συμφωνία-eurogroup-υπουργείου-οικονομικών-93178
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.09.2016 | 14:47

Συμφωνία eurogroup – υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση προαπαιτούμενων

Καμπανάκι, εν πολλοίς προληπτικό, για την γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έκρουσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση”, δήλωσε ο Dijsselbloem, προσθέτωντας: “Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση. Έχουμε χάσει χρόνο, δεν πήγαμε σε λεπτομέρειες γιατί χάθηκε χρόνος, η γενικότερη προσέγγιση είναι ότι το καλοκαίρι τέλειωσε και πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Υπάρχει κοινό συμφέρον να κρατηθούμε στο χρονοδιάγραμμα και να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για “τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών  να επιταχύνει τις διαδικασίες”.

Σε εξαιρετικό κλίμα ολοκληρώθηκε το Εurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την πλευρά του υπ. Οικονομικών πηγές του αναφέρουν ότι στο Eurogroup επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι “εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Ως προς τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. Ευρώ, κύκλοι του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, “είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα”. Άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι η γρήγορη ολοκλήρωση των «ουρών» της προηγούμενης αξιολόγησης θα φέρει ζεστό χρήμα στην αγορά αλλά και θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμικών εταίρων. Επίσης, θα δημιουργήσει, όπως αναφέρουν στο Reporter.gr  παράγοντες της διεθνούς αγοράς με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, ένα θετικό momentum εν όψει της νέας αξιολόγησης, που θα κρίνει και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό, μάλιστα, είναι και το σημείο αιχμής για την αλλαγή ρότας στην Ελληνική οικονομία όπως τονίζουν στο Reporter.

Κατά τα λοιπά, στο eurogroup όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αναφέρθηκε προς τους εταίρους, ότι εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό. «Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές  1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία» τονίζουν κύκλοι του υπ. Οικονομικών.

Όσον αφορά στο χρέος, η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.”Επιμένουμε ότι η δουλειά πρέπει να γίνει, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραδώσουν, είναι γεγονός ότι χάθηκε χρόνος. Μπορούμε όμως να δούμε ότι υπάρχει εντατικοποίηση [της δουλειάς] τις τελευταίες ημέρες. Είναι κρίσιμο να φτάσουμε εγκαίρως στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων”.

Επισημάνσεις και μπράβο

Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoît Cœuré, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Έκανε λόγο για θετικά σημάδια, ξεχωρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ELA. “Αυτό είναι σημάδι ότι επανακτάται η πρόσβαση στην αγορά, σημάδι καλύτερων συνθηκών χρηματοδότησης για το ελληνικό σύστημα. Μόνο όμως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπιστοσύνη”.

Όσον αφορά τις εργασίες της ΕΚΤ στην Αθήνα, ο τραπεζίτης σημείωσε ότι “θα εστιάσουμε στο βαθμό που οι τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν τα πορίσματα της πρόσφατης ολοκληρωμένης αξιολόγησης των Δ.Σ. Η εκτίμηση ήταν για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στα τέλη Ιουλίου, άρα η ταχεία ολοκλήρωση θα είναι αποφασιστική για την εμπιστοσύνη”.

“Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα κοιτάξουμε τις νομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίλυσης των κόκκινων δανείων”, πρόσθεσε.

“Αναμένουμε επίσης την περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωζώνης να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιστρέψει στο πρόγραμμα”.

Regling: Τέλος Οκτωβρίου τα λεφτά της υποδόσης χάνονται

Ο πρόεδρος του ESM, Klaus Regling, εξάλλου δήλωσε ουσιαστικά πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, θυμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, και να τεθεί υπό την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του ESM για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου, “πριν η διαθεσιμότητα των χρημάτων λήξει”.

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Regling αρκέστηκε να πει αορίστως πως “συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους δανειστές”.