οι-έξι-καταθέσεις-που-καίνε-τον-γιακ-232374
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.02.2014 | 09:33

Οι έξι καταθέσεις που «καίνε» τον Γιακουμάτο

Ως «άμεσο συνεργό» στην τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής και «υποκρυπτόμενο διαχειριστή» στον οίκο ευγηρίας «Αύρα – Άγιος Χαράλαμπος Α.Ε.» παρουσιάζει τον βουλευτή και τέως υπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο διαβιβαστικό σημείωμα της Οικονομικής Αστυνομίας. Το εν λόγω σημείωμα απεστάλη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών στις 27 Ιανουαρίου 2014, ημέρα σύλληψης της συζύγου του, Ελένης Θεοδώρου, και του αδερφού του, Δημήτρη Γιακουμάτου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα, της εταιρείας.

Σύμφωνα με το σημείωμα ελέγχου, ο βουλευτής, εκτός από τις υπηρεσίες που παρείχε ως ένας από τους εξειδικευμένους γιατρούς της ομάδας του οίκου ευγηρίας, με την ειδικότητα του ειδικού παθολόγου, είχε πλήρη γνώση και συμμετείχε στη διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης. Και το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών των ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στο γηροκομείο.

Ολα ξεκίνησαν έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που δέχτηκε η Οικονομική Αστυνομία, στην οποία αναφερόταν ότι η Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγιος Χαράλαμπος», που εδρεύει στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, εξέδιδε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με μικρότερο αναγραφόμενο ποσό από το καταβληθέν. Συγκεκριμένα, η εν λόγω καταγγελία ανέφερε: «Το εν λόγω γηροκομείο είναι του Γεράσιμου Γιακουμάτου, το έχει όμως στο όνομα του αδερφού του Δημήτριου Γιακουμάτου. Ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος εμφανιζόταν στο γηροκομείο και έκανε τις χρηματικές συναλλαγές. Πλήρωνα 1.530 ευρώ το μήνα, πλην όμως μου έδινε απόδειξη 1.130 ευρώ. Στα βιβλία χρεώνουν το ποσό της απόδειξης και έχουν ένα χαρτί με τα ποσά που πληρώναμε στην τσάντα της κυρίας Αναστασίας στη reception».

Κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου που ακολούθησε στο γηροκομείο, όπως περιγράφεται στο διαβιβαστικό σημείωμα της Οικονομικής Αστυνομίας, ο βουλευτής καθοδηγούσε δύο στελέχη της εταιρείας προκειμένου να προσκομισθούν στον έλεγχο τα αιτούμενα στοιχεία, φορολογικά και μη, παρά το γεγονός ότι ουδεμία επίσημη σχέση, υπαλληλική ή καταστατική, είχε μ’ αυτήν.

Εκτός, μάλιστα, από την παρουσία της συζύγου και του αδερφού τού Γερ. Γιακουμάτου στο Δ.Σ. του οίκου ευγηρίας, από την ανάλυση της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου προέκυψε ότι οι δύο μέτοχοι της εταιρείας είναι οι κόρες του βουλευτή, η Ευαγγελία και η Ζωή, με ποσοστά 51% και 49%, αντίστοιχα.

Στο σημείωμα των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. εμπλέκεται στην τέλεση της φοροδιαφυγής ως «υποκρυπτόμενος διαχειριστής» της εταιρείας. Στις ένορκες καταθέσεις που ελήφθησαν από τους 16 συνολικά ιδιώτες συμβαλλόμενους με το γηροκομείο, οι περισσότεροι καταθέσεων ότι γνώριζαν ως ιδιοκτήτη της εταιρείας τον Γερ. Γιακουμάτο, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις «αποφάσιζε και έδινε εντολή σχετικά με τα αιτήματα των συμβαλλόμενων, περί μείωσης των μηνιαίων καταβολών, καθώς και για το ύψος των εκδοθέντων αποδείξεων».

Πηγή: real.gr