eurogroup-κυβέρνηση-ναι-στα-νέα-μέτρα-αλλά-μόν-59306
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.02.2017 | 10:34

Eurogroup-Κυβέρνηση: Ναι στα νέα μέτρα αλλά μόνο με αντισταθμιστικά

Με την γραμμή «ναι στον συμβιβασμό και στην επιβολή νέων μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά μόνο αν υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις» προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο απογευματινό Eurogroup, επιδιώκοντας μια καταρχήν συμφωνία, σε «πολιτικό επίπεδο» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει καταρτίσει σχετική λίστα με τις δικές του «κόκκινες γραμμές και απαιτήσεις» την οποία θα παρουσίασει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι θα αποδεχτεί τη λήξη νέων μέτρων, εφόσον και αυτοί συνυπογράψουν την προώθηση «αντίμετρων» που θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Με τη εντολή του πρωθυπουργού: «Ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ λιτότητας», οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, θα επιδιώξουν σήμερα να «κερδίσουν» μια καλή συμφωνία στο Eurogroup.

Στη βάσει αυτή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το οικονομικό επιτελείο, έχει καταθέσει ήδη ένα πακέτο προτάσεων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί πιέζουν τα νέα μέτρα να νομοθετηθούν άμεσα, απαιτώντας τα μισά από αυτά τουλάχιστον, ύψους 1,8 δισ. ευρώ να ληφθούν προληπτικά το 2018 και τα υπόλοιπα το 2019.

Πάντως η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι μπορεί να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί μόνο εφόσον το δημοσιονομικό μείγμα που θα προκύψει θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα στην απαίτηση των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου απαντά ότι διεκδικεί και προτείνει ισοδύναμα, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ, που αφορούν είτε την εστίαση είτε την κατανάλωση κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018, φέρνει στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων τη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη, μέσω του κόφτη αναίρεσης -δηλαδή εφόσον επιβεβαιωθεί ο δημοσιονομικός χάρτης που προβλέπει η ελληνική πλευρά, τότε να μην εφαρμοστούν τα εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα.

Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019.

Μείωση του αφορολόγητου

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολόγητου, αλλά και της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Το σενάριο μείωσης του αφορολόγητου λέει ότι το όριο θα πέσει από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα πέσει έτσι στα 1.300 ευρώ καθώς θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φορολογική κλίμακα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αύξηση στον φόρο που πληρώνουν οι πολίτες , ενώ για πρώτοι φορά θα πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο οι πλέον φτωχοί εργαζόμενοι με αποδοχές ως 9.000 ευρώ.

Μειώσεις στις συντάξεις

Οι δανειστές επίσης ζητούν και άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και στη θέση του, φαίνεται ότι στηρίζουν πλέον και οι Βρυξέλλες. Αν εφαρμοστεί περικοπή στην προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα μειωθούν από 10 ως και 36%!

Στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον δεχτεί τη σταδιακή κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, να γίνει κλιμακωτά, απ’ το 2019 μέχρι το 2025.

Τι σημαίνει όμως απώλεια της προσωπικής διαφοράς; Ιδού κάποια παραδείγματα περικοπών ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης:

Έτη ασφάλισης Συντάξιμος μισθός Σημερινή σύνταξη Νέα σύνταξη Μείωση
40 1.365 1.037 968 69
37 1.466 1.000 922 78
37 1.102 808 794 14
36 1.195 843 807 36
35 2.198 1.344 1.27 217

Τα αντισταθμιστικά που ζητά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των δανειστών προτείνει να αποδεχτούν οι θεσμοί τη νομοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως:

  1. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, καθώς και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

2. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

3. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, σε είδη πρώτης ανάγκης.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ ειδικά για κατηγορίες πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

5. Καμιά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Τι λένε οι θεσμοί

«Εμείς έχουμε κάνει παραχωρήσεις σε επίπεδα που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, πολιτικά», σημειώνουν με έμφαση στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές δέχονται να προνομοθετηθούν μειώσεις φόρων, αλλά με ισχύ μόνο στην περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στα εργασιακά, οι θεσμοί ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαμορφώθηκε με τους μνημονιακούς νόμους τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Τα δύο σενάρια

Με αυτά τα δεδομένα, στο καλό σενάριο, η κυβέρνηση αποδέχεται στο αυριανό Eurogroup τις απαιτήσεις των δανειστών αφού πρώτα αυτοί έχουν δεχτεί τα «αντισταθμιστικά», οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, είτε αυτή είτε την επόμενη εβδομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πιθανή στο Eurogroup τον Απρίλιο.

Στο κακό σενάριο, η κυβέρνηση απορρίπτει το πλαίσιο των δανειστών και οι δανειστές τα αιτήματης της Αθήνας, η αβεβαιότητα παρατείνεται και η λύση θα βρεθεί τον Ιούνιο, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο και ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ.