μίλτος-κύρκος-τελείως-λάθος-το-αίτημα-374311
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2018 | 12:26

Μίλτος Κύρκος: Τελείως λάθος το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για πρόωρες εκλογές

Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για πρόωρες εκλογές ήταν μια τελείως λάθος τοποθέτηση, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πάντα η αντιπολίτευση έξι μήνες μετά τις εκλογές ζητάει εκλογές. Άρα μπορώ να πω ότι ακολουθούν την πεπατημένη, κακώς και το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε εκλογές πριν ακόμα κλείσουν τα μνημόνια. Ήταν μια τελείως λάθος τοποθέτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κύρκος.

Μιλώντας μάλιστα με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη ο κ. Κύρκος τόνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά του Ποταμιού και την πρόθεσή του αυτή έχει καταστήσει σαφή στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Τα μνημόνια τελειώνουν και ελπίζουμε για πάντα. Η θέληση όλων των εταίρων είναι να κλειδώσει να μην ξαναϋπάρξει μνημόνιο. Το έχουν υποσχεθεί και στους πολίτες τους, άρα η θετική έξοδος της Ελλάδας στην ουσία είναι ένα μήνυμα των κυβερνήσεων προς τους πολίτες της Ευρώπης ότι έκαναν καλά τη δουλειά μας» τόνισε ακόμα στη συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι «Εμείς ως Έλληνες ξέρουμε ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ο ελληνικός λαός υπέστη αφάνταστες θυσίες και το αποτέλεσμα ήταν δυσανάλογο».

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή η κεντροαριστερά δεν έχει έναν προγραμματικό λόγο. Αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν προγραμματικό λόγο, ούτε η ΝΔ έχει έναν προγραμματικό λόγο που να απαντά, να ξεφεύγει από εύκολες ιδεολογικές απαντήσεις».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κ. Κύρκος τονίζει: «Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή μια συμφωνία που καταλήγει σε ένα όνομα με προσδιορισμό και erga omnes. Aν ήταν μια τέτοια συμφωνία το κόμμα μου ελπίζω και είμαι σίγουρος θα την ψήφιζε. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τις συζητήσεις, πρέπει όμως να δίνουμε ένα μήνυμα ότι ναι θέλουμε, αν το φέρει η κυβέρνηση, να είμαστε αλληλέγγυοι, να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα Όχι, όχι, να φέρει λύση με αυτό την επιφορτίζουμε, με την υποχρέωση να φέρει λύση. Θέλουμε λύση».

Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Κύρκο σάς ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ξεκίνησε και επίσημα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, η περίοδος ενός χρόνου πριν τις ευρωεκλογές. Είναι μια περίοδος που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολυκύμαντες και δύσκολες καταστάσεις και πολλοί ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα και με την ίδια την ύπαρξή της. Πώς το βλέπετε εσείς;

Απ.: Η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά ο «θάνατος» της Ευρώπης έχει αναγγελθεί πολλές φορές και δεν πιστεύω ότι ούτε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια από τον ίδιο τον πρόεδρο Γιούνκερ και συνοδεύτηκε και από τα σχέδια για την αλλαγή και συνδρομή της Ένωσης. Και στον τρόπο που παίρνονται αποφάσεις και κυρίως και στην προσπάθεια, η λειτουργία και το επενδυτικό κομμάτι της Ένωσης να απαντήσει στις ανάγκες των πολιτών. Περισσότερες δουλειές, ανάπτυξη που δεν ξεχνάει το περιβάλλον και κυρίως προστασία και των ασθενέστερων και των γεροντότερων -αυτοί είναι οι κύριοι άξονες, οι κοινωνικοί άξονες της Ευρώπης. Είναι αυτά που ο πολίτης τα βλέπει με την πρώτη ματιά. Γιατί σαφώς για να πάει η Ευρώπη μπροστά, τα επόμενα 50 χρόνια, η έρευνα και η τεχνολογία αποτελούν προϋπόθεση να έχουμε μια σωστή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα, στη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής. Επίσης, το κοινό αμυντικό σύστημα είναι απαραίτητο, αλλά αυτά που απαιτεί ο πολίτης είναι δουλειά, υγεία, εκπαίδευση.

