γάλλος-ο-επικεφαλής-του-υπερταμείου-ι-93960
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.09.2016 | 14:55

Γάλλος ο επικεφαλής του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων

Ο έμπειρος τεχνοκράτης και στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, Ζακ λε Παπ (Jacques le Pape) τέθηκε επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, Λε Φιγκαρό ( Le Figaro).

Ο γάλλος αξιωματούχος, λάτρης των τεχνών και της όπερας, δούλεψε για ένα διάστημα ως αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, στο Μπερσί, την εποχή που η νύν διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Εχει δουλέψει στο πλευρό επίσης των υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών, ενώ επί τρία χρόνια ήταν γενικός γραμματέας της αεροπορικής εταιρίας Air France-KLM, από την οποία έφυγε φέτος το καλοκαίρι.

Οπως επικαλείται η γαλλική εφημερίδα, οι ικανότητες του le Pape έχουν αναγνωρισθεί ήδη από τα χρόνια που δούλευε στο υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου,η εμπειρία του τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τον καθιστούν έναν ιδανικό υποψήφιο για την προεδρία του εποπτικού συμβουλίου για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Το «γαλλικό κλειδί» συζητιόταν εδώ και καιρό παρασκηνιακά ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση, καθώς ο νόμος ορίζει μεν ότι ο πρόεδρος (Ευρωπαίος) του Εποπτικού Συμβουλίου (supervisory board) ορίζεται από τους θεσμούς, αλλά, δεδομένου του δικαιώματος βέτο που έχουν αμφότερες οι πλευρές έναντι των υποψηφίων της άλλης, επιδιώκεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί με στοιχειώδη συναίνεση.

Η επιλογή ενός Γάλλου θεωρείται πιο «εύπεπτη» πολιτικά λύση για την κυβέρνηση από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού, καθώς η Αθήνα θα μπορεί να την αποδώσει στη «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρ. Ολάντ, ενώ επιπλέον το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει «κλειδώσει» ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ο Ζακ Λε Παπ, ενώ το δεύτερο μέλος του, που, όπως ορίζει ο νόμος, θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, θα είναι Ισπανός.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους τρεις Ελληνες που έχει προτείνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τις θέσεις που απομένουν. Επισήμως, η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο των υποψηφίων από τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ασκεί μεν τη διοίκηση του Ταμείου, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, καθώς είναι αυτό που θα πρέπει να στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου. Η ελληνική πλευρά δεν έχει δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο.