συμπαράσταση-τσίπρα-στον-αγώνα-των-κα-256024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.06.2013 | 15:18

Συμπαράσταση Τσίπρα στον αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού

«Όπως πριν ενάμισι χρόνο έσπασαν τα μούτρα τους στην Κερατέα, έτσι και τώρα θα φάνε τα μούτρα τους στη Χαλκιδική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση στην Ιερισσό και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να κάνει επίδειξη πυγμής στη Χαλκιδική, ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό, σε μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την επένδυση χρυσού και όσους δεν τη θέλουν κι έτσι επιχειρεί να μετατρέψει τη Βόρεια Χαλκιδική σε «Λωρίδα της Γάζας» και«εμπόλεμη ζώνη».

«Η κυβέρνηση σας αποκαλεί τρομοκράτες, αλλά εσείς είστε αγωνιστές για τη ζωή», είπε στους συγκεντρωμένους και παρατήρησε πως «δίνουν άνισο αγώνα, διότι απέναντί τους έχουν προστατευμένα, διαπλεκόμενα συμφέροντα, πίσω από τα οποία κρύβονται κέρδη δισεκατομμυρίων και σκάνδαλα, ιστορίες λεηλασίας του δημόσιου πλούτου».Κατήγγειλε, επίσης, ότι μοιράζονται «ψίχουλα, αριστερά και δεξιά, για να σπάσει ο αγώνας» των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση”.

Εκπρόσωπος των επιτροπών αγώνα των κατοίκων διαμαρτυρήθηκε ότι δύο κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στις φυλακές, τους χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» και ζήτησε την αποφυλάκισή τους. Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να έχει ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες εναντίον της εξόρυξης χρυσού.

Λίγο πριν φτάσει στην Ιερισσό, ο κ. Τσίπρας «έπεσε» σε μπλόκο μεταλλωρύχων, στη διασταύρωση Μ. Παναγιάς-Πλανών. Οι μεταλλωρύχοι τού επέδωσαν ψήφισμα και του ζήτησαν «να μην ξεσηκώνει» τους κατοίκους κατά της επένδυσης χρυσού. Στην ομιλία του στην Ιερισσό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι εργαζόμενοι στην επένδυση χρυσού είναι «όμηροι» και χρησιμοποιούνται ως «ασπίδα» από την κυβέρνηση και την ιδιοκτησία της επένδυσης. Γι’ αυτό, επισήμανε ότι το συμφέρον τους είναι να αγωνιστούν για τη γη και τον αέρα που αναπνέουν και όχι για το συμφέρον του εκάστοτε εργοδότη.

Στις κατηγορίες ότι δεν ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας στην επένδυση χρυσού, απάντησε πως φυσικά και νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας. Όμως, αναρωτήθηκε, πόσες εκατοντάδες, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στον τουρισμό, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και άλλες δραστηριότητες, εξαιτίας των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού.