ευρωμεσογειακή-σύνοδος-δυσφορία-γερ-93184
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.09.2016 | 14:32

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Δυσφορία Γερμανών και καρφιά απαξίωσης

Ανώτατοι γερμανοί αξιωματούχοι στην ΕΕ εφιστούν την προσοχή των χωρών της Νότιας Ευρώπης κατά της άσκησης πίεσης προκειμένου να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, λέγοντας ότι μια ισχυρή και σταθερή Ένωση είναι πιο ουσιαστικής σημασίας από ποτέ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. Αυτό μεταφέρει το πρακτορείο Reuters σημειώνοντας ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός συναντιέται σήμερα στην Αθήνα με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ.  Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα «ευχαριστώ» στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες» είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής.

«Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κ. Τσίπρας καθυστερεί όμως». Με ειρωνική διάθεση αντιμετώπισε την εν εξελίξει Σύνοδο του Νότου που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, την ώρα που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσερχόταν στο Eurogroup δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τη Σύνοδο. Εκείνος τότε χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών και αμέσως πρόσθεσε: “Όταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο”. Όπως αναφέρεται από το Reuters ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει να κερδίσει στήριξη για μια κίνηση κατά της λιτότητας, μια άμεση πρόκληση έναντι της απαίτησης του Βερολίνου για αυξημένα μέτρα λιτότητας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Ο γερμανός ευρωβουλευτής Markus Feber, μέλος του αδελφού κόμματος της Μerkel στη Βαυαρία δήλωσε στην ε/φ Die Welt ότι ανησυχεί ότι οι χώρες του Νότου της Ευρώπης ενδέχεται να διαμορφώσουν μια «συμμαχία αναδιανομής» που θα απειλήσει την δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Guenther Oettinger, επίσης, εξέφρασε αμηχανία σε σχέση με την συνάντηση στην Αθήνα τονίζοντας στην Passauer Neue Presse ότι «δεν θα ήταν καλό να βαθύνει ο διχασμός μεταξύ κ-μ της ΕΕ με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα… και εκείνων με ελάχιστα δημοσιονομικά ζητήματα». Μιλώντας στην ίδια ε/φ ο κ. Ferber, αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. [Reuters].

Την ίδια ώρα το Bloomberg αναφέρει ότι η  Angela Merkel μόλις που θα έχει τελειώσει το γεύμα στην Καγκελαρία στο Βερολίνο με τρεις ομολόγους της στην ΕΕ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα φιλοξενεί συνάντηση πέντε χωρών της Νότιας Ευρώπης στην ελληνική πρωτεύουσα. Η διπλωματία της Παρασκευής μπορεί να έχει διαφορετικούς τόνους, ωστόσο οι ηγέτες από το Βορρά και το Νότο συμφωνούν επί της κεντρικής πρόκλησης που προδιαγράφεται: ανασύνταξη της Ευρώπης μετά την απόφαση του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ. Εν μέσω της μαζικής εισροής προσφύγων, του επιπέδου-ρεκόρ της ανεργίας των νέων και της ανόδου του λαϊκισμού, που διαβρώνει την στήριξη προς τα εγκαθιδρυμένα κόμματα, το Brexit έχει πυροδοτήσει την συνείδηση ότι η ΕΕ έχει ανάγκη να στρέψει εκ νέου την προσοχή σε πολιτικές που θα σχετίζονται περισσότερο με τα 500 εκατ. των κατοίκων της, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο. Στην Αθήνα, σημειώνει,  ο Τσίπρας θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας με στόχο να σφυρηλατηθεί ένα κοινό όραμα για ζητήματα που περιλαμβάνουν την μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να «προστεθεί μια Μεσογειακή προοπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα», όπως τονίζει το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού.