δραγασάκης-μηδενική-ανοχή-στη-διαφθο-87868
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.10.2016 | 15:51

Δραγασάκης: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά απ΄όπου και αν προέρχεται

Χτύπημα στην καρδιά της διαφθοράς με μηδενική ανοχή, απ’ όπου κι αν προέρχεται, διαμηνύει η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στην ημερίδα «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς-Πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ» που διοργάνωσε η ΓΓ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης, η μάχη της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς είναι μάχη για τη δημοκρατία, το συλλογικό συμφέρον και το νέο κοινωνικό ήθος της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Παράλληλα, είπε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση, η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί κορυφαίο πολιτικό στόχο για την ανάκαμψη του δημοσίου συμφέροντος, επισημαίνοντας πως «η διαφθορά είναι και μια εκδήλωση παθογενειών που ευνοήθηκαν από το καθεστώς απορρύθμισης και ακραίου ατομισμού που εξέθρεψε ο νεοφιλελευθερισμός».

«Η διαφθορά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο»

Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για διεθνοποιήση της διαφθοράς, παρατηρώντας πως «δεν είναι μυστικό ότι πίσω από μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας υπήρξε διαπλοκή και ξένων εταιριών, όπως σε τηλεπικοινωνίες, φάρμακα και άλλες υποθέσεις».

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως η ελληνική κοινωνία έπειτα από «εννιά χρόνια ύφεσης, πρωτοφανούς ανεργίας και φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων της έχει δείξει ισχυρές αντοχές», και πρόσθεσε πως αυτό «το βλέπουμε στις ποικίλες μορφές αλληλεγγύης που αναπτύσσονται μέσα στη, κοινωνία συχνά αθόρυβα αλλά πάντα ουσιαστικά. Το βλέπουμε στη στάση της κοινωνίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και την υποδοχή των προσφύγων».

Τέλος στην ασυλία των ισχυρών

Αναφερόμενος στις αιτίες για την πολύμορφη κρίση εμπιστοσύνης, σημείωσε ότι το υπόβαθρο της κρίσης εμπιστοσύνης, πέρα από τις όποιες ειδικότερες αιτίες της, βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ασυδοσία των συμφερόντων, την ατιμωρησία των υπευθύνων, την ασυλία των ισχυρών, σ’ ένα περιβάλλον γενικευμένης απορρύθμισης και επιβράβευσης ακραίων ατομικιστικών συμπεριφορών.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημείωσε ότι αυτή διαρθρώνεται σε τρία διακριτά επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο και το πιο άμεσο είναι αυτό που αναφέρεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα, επεισόδια και εμβληματικές περιπτώσεις διαφθοράς.

Το δεύτερο επίπεδο πολιτικής είναι αυτό της εξάλειψης συγκεκριμένων αιτιών, καθώς και η διασφάλιση αποτελεσματικών συστημάτων ρύθμισης και ελέγχου σε περιοχές που λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς, θέματα δηλαδή που εμπίπτουν στο πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

Το τρίτο επίπεδο συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας, «στην ανάγκη να περάσουμε από λογικές ανάθεσης, ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων σε μια κοινωνία των δικαιωμάτων και σε μια πολιτική που στηρίζει τα δημόσια αγαθά και διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σ’ αυτά».