πρωτογενές-πλεόνασμα-και-εργασιακά-106386
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.06.2016 | 09:25

Πρωτογενές πλεόνασμα και εργασιακά «φτιάχνουν» το κλίμα για την επόμενη αξιολόγηση

Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία με τους θεσμούς και άρχισε τα παζάρι εν όψει της νέας αξιολόγησης. Σαν να μη φτάνει αυτό ήδη έχει αρχίσει η αμφισβήτηση της «επιτευξιμότητας» των στόχων της ειδικά στα πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτό που πρυτάνευσε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις ήταν η ανάγκη να κλείσει «όπως – όπως».

Στο μέτωπο της επόμενης διαπραγμάτευσης ήδη η Ελληνική πλευρά θέτει τις γραμμές της που έχουν να κάνουν με την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη διατήρηση κατώτατου μισθού. Επίσης λέει όχι στις ομαδικές απολύσεις.

Ήδη χτες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο Economist υπογράμμισε την ανάγκη της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.» Η μείωση του εργασιακού κόστους δεν οδηγεί στην αύξηση της παραγωγικότητας» υπογράμμισε, ενώ στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και στην ομιλία του σήμερα στο Economist και ο Πρωθυπουργός με κεντρικό μότο το ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο να μη στηριχθεί στην συντριβή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας μιλώντας προχθές στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ τόνισε με νόημα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την εργασιακή μεταρρύθμιση “Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στις πρώτες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρίσκονται χώρες με ισχυρά συστήματα ρύθμισης της αγοράς εργασίας και υψηλό εργασιακό κόστος, όπως, για παράδειγμα, οι χώρες της Σκανδιναβίας”.

Ωστόσο χτες οι εκπρόσωποι των θεσμών και ειδικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντ. Βελκουλέσκου μιλώντας στο συνέδριο του βρετανικού περιοδικού ζήτησε κι άλλα μέτρα καθώς η υφιστάμενη συμφωνία έχει αδυναμίες.

Μάχη για το πρωτογενές πλεόνασμα

Μπορεί τα εργασιακά να έρχονται ως καυτό ζήτημα πιο νωρίς στη δημόσια συζήτηση όμως και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήδη «παζαρεύεται». ΣΕΒ και εργοδότες στην Ελλάδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ακόμα και το ΔΝΤ το θεωρούν ανέφικτο στόχο. Προχτές ήταν ο ΣΕΒ, ενώ σειρά πήρε χτες η Ντέλια Βελκουλέσκου, που τόνισε την ανάγκη για πιο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με άμεσες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Η αύξηση των φόρων θα πνίξει την ανάπτυξη» τονίζει παράλληλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως είναι «ολέθριο λάθος η επιμονή του πρωθυπουργού για αύξηση φόρων», και κάνει λόγο για έναν συσσωρρευτικό αντίκτυπο της φορολογίας που ξεπερνά τις δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών να ανταποκριθούν».

Από την άλλη η κυβέρνηση όπως ανέφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης στο Economist, τηρεί τη δέσμευση αλλά λοξοκοιτάζει και σε μια πιθανή αναθεώρηση. Κάτι που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δηλαδή ο ESM, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θέλουν να ακούν.

Γιώργος Αλεξάκης – Reporter.gr