σε-κλοιό-θεσμών-για-λήψη-μέτρων-η-αθήνα-60896
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.02.2017 | 09:20

Σε κλοιό θεσμών για λήψη μέτρων η Αθήνα – Καρφιά Τσακαλώτου σε υπουργούς

Να πιει το «πικρό» ποτήρι των μέτρων εάν θέλει να προλάβει το το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου καλείται η Ελληνική πλευρά. Η πίεση του χρόνου είναι δεδομένη καθώς αν δεν υπάρξει «φως» στη συνεδρίαση της ευρωομάδας στο τέλος του τρέχοντος μήνα τότε «χάνεται» η ευκαιρία για τα QE στη συνεδρίασης της ΕΚΤ (9 Μαρτίου). Μετά οι επόμενοι σταθμοί είναι για τις 20 Μαρτίου ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει εκ νέου για τη νομισματική πολιτική στις 27 Απριλίου, έντεκα ημέρες μετά το Πάσχα.

Πάντως η συντονισμένη και σκληρή στάση των θεσμών βάζει εκ των πραγμάτων την Αθήνα σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει άμεσα μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου να απαντήσει η Αθήνα στα αιτήματα που της έχουν υποβληθεί για μείωση αφορολογήτου, προώθηση  ιδιωτικοποιήσεων και μειώσεις συντάξεων ωστόσο κάτι τέτοιο βάζει σε πίεση το κυβερνών κόμμα. Ήδη κάποιοι  βουλευτές όπως φάνηκε και στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην ενδώσουν στην πίεση για ψήφιση μέτρων.

Πάντως  στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε μέσω τοποθετήσεών του στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να το απορρίπτει κατηγορηματικά, πετώντας το μπαλάκι στο γήπεδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ουσιαστικά στέλνοντας ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. «Το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό», είπε ο υπουργός Οικονομικών ασκώντας εκ νέου κριτική για τους λανθασμένους -όπως υποστηρίζει- υπολογισμούς και επισημάνσεις του Ταμείου ιδίως όσον αφορά το φόρο εισοδήματος και τις συντάξεις.

Καρφιά Τακαλώτου

Πάντως ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος σεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» υποπυργούς που περιμένουν, όπως είπε, να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς εν τω μεταξύ να κάνουν τίποτα από την άποψη της υλοποίησης ανειλημμένων δεσμεύσεων. Όπως δήλωσε από το ίδιο βήμα «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λεύκη επιταγή» και ότι «οι αποφάσεις είναι συλλογικές».

Σημειώνεται ότι από το ΔΝΤ έχει τεθεί αίτημα για   μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων τη διετία 2018-19. Η ελληνική πλευρά φέρεται να δίνει τη μείωση του αφορολόγητου σταδιακά από το 2018 αλλά ζητεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις να ισχύσει μετά το 2018.

Επίσης, η Αθήνα ζητεί να υπάρχει δυνατότητα να μην εφαρμοστούν κάποια μέτρα αν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Επιπλέον, ανοίγει παράθυρο φοροελαφρύνσεων αν υπάρξει υπέρβαση του στόχου, ενώ η μεγάλη εικόνα για την ελληνική πλευρά είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.