επίθεση-στην-κυβέρνηση-για-απορρόφησ-63542
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 31.01.2017 | 14:33

Επίθεση στην κυβέρνηση για απορρόφηση ΕΣΠΑ από Μπακογιάννη, Δήμα, Σπυράκη

«Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει κάνει τέτοιες θυσίες με πόνο και προσπάθεια, για να φτάσουμε μέσα σε δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τολμάει ένα στέλεχος της κυβέρνησης να λέει ότι όλες οι θυσίες μπορεί να πάνε χαμένες», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη σχετικά με το νόμισμα*.

«Να εξηγήσουν τι κάνουν και τι μπορούν να κάνουν. Αν δεν μπορούν, να προχωρήσουν σε εκλογές. Δεν έχουν δικαίωμα να ρίξουν την πατρίδα στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου.

Συγκεκριμένα είπε, ότι ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει τον κ. Τσίπρα, που πριν από μερικές ημέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε δηλώσει ότι έχουμε κάνει όλα όσα έχουμε συμφωνήσει.

«Η χώρα και η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους δανειστές να έρχονται να ζητούν τέτοιες απαιτήσεις. Αναμένω μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση», πρόσθεσε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης και για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι. Η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη να τους μοχλεύσει, ώστε τελικός αποδέκτης να είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αρνείται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα. Αποδεικνύεται ως ο καλύτερος μαθητής στη δημιουργική λογιστική. Καθοδηγείται από τις ιδεοληψίες της. Δεν έχει στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Μπερδεύει τον στόχο με τη στόχευση», συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία, μετά από σχετική ερώτηση εκτίμησε, ότι πόροι στην πραγματική αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα φτάσουν ποτέ με τη σημερινή κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε για μια διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ.

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να πετύχουμε τους οικονομικούς στόχους, αλλά πρωτίστως τους αναπτυξιακούς. Να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας και όχι επιδόματα», υπογράμμισε, αναλύοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου της ΝΔ.

«Την ώρα που η αγορά διψάει για ρευστότητα, λόγω ανεπάρκειας και καθυστερήσεων της κυβέρνησης, τα χρήματα δεν τα εκμεταλλευόμαστε και κάποια επιστρέφουν στην Ευρώπη», εξήγησε από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για το ΕΣΠΑ, Χρήστος Δήμας.

Δήλωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ο στόχος ήταν να απορροφηθούν 2,28 δισ., τελικά απορροφήθηκαν 1,61 δισ. ευρώ, λιγότερα δηλαδή κατά 30%.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ σχολίασε πως «αν είχαν πέσει 1,6 δισ. ευρώ στην πραγματική αγορά, θα το είχαμε αντιληφθεί όλοι μας».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ανέλυσε τη χρησιμότητα του σχεδίου Γιούνκερ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είπε ότι ήδη στην Ευρώπη επωφελούνται από αυτό το εργαλείο, 385.000 μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.

Η κ. Σπυράκη κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το σχέδιο Γιούνκερ, ενώ παράλληλα επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ονοματίσει εθνική αναπτυξιακή τράπεζα.

Επ’ αυτού εξήγησε ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που πήρε από τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσχοβισί, η Κομισιόν έχει κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει ενέργειες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

* Σημειώνεται ότι ο κ. Ξυδάκης , σε συνέντευξή του το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι ανέφερε χαρακτηριστικά «Άμα ανοίξουν οι άλλοι τη συζήτηση για τη δραχμή, εσύ τι θα πεις; Εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε, τι θα πεις;». Η φράση του ερμηνεύτηκε από κάποια ΜΜΕ ότι υποστηρίζει επιστροφή στη δραχμή, γεγονός που διαψεύδει ο πρώην υπουργός, με ανάρτησή του στο facebook. Ο κ. Ξυδάκης σε κείμενο που τιτλοφορεί “Περί δαιμονίων”, τονίζει:

«Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο» και μεταξύ άλλων επισημαίνει πως αυτό που υποστήριξε είναι ότι: «είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια» και σε αυτό το πνεύμα «υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».