκεί νομίζω ότι είναι το κρίσιμο και πάνω σε αυτό πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί.

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα λένε πολλοί ότι η Κυβέρνηση έχει μπροστά της κάποια μεγάλα αγκάθια, κάποια σημαντικά αγκάθια το επόμενο διάστημα που θα τη δυσκολέψουν να ανακάμψει πολιτικά και δημοσκοπικά. Αναφέρονται κυρίως, για παράδειγμα στο θέμα των πλειστηριασμών. Εσείς έχετε κατά καιρούς διατυπώσει απόψεις για τους πλειστηριασμούς, έχετε εμφανιστεί αρκετά έντονα αρνητικός για πλειστηριασμούς που αναφέρονται σε κατοικίες ασθενών οικονομικά οικογενειών. Θέλω να σας ρωτήσω πώς είδατε χθες την ανακοίνωση της κίνησης «Πράττω» στην οποία μετέχουν και δύο υπουργοί, οι κ.κ. Κοτζιάς και Τόσκας, με την οποία ζητείται από την Κυβέρνηση πρόσθετη νομοθετική κάλυψη για την πρώτη κατοικία. Συμφωνείτε με αυτή την ανακοίνωση, διαφωνείτε, πώς τη βλέπετε;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχάς να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα; Να δούμε τα στοιχεία; Οι πλειστηριασμοί ίσχυαν πάντοτε. Πολλοί λιγότεροι έγιναν τα τελευταία χρόνια επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, αυτή τη στιγμή, όπου επανενεργοποιούνται πλειστηριασμοί, όχι όμως για πρώτες λαϊκές κατοικίες. Αυτό είναι μία πραγματικότητα και πάντοτε μιλάμε για πλειστηριασμούς που αφορούν τη σχέση πολίτη-τράπεζας. Είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση που σχετίζεται με μία διαφορά ανάμεσα σε πολίτες, όπου εκεί αντιλαμβάνεστε ότι είναι πιο δύσκολο να παρέμβεις, έτσι δεν είναι; Γιατί ακούμε πάρα πολλά, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα. Αυτό το οποίο θέλω να πω, ανεξαρτήτως της δήλωσης του «Πράττω», είναι ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι την αντικειμενική αξία των διακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ, είναι ότι εάν διαπιστώσουμε ότι πάει να καταστρατηγηθεί τότε βεβαίως πρέπει να προχωρήσουμε σε επιπλέον νομοθετικά μέτρα. Αυτό για την ώρα δεν έχει συμβεί και ευτυχώς.

Ν. ΧΑΤZΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα.