πρόκληση-γιλντιρίμ-παραβιάσεις-γίνο-32684
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.06.2017 | 15:42

Πρόκληση Γιλντιρίμ: Παραβιάσεις γίνονται και από τις δυό πλευρές!

Τρεις ώρες περίπου διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τα θέματα των διμερών σχέσεων και το κυπριακό να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε τη συνεργασία στα ζητήματα της ενέργειας και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ταυτόχρονα καυτηρίασε τη στάση της Αγκυρας και των τουρκικών παραβιάσεων που όπως είπε έχουν ενταθεί από το περασμένο φθινόπωρο, κυρίως με τη μορφή των εμπλοκών και των υπερπτήσεων.

Την ίδια ο Τούρκος πρωθυπουργός, δεν έχασε την ευκαιρία να επανάβει τις τουρκικές προκλητικές διεκδικήσεις για «κοινή» ενεργειακή διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι όπως είπε «ανήκουν στον πανανθρώπινο πολιτισμό», απέκρουσε τις αιτιάσεις περί παραβιάσεων λέγοντας ότι γίνονται και από τις δύο πλευρές, ενώ, σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων Ερντογάν, σήκωσε τους τόνους αναφορικά με το θέμα των πραξικοπηματίων, το οποίο συνέδεσε με την ομαλότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση λίγο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωνε πως «Η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ως προς τα αιτήματα έκδοσης των 8 και η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή, εκκρεμεί το αίτημα των προσφυγών αλλά και επί αυτού θα αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Επίσης αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων με σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα την διέλευση από τα σύνορά της των ενεργειακών δρόμων, δηλαδή, οφείλει να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα και θα το κάνει και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Τουρκία.

Αναφορικά με το κυπριακό εν όψει του επικείμενου νέου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική βούληση για την επίλυση του θέματος αλλά έδειξαν να τηρούν αποστάσεις από το πνεύμα της δήλωσης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Άιντα ότι βρισκόμαστε στο «τέλος του δρόμου».

Ακολουθούν σημεία των κοινών δηλώσεων Τσίπρα – Γιλντιρίμ:

«Είμαστε γείτονες, ο γείτονας χρειάζεται ακόμα και την στάχτη του γείτονα, εξαρτιόμαστε στα πάντα ο ένα από τον άλλον. Βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει πως μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα, έχουμε θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική και να προχωρήσουμε σε μια επίλυση των ζητημάτων» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

« Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλαδα, έχουμε και εμείς προβλήματα, ήδη στα νότια σύνορά μας στη Συρία υπάρχει εδώ και χρόνια υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος και πιστεύω πως με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτά»

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τις οποίες πιστεύω πως στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διαλόγου θα μπορέσουμε να επιλύσουμε.

Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δυο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε ένα πολύ θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων και να βρούμε την λύση που χρειάζεται.Θεωρώ πως δεν πρέπει να μας εμποδίζουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων για να τα επιλύσουμε. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διημέρων σχέσεων τόσο σε εμπορικό όσο και ανθρώπινο επίπεδο» σημείωσε ο Γιλντιριμ

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή μας. Κυρίως για τι πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κρίσιμη για τις σχέσεις των δυο χωρών. Έχουμε μια πολυεπίπεδη θετική ατζέντα στις σχέσεις μας, αλλά από την άλλη καθίσταται πιο επιτακτική η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που υπάρχουν» ήταν τα πρώτα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η ατζέντα είναι βασισμένη στις νέες ανάγκες των πολιτών μας, βασίζονται στις ανάγκες των πολιτών μας, έχουμε ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, πολιτιστικές και διασυνοριακές επαφές . Η στήριξη στη δημοκρατία και στην συνταγματική νομιμότητα στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Τουρκία, έπαιξαν ρόλο στις θετικές σχέσεις μας».

Αναφορικά στην ασφάλεια και στην σταθερότητα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις κοινές προκλήσεις λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, με τον Πρωθυπουργό να κάνει ξεχωριστή μνεία στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ και Ελλάδας για το προσφυγικό.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, όχι μόνοι γιατί θεωρούμε πως συμβάλει στη ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για τις συνομιλίες της Τουρκίας με τους Κούρδους, αλλά γιατί θα μπορεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Η ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντα δυνατόν. Και θέλω εδώ να αναφερθώ στις υπερπτήσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία»,τόνισε, μετακύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στιις συνομιλίες για το Κυπριακό που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου λέγοντας πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να δοθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου και την ευγνωμοσύνη μου για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε» είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στις αρχικές δηλώσεις του.

«Η κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα, σημαίνει κοινό μέλλον. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα που μας ενώνουν και να τα αναπτύξουμε. Στα ζητήματα πρέπει να λυθούν στην βάση της αμοιβαίας ωφέλειας των δυο κρατών», δήλωσε ο Γιλντιριμ ευχαριστώντας την Ελλάδα λέγοντας πως πάντα η Αθήνα υπήρξε υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Αναγνωρίζουμε και είμαστε ευγνώμονες στην στήριξη όπου παρείχε η Ελλάδα στην χώρα μου. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία προχώρησε σε μια συνταγματική αναθεώρηση. Δυστυχώς η ΕΕ δεν την είδε με θετικό μάτι και δυστυχώς δεν συνέβαλε στην προσπάθειά μας αυτή. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια θετική στροφή στις σχέσεις μας με την ΕΕ.», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Συνεργασία για αντιμετώπιση τρομοκρατίας

«Δεν υπάρχει χώρα και ειδικά πόλη στη ΕΕ και οπουδήποτε στον κόσμο που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική ενέργεια. Η τρομοκρατία αποστέλλει απειλή κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού. Και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο. […] η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να είναι κατά μια έννοια οι δυο πυλώνες κατά της τρομοκρατίας και πρέπει να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε ο Γιλντιρίμ αναφορικά με τη συνεργασία για την τρομοκρατία.

Για το Αιγαίο

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα γύρω από το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων- παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ο τούρκος πρωθυπουργός, τηρώντας την πάγια γραμμή της Άγκυρας δήλωσε: «Αυτές οι παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η άμεση και η απευθείας επαφή μας με την Αθήνα θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται άμεσα.Πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο για να επιλύονται τα προβλήματα που προβλέπονται. Στην ανατολική μεσόγειο, μιλάμε για ενεργειακές πηγές που είναι πανανθρώπινες και ως τέτοιες πρέπει να διαχειριστούν από τα κράτη» σημείωσε ο Γιλντιριμ αναφορικά με τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο».