ευρωκοινοβούλιο-πρωτοβουλία-συμπόρ-101988
ΚΟΣΜΟΣ | 18.07.2016 | 17:00

Ευρωκοινοβούλιο: Πρωτοβουλία συμπόρευσης σοσιαλιστών, πρασίνων και αριστερών

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων προχώρησαν στη συγκρότηση της νέας πολιτικής κίνησης «Προοδευτική ομάδα» (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά έρχεται σε συνέχεια πρωτοβουλιών σε διακυβερνητικό επίπεδο να έλθουν κοντά οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ως αντίβαρο της κυριαρχίας της Χριστιανοδημοκρατίας στην ΕΕ. Ήδη την Παρασκευή στη Ρώμη συναντήθηκαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων “κεντροαριστερής” κατεύθυνσης από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία σε μια προσπάθεια συνεννόησης. Από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έδωσαν το παρόν.

Στην προσωρινή εκτελεστική επιτροπή της πρωτοβουλίας των εκλεγμένων εκπροσώπων στο ΕΚ συμμετέχουν από την ευρω-ομάδα της Αριστεράς ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημουλης (ΣΥΡΙΖΑ- Ελλάδα), ο Φάμπιο Ντε Μάσι (Die Linke, Γερμανία) ο Κούρτσιο Μαλτέζε ( L’altra Europa con Tsipras, Ιταλία). Συμμετέχουν επίσης από την ομάδα των Σοσιαλιστών ο Γκιγιόμ Μπαλάς (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γαλλία), ο Εμανουέλ Μορέλ (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γαλλία) και ο Σέρτζιο Κοφεράτι (Σοσιαλιστές, Iταλία). Από την ομάδα των Πρασίνων, η Έβα Ζολί (Πράσινοι, Γαλλία) και ο Έρνεστ Ουρτασούν (Ισπανία). Στις διαδικασίες συγκρότησης της «Προοδευτικής Ομάδας» συμμετέχουν 100 περίπου ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το οποίο θα δοθεί αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, οι ευρωβουλευτές είναι «πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη, μη βιώσιμη και άδικη Ευρώπη» και καλούν όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου «που στηρίζουν τις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αειφορίας» να συμμετάσχουν στη διακομματική αυτή προσπάθεια «να ενισχυθούν οι προοδευτικές φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο», με στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα» με περισσότερη κοινωνική ισορροπία, αλληλεγγύη και δημοκρατική συμμετοχή των λαών. Η πρώτη επίσημη εκδήλωση της «Προοδευτικής ομάδας» έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο και θα είναι μια συζήτηση σε βάθος για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Το κείμενο της διακήρυξης

Η «Προοδευτική ομάδα» είναι ένας χώρος διαλόγου που θα βασίζεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ανοιχτή συζήτηση. Στοχεύει στην ανάλυση των διαφορών και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει ιδρυθεί από προοδευτικούς ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στηρίζουν τις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αειφορίας.

«Σήμερα, η Ευρώπη δεν πληροί τους βασικούς στόχους του εκδημοκρατισμού, της κοινωνικής και οικολογικής προόδου. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη μέλη της έχουν μετατραπεί ως επί το πλείστον σε εργαλείο μιας άγριας και επιθετικής παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζεται από μια ουσιαστική έλλειψη δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών και των λαών της.

Στόχος της «Προοδευτικής ομάδας» είναι να ενισχύσει τις προοδευτικές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς, τα προοδευτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες με διαφορετικά πολιτικά υπόβαθρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη, μη βιώσιμη και άδικη Ευρώπη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την οικολογία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο, είναι περισσότερο από απαραίτητο, να μιλήσουμε, να δούμε τις διαφωνίες μας και τα σημεία στα οποία συγκλίνουμε, προκειμένου να δράσουμε καλύτερα συλλογικά. Σε αυτό το πνεύμα, δύο εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν: η συζήτηση μεταξύ των μελών διαφορετικών πολιτικών ομάδων ώστε να καταλάβουμε τι μας ενώνει και τι μας διαφοροποιεί και η παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, όταν οι κοινωνικές και δημοκρατικές αρχές και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη απειλούνται στην Ευρώπη».