μητσοτάκης-το-κράτος-πρέπει-να-μικρύν-33164
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.06.2017 | 19:46

Μητσοτάκης: Το κράτος πρέπει να μικρύνει -Λιγότερες προσλήψεις, καμμία μονιμοποίηση

Με τη φράση “το κράτος πρέπει να μικρύνει” επανέλαβε τις προθέσεις του αναφορικά με το Δημόσιο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. “Εγώ δεν έχω τέτοια ταμπού και ας κατηγορηθώ ως υπερβολικά φιλελεύθερος από κάποιους. Το Κράτος σήμερα για να απελευθερωθεί η πραγματική οικονομία και να αναπνεύσει, πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του”, είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: “Το ρυθμιστικό εύρος του Κράτους πρέπει να μικρύνει. Και αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία, σε αποτελεσματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και θα ακουμπήσουμε και θέματα τα οποία στην Ελλάδα μπορεί να φαίνονται ταμπού, αλλά γίνονται παντού στην Ευρώπη…..Δείτε τι γίνεται στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του Κράτους και τον τρόπο με τον οποίον το Κράτος μπορεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, να διώξει από πάνω του αρμοδιότητες που μπορεί να έχει, τις οποίες ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τις πετύχει, να τις επιτελεί καλύτερα και φτηνότερα”, πρόσθεσε. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα για συνεργασία με τους ιδιώτες την Υγεία αλλά και το Ασφαλιστικό.

Πλην της εισόδου ιδιωτών, ένας αλλο τρόπος να μικρύνει το κράτος είναι όχι να γίνουν απολύσεις αλλά να “προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους απ’ όσους φεύγουνε. Ένα προς πέντε. Δεσμεύομαι σε μία αναλογία ένα προς πέντε για τα επόμενα πέντε χρόνια”, τόνισε.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά: “Δείτε τι γίνεται με τους συμβασιούχους. Μια καινούρια στρατιά συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό για να κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης τα δικά τους κομματικά παιχνίδια…..σε καμία περίπτωση, μονιμοποίηση συμβασιούχων από την πίσω πόρτα, για να αυξάνουμε συνέχεια το δημοσιονομικό κόστος του ελληνικού Κράτους

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το Δημόσιο και τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και τους συμβασιούχους

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει, ρωτώ και απαντώ ταυτόχρονα. Υπάρχει σήμερα περιθώριο περαιτέρω συμμαζέματος του Κράτους; Η απάντηση είναι σαφώς και ναι. Σε πολλά πεδία.   Δείτε τι γίνεται – ας πούμε ακόμα και σήμερα -στις προμήθειες στην Υγεία, αν υπάρχει κεντρικό σύστημα προμηθειών.

Δείτε τι γίνεται με τους συμβασιούχους. Μια καινούρια στρατιά συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό για να κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης τα δικά τους κομματικά παιχνίδια.

Δείτε τι γίνεται στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του Κράτους και τον τρόπο με τον οποίον το Κράτος μπορεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, να διώξει από πάνω του αρμοδιότητες που μπορεί να έχει, τις οποίες ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τις πετύχει, να τις επιτελεί καλύτερα και φτηνότερα.

Εγώ δεν έχω τέτοια ταμπού και ας κατηγορηθώ ως υπερβολικά φιλελεύθερος από κάποιους. Το Κράτος σήμερα για να απελευθερωθεί η πραγματική οικονομία και να αναπνεύσει, πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του.

Α. Σρόιτερ: Να μικρύνει;

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό σημαίνει περισσότερος ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα. Σημαίνει περιορισμός των προσλήψεων στο ένα προς πέντε για τα επόμενα πέντε χρόνια, άρα συνολικό συμμάζεμα του Κράτους. Και σημαίνει, σε καμία περίπτωση, μονιμοποίηση συμβασιούχων από την πίσω πόρτα, για να αυξάνουμε συνέχεια το δημοσιονομικό κόστος του ελληνικού Κράτους.

