κυρίτσης-σημασία-έχει-η-κατανομή-των-β-110416
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.05.2016 | 14:21

Κυρίτσης: Σημασία έχει η κατανομή των βαρών, όχι ποιος ψήφισε “Ναι”

Σταθερός στην τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση “ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μένουμε – ευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει” -που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων- δήλωσε στο “MEGΑ Σαββατοκύριακο” o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, εξηγώντας ωστόσο και πάλι ότι αναφερόταν στην μετακύλιση των βαρών στους πιο εύπορους.

Ο κ. Κυρίτσης επικαλέστηκε εκ νέου αναφορά του προέδρου της ΝΔ ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευποροτέρων” και εξήγησε ότι “η πολιτική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μετακύλιση ενός κομματιού του βάρους από τους ασθενέστερους στους ευπορότερους”.

Ερωτηθείς αν θα ξανάγραφε όσα έγραψε απάντησε ότι θα το έκανε αλλά θα τα επεξηγούσε με την κατανομή της ψήφου ανά περιοχή και ανά θέση στην παραγωγή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με αυτούς που ψήφισαν “ναι” αλλά “υπάρχει η πάγια αντιπαράθεση στις κοινωνίες ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους”. “Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι ψήφισαν ‘όχι’, πολλοί φτωχοί άνθρωποι-γιατί έτσι κατάλαβαν- ψήφισαν ‘ναι’ .Το θέμα δεν είναι ποιος ψήφισε τι, αλλά η κατανομή των βαρών από τους φτωχούς στους πλούσιους”, τόνισε.

“Υπάρχει κάποιος τρόπος η εφορία να βρει ποιος έχει ψηφίσει τι;”, διερωτήθηκε και ερωτηθείς αν ήταν μια “λάθος γραφή ή κάτι το υπερβολικό” απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας ότι “αν βάλουμε κάτω τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου και του δημοψηφίσματος” θα δούμε ποιες ήταν οι επιλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το “Μένουμε Ευρώπη” δεν ήταν κομμάτι του δημοψηφίσματος αλλά “μια απελπισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει φοβισμένους ανθρώπους στην κάλπη της”.

Απαντώντας στα περί διχασμού που του καταλογίζονται είπε: “Στις 25 Ιανουαρίου, μόλις είχε αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης, είχε βγει και είχε πει ότι θέλει να εκπροσωπήσει το 40% του ‘ναι’ που είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε 6 το πρωί, λες κι εμείς στις 6 ξυπνάμε από τα μπουζούκια και κανείς δεν βγήκε να πει τίποτα”.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή του βουλευτή της ΝΔ, κ. Καράογλου, με την οποία ζητεί την παραπομπή του στην επιτροπή Δεοντολογίας κάνοντας λόγο για επικίνδυνη συμπεριφορά που προσβάλει τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, ο κ. Κυρίτσης σχολίασε: “O κ. Καράογλου είναι βουλευτής και ζητάει να παραπεμφθώ στην επιτροπή Δεοντολογίας για έκφραση γνώμης. Ωραίος βουλευτής”.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει δήλωση του Δημήτρη Μάρδα ότι δεν υπάρχει καμιά τιμωρητική διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι δεν υπάρχει κράτος που να μπορεί να ακολουθήσει την πρόταση Κυρίτση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Tόσο κατάλαβε ο κ. Μάρδας τόσο είπε”, ενώ και για άλλα στελέχη που ασκούν κριτική δήλωσε ότι “όλοι μπορούν να έχουν την άποψή τους”.

Απάντηση Καράογλου

Απαντώντας στη σημερινή αναφορά του κ. Κυρίτση, προς το πρόσωπό του, ο Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε:

«O tempora o mores! Ω καιροί, ω ήθη. Για την ακρίβεια ω (αριστεροί) καιροί, ω (αριστερά) ήθη! Σήμερα το πρωί, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο συνάδελφος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, με… εγκάλεσε στην κοινοβουλευτική τάξη υποστηρίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως ως ελεύθερος πολίτης έχει το ακαταλόγιστο να λέει και να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Ως εκ τούτου το χθεσινό μου αίτημα να παρέμβει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής μετά την πολιτικά ανήθικη και εθνικά επικίνδυνη δήλωσή του ότι η Κυβέρνηση εκλέχθηκε για να εφαρμόσει πολιτική φορολογικής θηριωδίας απέναντι σε όσους ψήφισαν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, αντίκειται στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης.

Του απαντώ, λοιπόν, πως στον πυρήνα της χθεσινής μου κριτικής δεν βρέθηκε το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, αλλά το περιεχόμενο του διχαστικού δημόσιου λόγου που εξέφρασε ως Έλληνας Βουλευτής. Αυτό στηλίτευσα, αυτός ήταν ο λόγος που ζήτησα να παρέμβει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τούτες τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία και την πατρίδα, η αναβίωση κόμπλεξ και εμφυλιοπολεμικών συνδρόμων μόνο κακό κάνουν, διότι πολύ απλά ξύνουν πληγές.

Αντιλαμβάνομαι πως όσο η Κυβέρνηση διαπιστώνει ότι κατρακυλά στη συνείδηση του κόσμου, τόσο θα προσπαθεί να διαχωρίζει τους Έλληνες σε “εσείς” και “εμείς”, σε “μενουμευρωπαίους” και “περηφανοχίτες”. Πρόκειται άλλωστε για γνωστή αριστερή τακτική, χρόνια τώρα.

Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να ασχοληθώ εκ νέου με τον κ. Κυρίτση. Εξέφρασε την άποψή του δημόσια, εκτέθηκε στην κοινή γνώμη και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά μου επαναφέρω το αίτημά για παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, διότι στα χρόνια της κρίσης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε σοβαρά με την ποιότητα των ανθρώπων που εκπροσωπούν το λαό μας εντός του Κοινοβουλίου».