δημαρ-υπέρ-του-δημόσιου-χαρακτήρα-των-261808
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.04.2013 | 20:45

ΔΗΜΑΡ: Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών επιχειρήσεων

Δημοτικές επιχειρήσεις και κοινωνικές υπηρεσίες, με δημόσιο και όχι ιδιωτικό χαρακτήρα, θέλει η ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που δυσχεραίνουν πολύ τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν επιδεικνύεται ιδιαίτερη «θέρμη» από την πλευρά της κυβέρνησης για να επιλυθούν. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε σήμερα από το Βόλο ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του τομέα της Αυτοδιοίκησης του κόμματος Δημήτρης Αναγνωστάκης, η ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένη να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό και γι αυτό ξεκίνησε συναντήσεις με δημάρχους και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό, κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τους δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης των δήμων Βόλου και Αλμυρού, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στο δημαρχείο Βόλου με θέμα την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και εισηγητές τους Δημήτρη Αναγνωστάκη, βουλευτή ΔΗΜΑΡ, Φώτη Λαμπρινίδη, αντιδήμαρχο Βόλου και Απόστολο Παπατόλια, γενικό γραμματέα της ΕΝΠΕ και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΝΕ της ΔΗΜΑΡ στη Μαγνησία Παντελής Μαστρογιάννης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι απαξιώνεται και υποβαθμίζεται και συκοφαντείται είτε δικαιολογημένα, είτε αδικαιολόγητα, καλείται να υποκαταστήσει το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος κι αυτό κάνει.

Ο Δ. Αναγνωστάκης επισήμανε ότι παρά τις περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων της τάξης του 60% οι δήμοι ανέπτυξαν δομές για να καλύψουν τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε υψηλό πολιτικό ρίσκο συμμετέχοντας στην τρικομματική κυβέρνηση, πέτυχε όμως να διατηρήσει την πολιτική της αυτοτέλεια κι αυτονομία. «Στόχος μας είναι να είμαστε αρωγός στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας του πολίτη αλλά και αναδιάταξης των τοπικών οικονομιών». Εξέφρασε την ικανοποίησή του που στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ στη Μαγνησία υπάρχουν πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης κι αυτό αποτελεί κεφάλαιο για το κόμμα.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ με επερωτήσεις στη Βουλή κι άλλες πρωτοβουλίες προσπαθεί να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις παρεμβάσεις του κόμματος, καθώς «συνεχίζει να λειτουργεί ένα σύστημα που έχει δημιουργήσει αγκυλώσεις και δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας και σβελτάδας στην υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων».

Τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ τήρησε τις κόκκινες γραμμές όταν χρειάστηκε, όπως στα εργασιακά ενώ διαφοροποιήθηκε και για τις ιδιωτικοποιήσεις ειδικά τον δικτύων μεταφοράς ενέργειας, των λιμανιών και των αεροδρομίων. Επιπλέον επισήμανε για άλλη μια φορά ότι δεν δέχεται να συνεχιστεί η πληρωμή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ και θα το καταψηφίσει αν έλθει στη βουλή, γιατί θα είναι νέο μέτρο και πρότεινε τον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, που θα είναι σε κλίμακες και θα ανακουφίζει τους μικροϊδιοκτήτες.

Τέλος τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα όλων των δημοτικών υπηρεσιών αλλά κατά των απολύσεων στο δημόσιο, διότι όπως είπε δεν πρέπει να προστεθούν κι άλλοι άνεργοι, στον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων του ιδιωτικού τομέα. «Το σημαντικό είναι να εκκινήσουν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και να υπάρξει ανάπτυξη κι απασχόληση» τόνισε.

Τέλος ο γενικός της ΕΝΠΕ και πρόσφατα προσχωρήσας στη ΔΗΜΑΡ Απ. Παπατόλιας, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ουραγός και τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής ανασυγκρότησης. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτούς που θέλουν την Τ.Α. πτωχοπρόδρομο που θα καλύπτει τα κενά του κεντρικού κράτους».