ματ-τσίπρα-με-απλή-αναλογική-αλλά-αγ-105616
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.06.2016 | 09:01

«Ματ» Τσίπρα με απλή αναλογική αλλά αγκάθι η Χρυσή Αυγή

Με κίνηση «ματ» μοιάζει η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής, μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του, ήδη προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και κατάφερε να χωρίσει τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε δύο εν δυνάμει στρατόπεδα.

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού, απέρριψαν αμέσως την πρωθυπουργική πρόταση κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικά παιχνίδια» που θα οδηγήσουν τη χώρα σε καθεστώς ακυβερνησίας. Την ίδια στιγμή θετικά ανταποκρίθηκαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Ένωση Κεντρώων και με «αστερίσκους» το ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βολεύει αφάνταστα τον πρωθυπουργό, αφού δημιουργείται η αίσθηση στην κοινωνία ότι γύρω από την πρόταση του, συγκεντρώνονται οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, του κέντρου και της παραδοσιακής Αριστεράς και απέναντι τους στέκονται οι δυνάμεις της Δεξιάς και της κεντροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίσει την πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής – πάγιο αίτημα της Αριστεράς – ως «προοδευτική» πρωτοβουλία απέναντι σε «συντηρητικά» και καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.

Βολική η πρόταση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η πρόταση, στην παρούσα φάση, βολεύει αφάνταστα και την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κυρίως την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, η οποία με κάθε τρόπο επιδιώκει να αποτινάξει από πάνω της, την κυβερνητική συμπόρευση του κόμματος της με τη ΝΔ, τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα δημιουργείται μια «εξαιρετική» ευκαιρία για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, να εξαπολύσουν βέλη εναντίον του Στ. Θεοδωράκη, περί σύμπλευσης με τη ΝΔ, προκειμένου να παρουσιαστούν ως οι μοναδικές δυνάμεις που εκφράζουν το χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δήλωναν χτες ότι δεν δέχονται «υποδείξεις» από τη ΝΔ και το Ποτάμι, για τη στάση που θα κρατήσουν με τον εκλογικό νόμο, ενώ πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ σημείωναν ότι οι «θέσεις του Ποταμιού ταυτίζονται με τη ΝΔ».

Ο Αλ. Τσίπρας, γνώριζε ότι η πρόταση του για απλή αναλογική θα επέφερε αυτές τις συγκρούσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για τον πρωθυπουργό η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση απλής αναλογική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει νέες συμμαχίες με «προοδευτικό πρόσημο» που θα του εξασφαλίσουν και πιθανές μελλοντικές πολιτικές – κυβερνητικές συνεργασίες.

Ταυτόχρονα μετά από καιρό και αφού η κυβέρνηση του έχει υπογράψει και εφαρμόζει ένα σκληρό μνημόνιο, ο Αλ. Τσίπρας, μπορεί μέσω της απλής αναλογικής να απευθυνθεί ξανά στο ακροατήριο της Αριστεράς που έχει εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη βάση αυτή οι αποκαλύψεις του ΓΓ του ΚΚΕ ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην κατ’ ίδιαν συνάντηση τους, του είπε πως «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως αριστερά, για αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα», δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εξάλλου και η αντίδραση του Μαξίμου στις δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα ήταν «χλιαρή» και καλούσε το ΚΚΕ να τηρήσει τη δέσμευση του ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι θετικό αν υπάρξει σχέδιο νόμου για «άδολη και απλή αναλογική».

Αναζητά μελλοντικούς κυβερνητικούς συμμάχους

Αν η κυβέρνηση καταθέσει νόμο για καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς κανένα μπόνους για το πρώτο κόμμα – και μάλιστα συγκεντρώσει 200 ψήφους από την παρούσα Βουλή – τότε αυτόματα δημιουργούνται νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα αποτελέσουν την μοναδική επιλογή των κομμάτων για την άσκηση εξουσίας. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το νόμο, ουσιαστικά θα «δεσμεύονται» και για την συμμετοχή τους σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει κυβερνητικό «κενό».

Ουσιαστικά λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας, μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου επιχειρεί να αναγάγει το ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή των εξελίξεων ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Για τον πρωθυπουργό η καθιέρωση απλής αναλογικής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει νέες συμμαχίες με «προοδευτικό πρόσημο» που θα του εξασφαλίσουν και πιθανές μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες ακόμα και για την παραμονή του στην εξουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς άλλες πολιτικές δυνάμεις σημειώνοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης λαμβάνει υπόψη πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο 2015 και προσέθεσε ότι η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή «μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».

Μάλιστα έσπευσε να αποκλείσει τη ΝΔ, για την οποία είπε πως «δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».

Το αγκάθι της Χρυσής Αυγής

Ωστόσο το πρωθυπουργικό σχέδιο έχει ένα «αγκάθι». Για να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, με δεδομένη το «όχι» από ΝΔ καmι Ποτάμι, χρειάζονται οι ψήφοι του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει 143 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ έχουν 17 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10 που θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης και 9 βουλευτές έχει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» την κίνηση Τσίπρα. Επίσης υπάρχουν τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές από (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ) που αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση. Το σύνολο 197. Αν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις από ΝΔ και Ποτάμι, τότε η ψήφιση της απλής αναλογικής κρίνεται από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχει ταχτεί υπέρ της καθιέρωσης της.

Σε αυτή την περίπτωση όμως η «προοδευτική» πρωτοβουλία Τσίπρα, θα γίνει «ευάλωτη» απέναντι στην κριτική της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πρωθυπουργός παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού έχει την πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως το «προνόμιο» τόσο της κατάθεσης νομοσχεδίων, όσο και ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, ειδικά στην περίπτωση που έχει καταφέρει να νομοθετήσει την απλή αναλογική…