κυβέρνηση-θερινό-σχέδιο-δράσης-για-τη-108044
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.06.2016 | 10:03

Κυβέρνηση: Θερινό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση της κοινωνικής πίεσης

Σχέδιο δράσης 60 ημερών συντάσσει η κυβέρνηση καθώς γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι το Σεπτέμβρη.

Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου των πολιτών για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, η εκτίμηση για μείωση της καταναλωτικής ζήτησης στο φόντο της ύφεσης του α’ τριμήνου του 2016 αλλά και η έναρξη της επόμενης αξιολόγησης του φθινοπώρου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί η καταβολή της δόσης των 7.5 δισεκ. να απέτρεψε τη στάση πληρωμών τον Ιούλιο ωστόσο τα σκληρά ορόσημα είναι μπροστά. Αυτά θα τα «θυμηθεί» η κυβέρνηση καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν σε συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι στις 22 Ιουνίου παρουσία και του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην ίδια ενότητα του προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοστέλο θα δει ατύπως (για δυο τρεις-μέρες) κάποια στελέχη της κυβέρνησης ενώ η κυρία Βελκουλέσκου δεν θα δει κανέναν.

Για να προλάβει λοιπόν μια νέα επανάληψη ενός κλίματος που δε βοηθά την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει μια σειρά από κινήσεις.

Η έναρξη πληρωμών ληξιπρόθεσμων χρεών από τέλος Ιουνίου, μετά τη λήψη της δόσης, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της επέκτασης χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του περιορισμού της φοροδιαφυγής προϊόντων καπνού και η κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό το συντομότερο (παρ΄ότι η προθεσμία) εκπνέει τέλος Οκτωβρίου εκτιμώνται ότι μπορεί να διαμορφώσουν ένα καλύτερο κλίμα με εταίρους και επενδυτικό κοινό.

Παράλληλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε αντιδιαστολή με κινήσεις τύπου «Παραιτηθείτε» αναμένεται με συνεχείς παρουσίες μέχρι την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας ρνα διαμορφώσει ένα κεντρικό αφήγημα που θα περιλαμβάνει τις αναπτυξιακές δράσεις της κυβέρνησης με αιχμή την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος ( Σύνταγμα, εκλογικός νόμος).

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο εντός του θέρους, όπου και η διάθεση των πολιτών είναι πιο χαλαρή, να διαμορφώσει κλίμα εν όψει του σκληρού Σεπτέμβρη, όπου θα πρέπει να αρχίσει να καταθέτει προτάσεις για την αξιολόγηση αλλά και να περάσει το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την τετραετία 2017 – 2020 θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης για το χρέος, την ανάπτυξης και τις δαπάνες, αλλά και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020. Κι όλα αυτά να περάσουν από τη Βουλή που ήδη θα δέχεται την πίεση της σκληρής καθημερινότητας των υπερφορολογημένων πολιτών.

Γιώργος Αλεξάκης – Reporter.gr