δίλημμα-στο-μαξίμου-ανασχηματισμός-π-86262
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.10.2016 | 12:05

Δίλημμα στο Μαξίμου: Ανασχηματισμός πριν ή μετά την αξιολόγηση

Ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος φαίνεται να βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Να προχωρήσει άμεσα μετά το συνέδριο στις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, όπως εκτιμούν παράγοντες των διεθνών αγορών ή να περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός, στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, προβάλλει ως μια κλασική λύση για την ηγεσία να αναδιατάξει κάπως το κλίμα, να δώσει ένα στίγμα αμφίπλευρης διεύρυνσης του πολιτικού χώρου κι επανεκκίνησης της προσπάθειας για αλλαγή σελίδας της χώρας, μένει να επιλεγεί ο περισσότερο κατάλληλος χρόνος.

Μπορεί το Συνέδριο να εξυπηρετεί τις ανάγκες ωρίμανσης ενός νεόκοπου πολιτικού σχηματισμού, αναμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας, όμως η διαχείριση των κυβερνητικών προκλήσεων είναι αυτό που καίει. Με τους Θεσμούς να καταφτάνουν την ερχόμενη εβδομάδα και την κυβέρνηση να επείγεται να κλείσει σε τρεις εβδομάδες τη διαπραγμάτευση θα φάνταζε πιο κατάλληλο να περιμένει για την ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο τα μηνύματα που δέχεται (οίκος Fitch, διαθέσεις Βερολίνου) δεν παραπέμπουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τούτου δοθέντος ελλοχεύουν κίνδυνοι αφενός να συρθεί το θέμα του ανασχηματισμού για μήνες χάνοντας την όποια δυναμική έχει, κι αφετέρου να συνεχιστούν οι κυβερνητικές αρρυθμίες σε περίοδο κρίσιμη, κι ενώσω η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται.

Αυτά παραπέμπουν σε γρήγορες αποφάσεις, ριζικές ανανεώσεις στα πρόσωπα, μετά την αποσαφήνιση της στροφής προς το Κέντρο που αναμένεται να αποφασίσει το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νέα αυτά πρόσωπα θα κληθούν με περισσότερη επικοινωνιακή ορμή να υλοποιήσουν δεσμεύσεις που προέρχονται από την αξιολόγηση, αλλά και να διαχειριστούν κρίσιμα διεθνή μέτωπα, οικονομικά και γεωστρατηγικά. Ειδικά όταν υπάρχουν και αναφορές όπως του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (την προηγούμενη εβδομάδα) ότι «υπάρχουν υπουργοί στην ελληνική κυβέρνηση που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα».

Στον αντίποδα η προώθηση αναδόμησης την ερχόμενη εβδομάδα θα δημιουργούσε ενδεχόμενες αρρυθμίες στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ειδικά όταν φημολογία για αλλαγές ακούγεται για κομβικά υπουργεία, όπου βρίσκονται πρόσωπα διαφόρων τάσεων. Κι αυτό την ώρα θα πρέπει να παραμείνει συμπαγής ώστε να περάσει τα δύσκολα νομοθετικά μέτρα που έρχονται σε εργασιακά και λειτουργία της αγοράς. Άλλωστε με δεδομένο ότι πάντα υπάρχουν δυσαρεστημένοι από τις αλλαγές, ειδικά σε ένα κόμμα που έχει πολλές πολιτικές ομάδες (π.χ. «Πράττειν», Πράσινοι, 53+, Σοσιαλιστική Τάση, Πλατφόρμα 2010, Ενωτική Κίνηση κτλ), μια κίνηση «φαγώματος» υπουργών κι έλευσης άλλων δημιουργεί εντάσεις και νέες προκλήσεις χειρισμών.

Σε κάθε περίπτωση το δίλημμα είναι δεδομένο και συνδέεται πάντα και με τη διαθεσιμότητα των στελεχών.

Γιώργος Αλεξάκης