ο-17αρης-τσίπρας-και-οι-γερασμένες-π-104310
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.07.2016 | 12:11

Ο «17αρης» Τσίπρας και οι «γερασμένες» πολιτικές νοοτροπίες

Για περισσότερο από ένα μήνα η πολιτική σκηνή του τόπου μονοπωλείται από τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο. Συναντήσεις, προτάσεις, δηλώσεις, παζάρια, πλήθος δημοσιευμάτων και αναλύσεων που κατέληξαν την προηγούμενη Παρασκευή στην κατάθεση ενός σχεδίου νόμου.

Ο νέος εκλογικός νόμος που προβλέπει την καθιέρωση απλής αναλογική, κατάργηση μπόνους στο πρώτο κόμμα και ψήφος στα 17 θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου και προγραμματίζεται να ψηφιστεί άμεσα.

Στο μόνο σημείο που υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων ήταν στην χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους 17ρηδες. Η ΝΔ, το Ποτάμι, και το ΠΑΣΟΚ, είπαν «όχι» στις υπόλοιπες προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ.

Συμφώνησαν λοιπόν να αυξηθεί το εκλογικό «πελατολόγιο», αλλά απέρριψαν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θέλουν να παραμείνει αλώβητο το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στην χειρότερη περίπτωση να μειωθεί αριθμητικά, όπως προτείνει η κ. Γεννηματά.

Μπορεί η πρόταση της Αλέξη Τσίπρα να έκρυβε πολιτικές σκοπιμότητες, να έγινε σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά και να συντηρεί τη λογική των εκλογομαγειρεμάτων για την παραμονή στην εξουσία, αλλά προσφέρει και μια πολύτιμη διέξοδο.

Η κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και η αναλογική κατανομή των εδρών, είναι στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ανανεωτικά για το γερασμένο πολιτικό σύστημα. Μπορούν να το οδηγήσουν στη λογική της συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας, πάνω σε πραγματικές προγραμματικές συμφωνίες.

Το εκάστοτε πρώτο κόμμα, δε θα αναζητά απλώς ένα κυβερνητικό εταίρο για να αναρριχηθεί στην εξουσία, αλλά θα πρέπει να στηρίζει τις συμμαχίες του σε πολιτικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό δυο, τρία και οι περισσότερα κόμματα θα μπορούσαν να συγκυβερνούν, να εκφράζουν μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας και κυρίως να εφαρμόζουν μια πολιτική που θα στηριζόταν στην υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος με πολύμορφο πρόσημο.

Όμως η ηγεσία της ΝΔ, λειτουργώντας με τη λογική του «ώριμου φρούτου», δεν θέλει να εφαρμοστεί άμεσα ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες κάλπες, ευελπιστώντας να κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν, να λάβει το μπόνους, να σχηματίσει μια κυβέρνηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της και αμέσως μετά, με τη σειρά της να προχωρήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής που θα ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το Ποτάμι που βλέπει το πολιτικό του μέλλον, πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολούθησε την ίδια τακτική.

Η Φ. Γεννηματά, αναγκασμένη να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και κυρίως να «εξευμενίσει» τον Ευαγ. Βενιζέλο που δεν θέλει καμιά μορφή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύρθηκε στο ίδιο μονοπάτι, παρότι η ίδια κατά καιρούς έχει υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η απόφαση της, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δικό της δημιούργημα), αν η ΔΗΜΑΡ ακολουθήσει άλλη τακτική και στηρίξει την πρόταση Τσίπρα.

Είπαμε ο στόχος του Αλ. Τσίπρα με την κατάθεση του εκλογικού νόμου είναι να περιορίσει τις δυνατότητες της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές, αν έρθει πρώτο κόμμα – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – να συγκροτήσει κυβέρνηση. Όπως τον κατηγορεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκει τη διενέργεια άμεσα δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική και χωρίς μπόνους.

Όμως, παρά τον ενδεχόμενο καιροσκοπισμό της, η πρόταση του πρωθυπουργού μπορεί να δώσει νέα πνοή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Να δημιουργήσει υγιή κουλτούρα συνεργασιών άμεσα και να προετοιμάσει το έδαφος για πολυκομματικές κυβερνήσεις στο μέλλον.

Αν η πρόταση δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως φαίνεται από τις διαθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων, τότε το μόνο που θα μείνει είναι η σύμπλευσή τους στην διεύρυνση της εκλογικής βάσης, με στόχο το ψάρεμα της ψήφου των 17ρηδων, ενός «ακροατηρίου» που μέχρι πρότινος είχε μεγαλύτερη δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να τιτλοφορείται και ως εξής: «Ο 17αρης Τσίπρας και οι ¨γερασμένες¨ πολιτικές νοοτροπίες»…