η-ελληνική-αξιολόγηση-τροφοδοτεί-την-71540
ΚΟΣΜΟΣ | 22.12.2016 | 12:53

Η Ελληνική αξιολόγηση τροφοδοτεί την κόντρα Junker – Schäuble

Η κόντρα μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z. C. Junker (Ζ.Κ. Γιούνκερ) και του υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble (B. Σόιμπλε), για τη συνολική πορεία της Ευρώπης ξεδιπλώνεται και στην υπόθεση ολοκλήρωσης της δεύτερης  αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι η σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που επιδιώκει την συνέχιση αυτής της πολιτικής λιτότητας σε όλη την ευρωζώνη, συσσωρεύοντας τερατώδη πλεονάσματα στην εθνική οικονομία της Γερμανίας, αλλά εντείνοντας τις μακροοικονομικές ισορροπίες της ζώνης του Ευρώ βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής Junker που επιδιώκει τη δημοσιονομική χαλάρωση αλλά, και, παράλληλα, την αποτροπή διαλυτικών φαινομένων ή ακόμα και υλοποίησης των γερμανικών σεναρίων μια σκληρής ζώνης ευρώ των «ολίγων».

Εκεί εμφιλοχωρεί κι ένας μακρύς ανταγωνισμός και μια καχυποψία της Γερμανικής πλευράς προς την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι διευθυντής του γραφείου του κ. Junker  είναι ο γερμανός Martin Selmayr (Μάρτιν Σέλμάγιερ), στέλεχος από τον ….σκληρό πυρήνα του CDU. Το περιβάλλον πέριξ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυρίως η Επιτροπή είναι ένα από τα όπλα της Γαλλίας στην προσπάθειά της να «ανακόψει» – αν ανακόπτεται – η Γερμανική επέλαση και η προσπάθεια ολικής κυριαρχίας στην ΕΕ. Γι’αυτό και το γνωστό «γαϊτανάκι» που παίζεται κάθε φορά, όταν το Ελληνικό πρόβλημα ανακύπτει, πολλές φορές βέβαια και με την υπαιτιότητα της Ελλάδας. Μάλιστα, το περιβάλλον αυτό επιθυμεί την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελληνική υπόθεση ως αντίβαρο στη γαλλική «μαλθακότητα» της επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό είναι εμφανές, μιλώντας με κοινοτικές πηγές και κύκλους με επικοινωνία με τον Scauble, ότι είναι διαφορετικές οι στοχεύσεις εν όψει του αδιεξόδου που έχει προκύψει μετά τις κινήσεις Τσίπρα για παροχές. Παρά το γεγονός  ότι αυτές φαίνεται να ενόχλησαν σφόδρα ακόμα και τους βασικούς υποστηρικτές της ελληνικής κυβέρνησης και δη την Επιτροπή, η πεποίθηση στα γραφεία της Επιτροπής στο Berlaymont είναι ότι αφενός δε χρειάζονται τα μέτρα του ΔΝΤ κι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.

Αργά χθες το βράδυ πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και απέφυγαν να προβλέψουν το πώς και το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόνιζαν: «Η Κομισιόν πάντα έλεγε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου». Μάλιστα δεν έκρυβαν την αμηχανία τους για τη σκληρή στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που με την επικουρία των γνωστών «δορυφόρων» επέβαλε το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος, επιχειρώντας τη σύνδεση τους με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι κινήσεις αυτές, που δεν είναι οι μόνες του Γερμανού υπ. Οικονομικών, εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι οδηγούν σε απαξία τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς υπονομεύεται ο ρόλος της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ουσιαστικά αυτήν την ώρα μοναδικός σύμμαχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η Επιτροπή, παρά το ότι εκτιμά ότι η κίνηση με το «πακέτο Τσίπρα» επέφερε ένα πλήγμα στην προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Δεν είναι, έτσι, τυχαίο ότι καλά κρατεί η διαμάχη της Κομισιόν με το ΔΝΤ, ειδικά μετά από τη χθεσινή απάντηση του- πάλι μέσω του γνωστού blog- στα στοιχεία που επικαλέστηκε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Ταμείου για το αφορολόγητο και τις συντάξεις στην Ελλάδα. «Εμείς επιμένουμε ότι δεν χρειάζονται κι άλλα μέτρα», σημείωσαν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και για το 2018 που ο στόχος του πλεονάσματος ανεβαίνει στο 3,5%, η εκκρεμότητα είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου απολύτως διαχειρίσιμη και σε καμία περίπτωση ικανή από μόνη της για να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση.

Μάλιστα πηγές της Επιτροπής αναμένουν την επικεφαλής του ΔΝΤ G. Lagarde, μετά το κλείσιμο των προσωπικών της υποθέσεων, να παίξει με αξιώσεις το ρόλο της. Δηλαδή  να «μαζέψει» τα πράγματα στο Ταμείο (να σταματήσει τις αυτόνομες κινήσεις αξιωματούχων π.χ. Tomsen) και να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή, εισφέροντας εποικοδομητικά στην Ελληνική υπόθεση. Μάλιστα τονίζουν ότι μέτρα όπως τα ζητεί ο P. Tomsen δε χρειάζονται για το 2019 παρά μόνον μια διευθέτηση ενός μικρού δημοσιονομικού κενού. Το ζήτημα είναι ότι η Επιτροπή, δε βάζει τα λεφτά στον ESM, έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο κι όχι καταλυτικό στη λήψη απόφασης. «Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια» τονίζει ο Wolfgang Schäuble σε συνέντευξή του στην εφημερίδα DIE ZEIT. Απλά ξεκαθαρίζει τα πράγματα.