Α. Σρόιτερ: Έχετε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα σε αυτό που λέγεται διαχείριση του Κράτους. Υπήρξατε Υπουργός ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί το Δημόσιο και σας άκουγα τότε να λέτε, ότι υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, με την έννοια ότι το 80%, το 90% του κόστους του Δημοσίου είναι οι μισθοί. Είναι μία ανελαστική δαπάνη που λέγεται μισθοδοσία. Δεν είναι ούτε το ρεύμα, ούτε τα κτήρια, ούτε οτιδήποτε άλλο.

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα αυξάνεται η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

Α. Σρόιτερ: Ωραία, άρα λοιπόν χωρίς απολύσεις κύριε Πρόεδρε, δεν μπορείτε να μειώσετε ουσιαστικά τις δαπάνες και να πάτε στο Σόιμπλε με ένα χαρτί που θα λέει, κόβω τόσα δις για παράδειγμα. Άρα, θα πάτε σε απολύσεις; Πως θα μικρύνει το Κράτος;

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι ξεκάθαρος. Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους απ’ όσους φεύγουνε. Ένα προς πέντε. Δεσμεύομαι σε μία αναλογία ένα προς πέντε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και προσέξτε, θα προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Διότι επί δικών μου ημερών, σας θυμίζω, ότι για πρώτη φορά είχε γίνει ένας κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων και είχαμε πιστώσεις και εγκεκριμένες προσλήψεις σε κατηγορίες όπου υπήρχε πραγματική ανάγκη. Παραδείγματος χάρη στην Υγεία, στους νοσηλευτές. Για πόσα χρόνια ακούμε ότι γίνονται προσλήψεις στην Υγεία και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα κ, Σρόιτερ;

Αντ’ αυτού είχαμε προσλήψεις σε άλλες κατηγορίες. Άνθρωποι οι οποίοι  – κατά την άποψή μου –  μπορεί να επιτελούν υπηρεσίες οι οποίες είναι περιφερειακές για το Δημόσιο και οι οποίες μπορούν να παρέχονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Εδώ δεν έχουμε άλλα περιθώρια να κοιτάμε το πρόβλημα. Έχουμε ένα Κράτος το οποίο στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό, ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις, ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Το ρυθμιστικό εύρος του Κράτους πρέπει να μικρύνει. Και αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία, σε αποτελεσματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και θα ακουμπήσουμε και θέματα τα οποία στην Ελλάδα μπορεί να φαίνονται ταμπού, αλλά γίνονται παντού στην Ευρώπη.

Α. Σρόιτερ: Όπως;

Κ. Μητσοτάκης: Συνεργασία του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία παραδείγματος χάρη. Υπάρχουν υπηρεσίες και στον πυρήνα των Δημόσιων Νοσοκομείων που μπορούν να παρέχονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Α. Σρόιτερ: Αυτό μπορεί να γίνει και στο ασφαλιστικό;

Κ. Μητσοτάκης: Στο ασφαλιστικό συνδέεται με την Υγεία στο βαθμό που..

Α. Σρόιτερ: Το λέω γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να εμπλακούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αυτό που λέγεται σύνταξη περίθαλψης.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε πολύ γενναία κίνητρα και να εμπλέξουμε και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Να πριμοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις, κ. Σρόιτερ, που θα μπορούν να δώσουν στους εργαζόμενούς τους ένα καλό πακέτο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Γιατί όχι;

Όταν μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, δεν μιλάμε μόνο για τον επιχειρηματία, μιλάμε και για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.  Είχα μια συνάντηση πριν από δυο εβδομάδες που μου άνοιξε και εμένα τα μάτια, δεν σας κρύβω, με ανθρώπους που δουλεύουν σε delivery, σε security, τετράωρα, και είδα μια εικόνα της αγοράς εργασίας την οποία την ήξερα μεν, αλλά είναι άλλο να τα ξέρεις και άλλο να τα ακούς.