Ερ.: Άκουσα τον κ. Ταγιάνι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, να λέει ότι το βασικό δεν είναι τι λένε οι ηγέτες των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων αλλά γιατί οι πολίτες τούς ψηφίζουν. Γιατί τους ψηφίζουν άραγε οι πολίτες σε πολλές χώρες;

Απ.: Οι πολίτες τούς ψηφίζουν γιατί τα ερωτήματα που θέτουν πολλές φορές έχουν μια σημασία. Βεβαίως οι απαντήσεις που δίνουν, ακυρώνουν και τη σημασία των ερωτημάτων τους, αλλά για να καταλάβει αυτό ο πολίτης, πρέπει να βάλει τους λαϊκιστές στην εξουσία. Τότε βλέπει ότι πραγματικά δεν ήξεραν τι έλεγαν, ότι είχαν αυταπάτες και προσπαθούσαν να φτιάξουν έναν κόσμο, αντί να διορθώσουν αυτόν που ήδη υπάρχει. Όμως αυτό είναι μια λύση καταστροφής γιατί βλέπουμε και το παράδειγμα της Ιταλίας που δεν είναι μόνο λαϊκιστές, λαϊκιστές και ακροδεξιοί μαζί οδηγούν τη χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Τα σωστά ερωτήματα λοιπόν τίθενται όχι μόνο από τους λαϊκιστές, από όλους τους πολίτες. Αυτή η Ένωση είναι για να με εξυπηρετεί, για να με υπηρετεί, για να με βοηθάει, για να μου δίνει ένα δείκτη προστασίας, για να μου εξασφαλίζει καλύτερη δουλειά, για να μου εξασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μου ή όχι; Οι απειλές που νιώθουμε από τον περίγυρο μπορούν να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της Ένωσης, για παράδειγμα αυτή η τεράστια εισροή με το προσφυγικό, απαντήθηκε σωστά από την Ένωση ή όχι; Δυστυχώς απαντήθηκε με καθυστέρηση και ακόμα δεν έχουμε δώσει απαντήσεις. Θέματα όπως είναι η παγκοσμιοποίηση με την ελεύθερη μετακίνηση του κεφαλαίου και την πίεση στις εργασιακές σχέσεις, έχει απαντήσει σε αυτά η Ένωση; Εμείς πιστεύουμε ότι ναι, έχει απαντήσει. Αλλά δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εμείς, σημασία έχει τι πιστεύει ο πολίτης. Το «μαγικό ραβδί» πάντα στις εκλογές είναι πολύ πιο εύκολο να το ψηφίσεις από κάποιον που σού υπόσχεται μεγάλη προσπάθεια και που μπορεί να απαιτεί αυτή η προσπάθεια και συναινέσεις. Δύσκολα πράγματα, αλλά έχουμε δει ότι τα «μαγικά ραβδιά» στο τέλος αποτυγχάνουν και ο πολίτης κόβει το «χέρι» του και επιλέγει τον επόμενο λαϊκιστή.

Ερ.: Να περάσουμε στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση θεωρεί ότι τον απερχόμενο Αύγουστο τα μνημόνια τελειώνουν και ότι θα υπάρξει μια καθαρή έξοδος. Εσείς πώς το βλέπετε; Ποιες θα είναι οι δυσκολίες της μεταμνημονιακής Ελλάδας και ποιες οι προκλήσεις;

Απ.: Τα μνημόνια τελειώνουν και ελπίζουμε για πάντα. Η θέληση όλων των εταίρων είναι να κλειδώσει να μην ξαναϋπάρξει μνημόνιο. Το έχουν υποσχεθεί και στους πολίτες τους, άρα η θετική έξοδος της Ελλάδας στην ουσία είναι ένα μήνυμα των κυβερνήσεων προς τους πολίτες της Ευρώπης ότι έκαναν καλά τη δουλειά μας. Εμείς ως Έλληνες ξέρουμε ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ο ελληνικός λαός υπέστη αφάνταστες θυσίες και το αποτέλεσμα ήταν δυσανάλογο.

