ο-ευρυπίδης-στυλιανίδης-γράφει-για-τ-107180
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.06.2016 | 16:57

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης γράφει για “το επόμενο βήμα” της Θράκης

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το βιβλίου του πρώην υπουργού και βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με τίτλο: “Θράκη: Το επόμενο βήμα…”. Το βιβλίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην την αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, πρώην και νυν υπουργών, βουλευτών, δικαστικών, διπλωματών, των δύο μητροπολιτών Ξάνθης και Ροδόπης και πλήθους κόσμου και το περιεχόμενό του παρουσιάζεται συνοπτικά στο οπισθόφυλλο του: 

Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, και την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή, ή λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Στη μελέτη αυτή παρουσιάζεται:

  • Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της Μουσουλμανικής μειονότητας.
  • Τα λάθη αλλά και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την “Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης” έως την “Πολιτική της Θετικής Διάκρισης”.
  • Η εικόνα που αιφνιδίασε θετικά τον Τ. Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την περιοχή ως Πρωθυπουργός.
  • Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η “εμπιστοσύνη” ως καταλύτης για την εδραίωση της “Ανοιχτής Κοινωνίας” και για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
  • Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη “Συνδιοίκηση της Θράκης”.
  • Μια πρόταση για να καταστεί η Θράκη ιδανικός επενδυτικός προορισμός, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εδραιώνοντας την Ανοιχτή της Κοινωνία και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Εθνικής Οικονομίας προς τις γειτονικές αγορές.

Η Θράκη παρά τις διαχρονικές θυσίες των κατοίκων της πάντα άλλαζε χέρια όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές…

Μια έξυπνη Εθνική Αναπτυξιακή και Δημογραφική πολιτική μπορεί να τη μεταβάλει από “ασπίδα” σε “δόρυ” της οικονομικής διπλωματίας και από “πύλη” σε “γέφυρα” της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή.

Αν υπάρξουν Σχέδιο, Πολιτική Βούληση και Τόλμη, είναι βέβαιο ότι αυτή η “ακριτική γη” θα επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εθνική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρα.