διαπραγμάτευση-τα-μέτρα-τα-αντισταθμ-59784
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.02.2017 | 09:56

Διαπραγμάτευση: Τα μέτρα, τα αντισταθμιστικά και οι κάλπες

Τα όρια στενεύουν και το τοπίο των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει θολό. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, θεωρούν σχεδόν απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ήδη μεταφέρουν το επόμενο κρίσιμο «ραντεβού» για τις 20 Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης

Ωστόσο στελέχη της ελληνική κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι στο επικείμενο Eurogroup, μπορούν να μπουν οι βάσεις για την έναρξη, ενός νέου και τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων που θα επισημοποιηθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Το ζητούμενο πλέον είναι να αποδεχθούν όλες οι πλευρές τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης στην Αθήνα. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο θέματα, το δημοσιονομικό, δηλαδή τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018, αρά και το πλήθος των μέτρων που θα ληφθούν και οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πιεζόμενη από την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνθήκες στην οικονομία και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, αναδιπλώθηκε χθες εγκαταλείποντας τη γραμμή περί «αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα». Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Δίνει αφορολόγητο, «προληπτικό κόφτη» στις συντάξεις –  Ζητά «αντίμετρα»

Στη βάσει αυτή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το οικονομικό επιτελείο, έχει καταθέσει ήδη ένα πακέτο προτάσεων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, δηλαδή σε μείωση του αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις.

Παίζοντας ένα τελευταίο χαρτί η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι έτοιμη να δεχθεί τη ψήφιση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2018-2019. Ωστόσο το Μαξίμου για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα στο Κοινοβούλιο – ήδη οι αντιδράσεις βουλευτών χτυπούν κόκκινο – επιθυμεί αυτά να περιγραφούν επακριβώς στη συμφωνία αλλά να μην εφαρμοστούν παρά μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πελονασμάτων.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί πιέζουν τα μέτρα αυτά να νομοθετηθούν άμεσα, απαιτώντας τα μισά από αυτά τουλάχιστον, ύψους 1,8 δισ. ευρώ να ληφθούν προληπτικά το 2018.

«Σφαγή» η μείωση του αφορολόγητου

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολόγητου, αλλά και της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Το σενάριο μείωσης του αφορολόγητου λέει ότι το όριο θα πέσει από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα πέσει έτσι στα 1.300 ευρώ καθώς θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φορολογική κλίμακα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αύξηση στον φόρο που πληρώνουν οι πολίτες , ενώ για πρώτοι φορά θα πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο οι πλέον φτωχοί εργαζόμενοι με αποδοχές ως 9.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

— Ο  φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ, αν υπάρξει αλλαγή στο αφορολόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.

— Για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ!

— Για έναν εργαζόμενο με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο με αφορολόγητο στα 6.000 ευρώ ο φόρος θα αυξηθεί από τα 740 ευρώ σήμερα στα 1.340 ευρώ.

Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ, θα είναι 600 ευρώ (από τα 1400 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ) αν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.

Μειώσεις «φωτιά» στις συντάξεις

Το ΔΝΤ όμως απαιτεί και άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και στη θέση του, φαίνεται ότι στηρίζουν πλέον και οι Βρυξέλλες. Αν εφαρμοστεί περικοπή στην προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα μειωθούν από 10 ως και 36%!

Στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον δεχτεί τη σταδιακή κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, να γίνει κλιμακωτά, απ’ το 2019 μέχρι το 2025.

Τι σημαίνει όμως απώλεια της προσωπικής διαφοράς; Ιδού κάποια παραδείγματα περικοπών ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης:

Έτη ασφάλισης Συντάξιμος μισθός Σημερινή σύνταξη Νέα σύνταξη Μείωση
40 1.365 1.037 968 69
37 1.466 1.000 922 78
37 1.102 808 794 14
36 1.195 843 807 36
35 2.198 1.344 1.27 217

Τα επτά αντισταθμιστικά που πέφτουν στο τραπέζι

Τα συγκεκριμένα μέτρα ακόμα και να νομοθετηθούν προληπτικά, θα αποτελούν μια μόνιμη «δαμόκλειο σπάθη» από τα κεφάλια του ελληνικού λαού. Στην περίπτωση μάλιστα που εφαρμοστούν, αφού θα έχουν γίνει και νόμος τους κράτους, τότε μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση, προκειμένου α χρυσώσει το χάπι, αλλά και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της, ζητά «αντισταθμιστικά» μέτρα.

Το πρώτο και κύριο που βάζει η κυβέρνηση είναι να νομοθετηθεί «ρήτρα κατάργησης» των μέτρων εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί ακόμα να εντάξει τα περισσότερα νέα μέτρα στο δημοσιονομικό «κόφτη», προκειμένου να μην επιβληθούν εφόσον δεν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία και για τον «αντίστροφο κόφτη» ο οποίος θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα (μείωση φόρων και συντελεστών) τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018 εάν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Βέβαια για να δεχτούν οι θεσμοί τα αντιστάθμισμα, θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, ώστε μέρους του, να δοθεί για κοινωνικές παροχές.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ, θέλει να τοποθετήσει «τοποτηρητή» στη ΕΛΣΤΑΤ, αφού θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί α «μαγειρέψει» τα νούμερα!

Ποια είναι όμως τα αντισταθμιστικά που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση; Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές το οικονομικό επιτελείο θα προτείνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως:

  1. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, καθώς και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

2. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

3. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, σε είδη πρώτης ανάγκης.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ ειδικά για κατηγορίες πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

5. Καμιά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων

6. Χορήγηση δανείου απ’ την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές και στήριξη της ανάπτυξης και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος.

7. Συγκεκριμένα και καταγεγραμμένα μέτρα για άμεση αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το επόμενο δίμηνο κρίνονται οι κάλπες

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν μέρος των αντισταθμιστικών γίνει δεκτό από τους δανειστές, η αποδοχή μέτρων για μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις για μετά το 2018 και μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι, μπορεί να ψηφιστούν από τη κυβερνητική πλειοψηφία και να απομακρυνθεί το σενάριο των εκλογών.

«Αν αντέξουμε το επόμενο εξάμηνο και κλείσει ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση, εκλογές θα γίνει το 2019», μας ανέφερε κυβερνητική πηγή, εκτιμώντας παράλληλα ότι το πρόβλημα θα μετατεθεί στον Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει «καεί στο ζέσταμα», ζητώντας εδώ και μήνες πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως μέχρι και το Πάσχα, αναμένεται η κυβέρνηση να ζήσει ένα «καυτό δίμηνο» και αυτό που απομένει, είναι να αποδείξει, αν μπορεί να «αναστηθεί»…