καθημερινή-συνεταίρος-με-τα-εασ-ήθελε-415975
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.11.2017 | 10:24

Καθημερινή: Συνεταίρος με τα ΕΑΣ ήθελε να γίνει ο μεσάζων Παπαδόπουλος

Σχέδιο παραγωγής βομβών αεροπορίας στην Ελλάδα, τις οποίες θα αγόραζε στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία προωθούσε ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος πέραν της μεσολάβησής του στην πολύκροτη υπόθεση-συμφωνία για την πώληση βλημάτων στο Ριάντ.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της “Καθημερινής της Κυριακής”, βάσει αλληλογραφίας που επικαλείται η εφημερίδα η ηγεσία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είχε δεχθεί επισκέψεις αλλά και αλληλογραφία από τον κ. Παπαδόπουλο προκειμένου να παραχωρήσει χώρους στο Λαύριο ώστε να προχωρήσει η παραγωγή βομβών αεροπορίας ΜΚ-81, ΜΚ-82, ΜΚ-83 και ΜΚ-84 που θα κατευθύνονταν αργότερα στη Σαουδική Αραβία. Ο επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί αυτού του είδους τις βόμβες από άλλες χώρες, θα χρειαζόταν ωστόσο ειδική άδεια από τις ΗΠΑ. Πηγές κοντά στις συζητήσεις που είχαν διεξαχθεί αναφέρουν πως στόχος της σαουδαραβικής πλευράς ήταν να μπουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει οπλικά συστήματα ξεπερασμένα μεν, με ζήτηση όμως στους συμβατικούς πολέμους που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε παρουσιάσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη της Σαουδικής Αραβίας για 4.000 βόμβες ΜΚ-82, που προφανώς του είχε δοθεί από τον επιχειρηματία. Τα αποθέματα όμως δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί αυτή η ποσότητα. “Το όπλο δεν είναι διαθέσιμο”, απαντούσαν μονότονα οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας. Συνεπώς η μόνη επιλογή ήταν να παραχθεί. Σε αυτό το σημείο εισήλθαν τα ΕΑΣ που ήταν σε θέση να παράγουν αυτές τις βόμβες.

Πάντως η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία έχει και άλλα αδιευκρίνιστα σημεία. Το ΚΥΣΕΑ, όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, αποφάσισε να γίνει εξαγωγή στη Σαουδική Αραβία 300.000 βλημάτων των 105 χιλ. Όμως η σαουδαραβική στρατιωτική αποστολή που ήρθε στη χώρα μας στις 29 Αυγούστου 2017, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι ενδιαφέρεται μόνο για 100.000 βλήματα.

Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα. Επίσης, το έγγραφο των Σαουδαράβων που παρουσιάσθηκε ως πιστοποιητικό τελικού χρήστη από τον κ. Καμμένο αναφέρει ως τύπο προς εξαγωγή όπλου την αεροπορική βόμβα ΜΚ-82 και όχι τα προς εξαγωγή βλήματα.