Όταν μιλάμε για στήριξη του ιδιωτικού τομέα, μιλάμε για έναν ιδιωτικό τομέα όπου τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τέμνονται και δεν έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση όπως κάποιοι μπορεί να το αντιλαμβάνονται. Λοιπόν, αυτά είναι πράγματα τα οποία μπορεί σε κάποιους να ακούγονται τολμηρά, γίνονται όμως στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα για μια μεγάλη φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική επανάσταση αλλαγής.

Όλα αυτά τα οποία πρεσβεύω εγώ συνιστούν ένα συγκεκριμένο και συνολικό σχέδιο για τη χώρα το οποίο το ξεδιπλώνουμε σιγά – σιγά και θα συνεχίσουμε  – προφανώς – όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.  Να γινόμαστε συνέχεια πιο συγκεκριμένοι.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα υπόλοιπα θέματα

«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Δυστυχώς για τη χώρα, πέρασε από κάτω. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με μία οριστική λύση για το χρέος και με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είχαμε μεν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφύγαμε δηλαδή την καταστροφή, αλλά, δυστυχώς, η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος. Και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Και βέβαια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «όλα αυτά, συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους Έλληνες. Με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ, για μετά το τέλος του προγράμματος. Η απόφαση του Eurogroup λέει με σαφήνεια ότι, για 5 χρόνια, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Αυτό για τους πολίτες σημαίνει περισσότερους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου. Σημαίνει μια διαρκής λιτότητα, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί την πολιτική αλλαγή, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζει. Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση, όπως του ζήτησα σήμερα εγγράφως, να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε έναν συλλογικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά και της συνολικής πορείας της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια. Που βρισκόμαστε, που πηγαίνουμε, τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευθεί, έτσι όπως διαπραγματεύθηκε».

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι στο τέλος κερδίζουν οι καλοί. Δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα και εξακολουθεί να κάνει κακό στην πατρίδα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι το Κόμμα καταθέτει καθημερινά τις προτάσεις του και έχει έτοιμο το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο συμμαζέματος του Κράτους και ανέφερε ως παράδειγμα τις προμήθειες, αλλά και «αρμοδιότητες που το Κράτος μπορεί να διώξει από πάνω του και να τις παραχωρήσει σε ιδιώτες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για ακόμη μια φορά, με απόλυτη σαφήνεια, δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα ακολουθηθεί πιστά η αναλογία μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις για πέντε χρόνια.

Για τα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τις εστίες ανομίας στην Δυτική Αθήνα. «Πριν ένα χρόνο, επισκέφθηκα το Μενίδι και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Από τις 100 οργανικές θέσεις, καλύπτονται μόνο οι 40. Ζήτησα, τότε, τη στελέχωσή τους από τον αρμόδιο Υπουργό. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα» τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κατάσταση στη χώρα, και στο κέντρο της Αθήνας ήταν σαφώς καλύτερη πριν δύο χρόνια. Σήμερα, έχουμε δεκάδες κτίρια υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει το Κράτος στα Εξάρχεια. Υπάρχει Κ.Ε.Π. αναρχικών, ενώ δεν υπάρχει ταχυδρομείο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Σχολιάζοντας την πρόθεση των αστυνομικών να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αρχικά δεν διέκρινε για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. «Αλλά έχω ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη διαδήλωση θα είναι χρήσιμη. Θα τάραζε τα νερά, αλλά θα ανοίξει και τον ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων» σχολίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αστυνομικών και θα τους ζητήσει να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση.

Αναφερόμενος στο θάνατο του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπογράμμισε: «Είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα. Αλλά είναι υποχρέωση των δημοσίων προσώπων. Γνωρίζω ότι δεν συμφωνούσαν όλοι με τις απόψεις του, αλλά του αναγνώριζαν όλοι τη διορατικότητα που τον χαρακτήριζε … Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, είχε το κουράγιο να σηκωθεί στη Βουλή και να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι … Είναι ένα καλό μάθημα για το πως οι πολιτικές συγκρούσεις μπορεί να είναι σκληρές, αλλά γίνονται μέσα στη Βουλή. Όχι στα “τρολ” του διαδικτύου».