Ερ.: Αχρείαστες θυσίες πολλές φορές.

Απ.: Στην κατάσταση που είχαμε φτάσει δυσκολεύομαι να πω ποιο είναι χρειαζούμενο και ποιο είναι αχρείαστο. Έπρεπε να γίνουν πραγματικά πάρα πολλές αλλαγές, αλλά, όπως είδαμε, οι εταίροι μας επέμεναν μόνο στις δημοσιονομικές: κόβουμε, κόβουμε, κόβουμε. Το θέμα της ανάπτυξης απεδείχθη πως δυστυχώς δεν ήταν στην πρώτη γραμμή. Η ανάπτυξη είναι η απάντηση στην κρίση: να διορθώσει τα κακώς κείμενα, το τεράστιο έλλειμμα που είχαμε και ήταν αφύσικο. Τα τελευταία 10 χρόνια πολλαπλασιάστηκε με βάση το πελατειακό κράτος, πράγματα που έχουμε ξαναπεί. Αλλά με δυο λόγια δεν θέλουμε ούτε καθαρή ούτε ακάθαρτη έξοδο. Θέλουμε βιώσιμη έξοδο με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι για την απομείωση του χρέους σε βάθος χρόνου με σταθερά επιτόκια και κυρίως με τις δικές μας προσπάθειες τι εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν είναι ότι δεν βγαίνει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, να φωνάζει δυνατά στα κεραμίδια είναι ότι έχουμε ένα σύστημα διοίκησης, ένα σύστημα ελέγχων, ένα σύστημα πελατειακό το οποίο εμποδίζει τον επενδυτή να ξέρει πότε θα αποδώσει η επένδυσή του. Αν δεν αλλάξουμε αυτά που είναι τα βασικά, να μην πάμε πολύ μακριά και μιλάμε ιδεολογικά για καθαρότητες. Τα βασικά μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα τρία χρόνια, τα βασικά. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ερ.: Κύριε Κύρκο, η αντιπολίτευση, ωστόσο, τα δύο μεγαλύτερα κόμματά της μιλούν για εκλογές εδώ και τώρα. Πώς το βλέπετε αυτό το αίτημα;

Απ.: Πάντα η αντιπολίτευση έξι μήνες μετά τις εκλογές ζητάει εκλογές. Άρα μπορώ να πω ότι ακολουθούν την πεπατημένη κακώς και το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε εκλογές πριν ακόμα κλείσουν τα μνημόνια. Ήταν μια τελείως λάθος τοποθέτηση. Δεν είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποιος φιλοδοξεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα προχωρήσει πάλι σε μια αναδιαπραγμάτευση των πάντων. Το είδαμε αυτό το παραμύθι, γλιτώσαμε στο «παρά τρίχα» την έξοδο από την Ένωση, δεν χρειάζεται να γυρνάμε σε αυτά. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως σαν ώριμο φρούτο η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να τού δώσει τη διακυβέρνηση. Εγώ πιστεύω δυστυχώς πως όπως δεν θα έχουμε καθαρές ή βρώμικες εξόδους, δεν είναι η εναλλαγή των κυβερνήσεων αυτή που δίνει ελπίδα στη χώρα. Είναι συγκεκριμένες προτάσεις όπως σας είπα. Να κάνουμε τα βασικά για τα επόμενα τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο να εκφωνήσουμε τους στόχους, να μειωθεί η φορολογία για παράδειγμα. Το ζήτημα είναι έχουμε τους τρόπους και αυτή δυστυχώς η συζήτηση πάνω στους τρόπους είναι αυτό που δεν υπάρχει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ερ.: Για τα βασικά χρειάζονται και οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις. Στην Κεντροαριστερά υπάρχει μια συζήτηση και διαφωνίες, σε ό,τι αφορά τις συγκλίσεις αυτές. Πού τις αποδίδετε;

