κυβερνητικές-πηγές-αγκάθια-στις-δι-19122
ΔΗΜΟΣΙΟ | 12.08.2017 | 11:48

Κυβερνητικές πηγές: «Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με δανειστές αξιολόγηση, κινητικότητα

Στην παραδοχή ότι η υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο, όπως αυτός για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αλλά και η κινητικότητα, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της επικείμενης, τρίτης αξιολόγησης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, προχωρούν κυβερνητικές πηγές, θεωρώντας όμως ταυτόχρονα ότι είναι εφικτός ο στόχος για την υλοποίηση 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του Δεκεμβρίου εφέτος. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, στην επικείμενη αξιολόγηση υπάρχουν τα «αγκάθια» των κοινωνικών επιδομάτων και της υλοποίησης των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.).

Δεύτερο αγκάθι, είναι αυτό των αλλαγών των κοινωνικών επιδομάτων, που οδηγεί σε αναδιάταξη του προνοιακού «χάρτη» με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και σημαίνει ότι κάποιες παροχές πρέπει να επανεξεταστούν, άλλες να συγχωνευθούν και άλλες να καταργηθούν, ενώ για το 2018 αναμένεται να «οδεύσει» ο φάκελος με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν μια πρώτη επαφή στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος της νέας αξιολόγησης και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Η επαφή αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε, το πιθανότερο, στις Βρυξέλλες, όπου, άλλωστε, στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Euro Working Group.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί η νέα επισκόπηση με συνοπτικές διαδικασίες έως τα μέσα του Δεκεμβρίου, παρά τον αστάθμητο παράγοντα των γερμανικών εκλογών που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων. «Δεν ξέρω πώς μπλέκεται με τις γερμανικές εκλογές να πω την αλήθεια, δεν είμαι σίγουρος εάν πρέπει (η έναρξη της αξιολόγησης) να γίνει πριν ή μετά. Και πόσο καιρό θα πάρει να σχηματιστεί εκεί κυβέρνηση. Βλέπεις στην Ολλανδία, έξι μήνες και ακόμη δεν έχουν κυβέρνηση», δηλώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Φυσικά, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η γ’ αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από τον χρόνο εκκίνησης των διαβουλεύσεων, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Εν προκειμένω, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα δώσει τώρα «μάχη» για το (κατά το Ταμείο) δημοσιονομικό κενό για το 2018. Αντίθετα, υπάρχει η ανησυχία μήπως τον επόμενο Απρίλιο ή τον Μάιο ζητήσει την εφαρμογή κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου (σ.σ. το 2019 αντί του 2020) ή τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων, «και εφόσον φυσικά θα παραμένει μέσα το Ταμείο έως τότε» όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr : Δημόσιο -αξιολόγηση: Stop σε μετακινήσεις, αυξήσεις για τους “απείθαρχους”