ραγδαίες-πολιτικές-εξελίξεις-προς-αν-151750
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.08.2015 | 21:22

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Προς ανεξαρτητοποίηση οι βουλευτές της Αριστερής Πλαρφόρμας

Ραγδαίες αναμένεται να είναι εξελίξεις τις επόμενες ώρες καθώς μέχρι το αργότερο αύριο αναμένεται να κάνει τις επόμενες κινήσεις της η Αριστερή Πλατφόρμα.

Όπως όλα δείχνουν ο λόγος που ελήφθη η απόφαση είναι για να έχουν τηλεοπτικό χρόνο προεκλογικά ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αυτή η απόφαση αλλάζει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα – έστω προσωρινά καθώς η Βουλή θα διαλυθεί. Η Πλατφόρμα αλλά και όσοι βουλευτές συμπράξουν από όσους είπαν «όχι» ή ψήφισαν «παρών» στο τρίτο Μνημόνιο, θα είναι πλέον η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη καθώς δυνητικά μετρά 43 βουλευτές (32 που καταψήφισαν το 3ο μνημόνιο και οι 11 που δήλωσαν «παρών»). Ετσι, θα πάρουν εκείνοι την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι η Χρυσή Αυγή που αριθμεί 17 βουλευτές.

Την απόφαση τόσο για ανεξαρτητοποίηση όσο και για κάθοδο στις εκλογές με νέο κόμμα προανήγγειλε σχεδόν ευθέως live στις τηλεοπτικές κάμερες ο Δημήτρης Στρατούλης, πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, τα περιθώρια μοιάζουν ασφυκτικά για την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία δεν διαθέτει τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος παραμένει στην Κουμουνδούρου και πρέπει να “τρέξει” για να προλάβει τις εξελίξεις.

Όπως διαβάζουμε σε κείμενο του καθηγητή κ. Δημητρόπουλου, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών “οι τυπικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία κόμματος είναι η κατάθεση της ιδρυτικής δήλωσης κόμματος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κατάθεση δήλωσης του Προέδρου του ή της διοικούσας επιτροπής, η γνωστοποίηση του ονόματος, του εμβλήματος και της έδρας και η υποβολή του καταστατικού ή της ιδρυτικής του διακήρυξης με τις υπογραφές τουλάχιστον 200 πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εντός εννέα ημερών από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει γίνει η δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που είναι επίσης σημαντικό καθώς οργιάζουν οι φήμες για συνεργασία της Αριστερής Πλατφόρμας με τον Αλέκο Αλαβάνο και ίσως και στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΙΑ. Στο ίδιο διάστημα πρέπει κάθε κόμμα που διεκδικεί την ψήφο στις εκλογές να κάνει και την πρόταση υποψηφίων βουλευτών.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, πρέπει να θεωρείται σχετικά εύκολη η κατάρτιση ψηφοδελτίων από την πλευρά των διαφωνούντων που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του πως τα στελέχη αυτά έχουν οργώσει το τελευταίο διάστημα όλη τη χώρα, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει πως τα πρώτα ονόματα και οι διερευνητικές ερωτήσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς έχουν ήδη γίνει.