Απ.: Αν συγκλίσεις εννοείτε το περίφημο ερώτημα, με ποιον θα πάτε, πραγματικά πιστεύω πως είναι ένα λάθος ερώτημα. Το σημαντικότερο για εμένα είναι αυτό που σάς είπα. Τι θέλετε να κάνετε; Διότι αν δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, μπορείτε να πάτε με οποιονδήποτε, μπορείτε να σχηματίσετε μια κυβέρνηση. Δεν ενδιαφέρει τη χώρα γιατί τα αποτελέσματα αυτής της σύγκλισης δεν θα τα δει ο ελληνικός λαός. Άρα εμένα δεν με απασχολεί καθόλου ποιος θα πάει με ποιον. Εμένα με απασχολεί όλοι οι πολιτικοί χώροι να μπορούν να καταθέσουν, όχι ένα όραμα που έχουν γιατί άμα βάλουμε τα οράματα μαζί, θα δούμε πως άκρες -μέσες μπορούν να συμφωνούν. Συγκεκριμένες πράξεις, αναγνώριση των συγκεκριμένων προβλημάτων και προτεραιότητα στα μέτρα που θα πάρουμε. Αν γίνει αυτή η τοποθέτηση και αυτή η συζήτηση, μετά θα δούμε και πιθανές συγκλίσεις, σίγουρα αποκλίσεις αλλά θα δούμε και το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Ερ.: Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο προγραμματικής σύγκλισης της κεντροαριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά;

Απ.: Αυτή τη στιγμή η κεντροαριστερά δεν έχει έναν προγραμματικό λόγο. Αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν προγραμματικό λόγο ούτε η ΝΔ έχει έναν προγραμματικό λόγο που να απαντά, να ξεφεύγει από εύκολες ιδεολογικές απαντήσεις και να πηγαίνει να προτεραιοποιήσει σε ένα, δύο, πέντε, δέκα, αυτά και μόνο θα κάνουμε πρώτα, άρα και αυτός είναι και ο τρόπος που προτείνουμε στον ελληνικό λαό να μάς στηρίξει. Εφόσον δεν υπάρχουν αυτά όταν μιλάμε για προγραμματικές συγκλίσεις είτε θα έχουμε την προγραμματική σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που κράτησε τρία δευτερόλεπτα μέχρι να χρειαστεί να αθροίσουν τις έδρες είτε θα έχουμε την προγραμματική σύγκλιση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ του 2012. Τότε είχαμε σαράντα ένα οραματικά στοιχεία μέσα σε ένα πολύ όμορφο κείμενο το οποίο την επόμενη μέρα είχε ήδη ξεχαστεί. Δεν μιλάμε για προγραμματικές συγκλίσεις οραμάτων, μιλάμε για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και σε αυτό δεν έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Ερ.: Και μια τελευταία ερώτηση, κύριε Κύρκο. Σε σχέση με το λεγόμενο «Μακεδονικό». Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά, μακριά ή τέλος πάντων ποια είναι η γνώμη σας για την ενδεχόμενη λύση;

Απ.: Το θέμα του erga omnes, δηλαδή η ονομασία στην οποία θα καταλήξουμε να μπορεί να χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό της χώρας και έναντι των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς σκηνικού είναι παρά πολύ σημαντικό και φοβάμαι πως η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει. Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή μια συμφωνία που καταλήγει σε ένα όνομα με προσδιορισμό και erga omnes. Aν ήταν μια τέτοια συμφωνία το κόμμα μου ελπίζω και είμαι σίγουρος θα την ψήφιζε. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τις συζητήσεις πρέπει όμως να δίνουμε ένα μήνυμα ότι ναι θέλουμε, αν το φέρει η κυβέρνηση, να είμαστε αλληλέγγυοι, να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα . Όχι, όχι, να φέρει και με αυτό την επιφορτίζουμε με την υποχρέωση να φέρει λύση. Θέλουμε λύση.