δραγασάκης-αύξηση-μισθών-ακόμη-και-φέ-160126
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.04.2018 | 12:38

Δραγασάκης: Αύξηση μισθών ακόμη και φέτος

«Πρέπει να επιταχύνουμε και να μην αφήσουμε εκκρεμότητες». «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε καλή οργάνωση και προχωράμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ προανείγγειλε ότι αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη και φέτος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η χώρα δεν είναι έτοιμη για την έξοδο από τα μνημόνια, είπε: «Ακόμα και στις συνθήκες τις σημερινές, η χώρα έχει μπει σε μια σταθερότητα. Είμαστε σε μια περιοχή που “μας έχουν ανάγκη”, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Με ενδιαφέρει η χώρα και η κυβέρνηση να έχουμε μια αυτογνωσία των δυνατοτήτων μας. Ορισμένοι τομείς προχωρούν πολύ γρήγορα μπροστά. Κάποιες εσωτερικές δυνάμεις είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα περί προληπτικής γραμμής στήριξης, ο κ

. Δραγασάκης ανέφερε: «Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για προληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση προχωράει, από πέρυσι αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, χωρίς “ουρές”. Έχουμε συμφωνήσει σε μια στρατηγική απεξάρτησης, δημιουργούμε αποθέματα ταμιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες από την αγορά, προσπαθούμε να έχουμε στον “κουμπαρά” 20 εκ. ευρώ σαν ασπίδα προστασίας».

Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε ακόμη κατηγορηματικός ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού. «Είναι αυτονόητο ότι οι μισθοί δεν πρέπει μόνο να μειώνονται αλλά και να αυξάνονται. Η πτώση μισθών έχει τελειώσει και πρέπει να πάμε σε αύξηση. Αυτό είναι κάτι που το υπουργείο το μελετάει, μπορεί και φέτος», σημείωσε. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Για τις τράπεζες και τα stress test είπε: «Τελειώνουμε με τις τράπεζες θετικά, είναι καθαρές από τα stress, αλλά η πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί. Να τελειώσει το ζήτημα του χρέους, να έχουμε μπροστά μας το τοπίο καθαρό και μετά να προχωρήσουμε σε όσα σχεδιάζουμε». «Εφόσον βγούμε από το πρόγραμμα και ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει και με τις συντάξεις», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, απαντώντας στο αν η μείωση των συντάξεων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ένα ανοιχτό γραφείο. Η ανάπτυξη γίνεται έξω, στον κόσμο. Το υπουργείο μας είναι ανοιχτό για πλήρη ενημέρωση προς όποιον ενδιαφέρεται. Στην αναπτυξιακή πολιτική και το παραγωγικό μοντέλο, μπαίνουν ζητήματα σχεδιασμού μακράς διάρκειας. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η δημοσιονομική συρρίκνωση», ανέφερε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Η ανασυγκρότηση που χρειάζεται η χώρα, απαιτεί μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Εάν το ΚΙΝΑΛ θέλει να προχωρήσει όπως είναι τώρα με τη λογική των ίσων αποστάσεων και συγκάλυψης των διαφορών, είναι δικό του θέμα, δεν θα αντέξει να πάει στις εκλογές έτσι. Αν κρίνει πως θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και πάρει θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θετικός σε διάλογο».

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δήλωσε: «Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είναι γνωστό πώς προέκυψε. Θα τη δούμε μετά το τέλος του προγράμματος. Αν κάποτε γίνει μια βαθμολόγηση δεν ξέρω τί βαθμό θα πάρουν αυτοί που κρίνουν έναντι του ιδίου».

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της ALCO για το News 24/7, ο Γ. Δραγασάκης είπε: «Υπάρχει μια κρίση εκπροσώπησης, ζούμε μια ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Οι νέες διαχωριστικές γραμμές είναι το ζητούμενο, μετά το μνημόνιο αντιμνημόνιο. Έχουν να κάνουν με βάση το σχέδιο για το μέλλον. Εκεί υπάρχει χώρος για επανατοποθέτηση όλων μέσα από διαλόγους και αντιπαραθέσεις. Το νέο υποκείμενο θα έχει τη μορφή αστερισμού μιας μεγάλης συμμαχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκεί, το πεδίο είναι ανοιχτό και όποιος νομίζει πως μπορεί να μετέχει βάσει των δικών του αξιών, θα τα βρούμε στην πορεία. Όσοι νομίζουν πως το μέλλον είναι οι μηχανισμοί που οδήγησαν στη χρεωκοπία, και όχι ένα νέο μοντέλο, τότε μπορούν να πορευτούν με τον κ. Μητσοτάκη».